Beatli so bili fantazija. Njihova glasba je bila resnična, oni pa ne.
Moja napaka in zmota mnogih drugih mladih moje generacije, nemara pa tudi sedanje, je, da zvezdnikom popularne glasbe slepo zaupamo. Mislimo, da nas poslušajo ...V resnici oni nimajo odgovorov na probleme, o katerih pojejo.
Spletni Časnik

Nedelja, 8. Avgust 2021 ob 00:03

Odpri galerijo

John Lennon

»Beatli so bili fantazija. Njihova glasba je bila resnična, oni pa ne. Bili so projekcija, ki sploh ni obstajala. Presunljivo je, ko umre nekaj, kar sploh ni obstajalo.«

Decembra 2020 smo se spomnili, da je pred štiridesetimi leti pod streli napadalca umrl John Lennon, najbolj priljubljeni rokovski zvezdnik dvajsetega stoletja. Britanska novinarka Lesley-Ann Jones, ki raziskuje življenje slavnih glasbenikov, ne piše njihovih biografij, temveč študije o njih, je v spomin na ta dogodek izdala, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Učila pod naslovom Življenje, ljubezen in smrt.

Dolgoletne raziskave so bile zanimive, spoznala je ozadje življenja zvezdnikov, njihovo šibkost in krhkost. Kaj je od vsega tega pridobila zase? Ali je bilo po vsem tem njeno spoznanje globlje, bolj polno in smiselno? Odkrito pravi:

 
»Odgovorov, ki sem jih iskala, pravzaprav nisem našla. Življenje zaradi vsega tega, kar sedaj vem, ni bolj smiselno. Sem odrasla oseba, mati treh odraslih otrok, pa se še vedno sprašujem, za kaj pri vsem skupaj gre.«

Lesley-Ann Jones ugotavlja, da pevci popularne glasbe nimajo odgovor na probleme, o katerih pojejo

Lesley-Ann Jones je dobro poznala ne le zgodbo Johna Lennona, ampak od otroštva tudi Davida Bowieja (1947–2016). Pripoveduje, da je bila dolga leta obsedena z njim. Močno jo je privlačil. A bilo je še nekaj drugega. Ann Jones to drugo opisuje takole:

»Bowie in drugi pop zvezdniki so bili naš glas. Govorili so naš jezik: Vsi, oni, ki so glasbo ustvarjali, in mi, ki smo jo poslušali, smo občutili iste probleme. Moja napaka in zmota mnogih drugih mladih moje generacije, nemara pa tudi sedanje, je, da zvezdnikom popularne glasbe slepo zaupamo. Mislimo, da nas poslušajo, da v resnici zaznavajo, kako nam je, da znajo prebrati naša srca, da vedo, kaj nas vznemirja, predvsem pa da poznajo vse odgovore. V resnici oni nimajo odgovorov. O vsem tem pojejo, ker ne vedo.«

»Beatli so bili fantazija. Njihova glasba je bila resnična, oni pa ne. Bili so projekcija, ki sploh ni obstajala. Presunljivo je, ko umre nekaj, kar sploh ni obstajalo.«

John Lennon je bil disfunkcionalen, ker sta ga zapustila oba starša

Lesley-Ann Jones je podrobno secirala osebnost Johna Lennona, enega od štirih, ki so leta 1960 v Liverpoolu ustanovili verjetno najuspešnejšo glasbeno skupino vseh časov – The Beatles. Ann Jones je raziskovala Lennonovo glasbo, njegov odnos do žensk in njegovo nepričakovano smrt. Nanj je bil leta 1980 v ZDA narejen atentat. Uspelo se ji je pogovarjati s Lennonovo prvo ženo Cynthio, z Davidom Bowiejem, z njegovo zunajzakonsko partnerko May Pang. O Lennonu so ji pripovedovali psihologi, novinarji in prijatelji (več TUKAJ)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

18003 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17954 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

18006 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17352 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17305 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17249 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
John Lennon the Beatles

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Beatli so bili fantazija. Njihova glasba je bila resnična, oni pa ne.