Ustavnopravni in drugi absurdi novega referenduma
Zakon o vodah je neustaven oziroma bo izid referenduma razglašen za neustavnega, kajti v Sloveniji od januarja 2018 ni možno razpisati ustavno pravno veljavnega referenduma. Zato novi zakon o vodah ne sme obveljati.
Spletni Časnik

Torek, 1. Junij 2021 ob 23:12

Odpri galerijo

Zakon o vodah

Pozivamo vlado, da umakne zakon o vodah, organizatorje referenduma pa, naj sodelujejo pri kreiranju novega – skupnega zakona.

Od leta 2018 naprej v Sloveniji ni mogoče izpeljati z ustavo skladnega referenduma

V primeru pritožbe na referendumski izid bo Ustavno sodišče dolžno ugotoviti, da je rezultat neveljaven, ker je potekal v neustavnih pogojih, obenem pa postopati tako, da bo končno prisililo Državni zbor, da sprejme referendumsko zakonodajo, ki bo v skladu z ustavo in ureditveno odločbo US ob razveljavitvi referenduma o drugem tiru leta 2018, ki je hkrati DZ zavezala k odpravi neustavnega stanja.

Ustavno sodišče je namreč leta 2018 razveljavilo referendum, razpisan leta 2017, o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom … (ZUIGDT) in odločilo, da se referendum ponovi. To je natanko opisano v ureditveni odločbi, pod katero je podpisana tedanja predsednica Ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat. Ustavna odločba je bila sprejeta soglasno z devetimi glasovi za in nobenim proti in je razveljavila referendum in odločila, da je DZ dolžan v roku enega leta zakon o referendumu in ljudski iniciativi in referendumski kampanji uskladiti z Ustavo RS.

Vendar se DZ niti z enim korakom ni približal temu. Dosedanja ureditev namreč ne zagotavlja enakosti obeh protagonistov – zagovornikov in nasprotnikov zakona v referendumski kampanji.

S tem pa ni zagotovljena enakost volilnega glasu, ki je nujna za legitimnost in legalnost referendumskega izida, izid referenduma v teh razmerah pa je nelegalen in nelegitimen, ne glede na to kdo je zmagovalec (več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16874 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16829 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16890 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16272 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16233 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16175 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
referendum Ustavno sodišče

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ustavnopravni in drugi absurdi novega referenduma