Kdaj bo ustanovljena tudi katoliška strokovna srednja šola?
Cerkev na Slovenskem, katoličani, potrebujemo dobre kristjane tudi na celi vrsti drugih področij: medicinske sestre, obrtnike, tehnike različnih profilov, kmečke gospodarje in gospodarice, gospodinje itd.
Spletni Časnik

Sreda, 28. Julij 2021 ob 00:01

Odpri galerijo

Kdaj bo ustanovljena tudi katoliška strokovna srednja šola?

Državni zbor je sredi julija le potrdil novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi končno uveljavil odločitev Ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol. Ni se mogoče izogniti vtisu, da se Ustavno sodišče ni moglo povsem ogniti ideološkim predsodkom do zasebnega, a korak naprej je storjen in zgodba najverjetneje za dolgo zaključena.

Katoliške gimnazije so se uveljavile in sprejemajo tudi otroke in nekatoliških družin

Ob tem je treba reči, da naše zasebne šole, osnove in srednje, nikakor niso tako avtonomne in zasebne, kot se bi nemara zdelo. To avtonomnost imajo v vzgojnem in zunajšolskem delu, sicer pa so pravzaprav bolj podobne koncesionarjem za izvajanje javnega programa. Tu si bodo te šole v prihodnosti morale izboriti več avtonomije, saj srednje šole praktično nimajo niti diskrecije pri sprejemu kandidatov.

Kakorkoli, izreden korak je bil že to, da je ob naporih škofov in številnih drugih duhovnikov ter laiških pedagogov sploh prišlo do ponovnega nastanka katoliških osnovnih in srednjih šol. Če kje in kdaj, so bile naložbe v zidove tu res upravičene; če kje, so tolikanj očitani gozdovi tu še kako potrebni, smiselni in moralno upravičeni finančni viri.

Katoliške gimnazije so se uveljavile v šolskem prostoru in so cenjene daleč zunaj nedeljniških krogov, celo med starši, ki jim srce bije poudarjeno na levi. Včasih se celo zdi, da imajo vodstva teh šol posebno zadovoljstvo s sprejemom dijakov iz teh družin.

Vsaj Škofijska klasična gimnazija v Šentvidu je postala tudi pojem nekakšne elitne šole – sloves, ki lahko poraja tudi mešane občutke. Vendar bi se tokrat želel dotakniti drugega vidika, ki se mi zdi zelo pomemben in se prav tako tiče prihodnosti zasebnega, natančneje katoliškega šolstva pri nas, zlasti srednjega.

Kako so se uveljavili maturanti katoliških gimnazij in kdaj bo ustanovljena katoliška strokovna srednja šola?

Po nedvomno uspešnem začetku se je trebe ozreti nazaj in razmisliti, kje smo in kaj želimo naprej. Zagotovo si želimo in potrebujmo bodočo katoliško elito, nekaj te so naše katoliške gimnazije že rodile; vsekakor bi bila koristna analiza, kje so danes nekdanji škofijci, kakšna mesta zasedajo, pa tudi, ali bi lahko rekli, da so živi členi občestev.

Vprašati se moramo, ali je ta elitizem tudi zares zdrav in ploden za skupnost.

Toda iti je treba dlje in zajeti širše. Ob tem namreč, da je javno šolstvo pri nas skoraj povsem dvignilo roke od poskusov, biti tudi vzgojna (ne samo izobraževalna) ustanova ali pa vzgojni moment prepušča bolj ali manj kontroverznim nevladnim organizacijam, je treba zajeti tudi druge mlade. V družinah nedeljnikov niso le odličnjaki, so otroci različnih talentov in poklicev. Ti so sedaj prepuščeni šolskemu sistemu, ki ima v najboljšem primeru do možnosti za vzgojo skepso in se boji vzgajati (preberi več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

18900 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

18857 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

18908 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18218 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18167 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18118 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
katoliško šolstvo

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Kdaj bo ustanovljena tudi katoliška strokovna srednja šola?