Novinarji se ukvarjajo z vsiljenimi, postranskimi in omejenimi temami kot je osebna svoboda, kaj pa odgovornost do skupnosti?
Janez Juhant, član programskega sveta RTV SLO: “Od uredniške politike medijev, tudi na RTV, bi kritičen državljan pričakoval celovito vsestransko in pravično informacijo o zapletenem stanju ter delovanju politikov in vseh udeleženih v krizi.
Spletni Časnik

Nedelja, 26. april 2020 ob 00:01

Odpri galerijo

Dogajanje na seji Programskega sveta RTV SLO

Komaj poznam voditelje držav, ki bi državljane tako sproti obveščala o stanju krize covid 19, kot jih naši. Občudujem potrpežljivost ministrov in sodelavcev, ki kljub izčrpanosti od napornega dela zavzeto odgovarjajo na provokativna, tudi primitivna ali žaljiva vprašanja novinarjev. Njihovo »spraševanje« daje vtis, da bolj kot javnosti služi promociji političnih botrov oziroma ohranjanju privilegijev in promoviranju levičarjev, ki ne prej na formalni oblasti ne zdaj v opoziciji ne kažejo znakov skrbi za blagor naroda in državljank pač pa svoj interes.

Dvomim v »napade« na novinarje, bolj vidim napade novinarjev

Tipičen primer je volilno-politični pamflet, »obogaten« z »večernim kolesarjenjem«, ki spominja na »mirovne« pohode leta 91. Torej »kritika« Vlade za promocijo opozicije, ki so ji prej in zdaj medijski promotorji servilno služili.

Dobro je tudi na »upor« v ptujski bolnici, ki ga odgovoren človek ne more sprejeti,  pogledati v tem kontekstu. Torej od uredniške politike medijev, tudi na RTV SLO, bi kritičen državljan pričakoval celovito vsestransko in pravično informacijo o zapletenem stanju ter delovanju politikov in vseh udeleženih v krizi. Nasprotno: vodstva in novinarji se ukvarjajo z vsiljenimi, postranskimi in omejenimi temami kot osebna svoboda, kaj pa odgovornost do skupnosti?

Pohvalo veleposlanikov Sloveniji pa RTV SLO predvaja ob 23h, da bi jo videlo čim manj državljanov.

Že ob Izjavi Programskega sveta (PS) glede novinarstva sem kot član PS napisal ločeno mnenje, ker dvomim v »napade« na novinarje in bolj vidim napade novinarjev. Razen tega ob podpori novinarskih hiš v medijskem poročanju štrli ven vojna opozicije zoper trenutno oblast. Vodstvo RTV SLO je celo na Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) uveljavilo Izjavo, ki govori o omejevanju medijske svobode v Sloveniji. Ob tem strategi zamolčijo vzroke kot npr. pamflet Zgage evropskim ustanovam, ki je izzval odgovor Vlade RS.

Svoboda le za ene, ne za vse, kot v polpreteklosti, mar ne? Spoštovani levičarji, živite na pridobitvah revolucije in obenem skušate zavajati javnost, da ste Evropa.

Ko človek gleda ali posluša oddaje TV hiš, mu je hitro jasno, da nismo v Evropi, pač pa »na Balkanu« ali še kje bolj »na Vzhodu«. To ognjevito in navijaško udrihanje človeku da vtis, da gleda medij iz Severne Koreje … lepo Vas prosim!!! Ali niso komunisti znali do nenormalnosti izkoristiti stisko ljudi, da bi v izrednih razmerah prišli na oblast? Očitno je refleks ostal, saj vodja SD v krizi navija za volitve, prvak LMŠ pa nadaljuje v praznem teku.

Medijska pandemija

Orwlowa prašičja farma ni le strašljiva podoba totalitarne preteklosti. Prašičja farma je tudi opozorilo, da se privilegiji ne dajo odpraviti zgolj s formalno demokracijo pač pa le z dolgotrajnim, vztrajnim in zavzetim vzgojno-izobraževalnim delom ter strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki delujejo tudi v kriznih časih, kot poudarja predsednik RS. Ljudje pa žal počasi, ponavadi ob osebnih in družbenih krizah spreminjamo navade, sicer pa vztrajajo pri ribarjenju v kalnem, če okviri to dopuščajo. Če smo desetletja vzgajali mlade v razvajene prejemnike pravic (celo z zakonodajo v šoli), težko pričakujemo, da bodo razumeli, da je svoboda tudi odgovornost za druge in bo narod žel to, kar si bo sam ustvarjal.

Živeti na račun drugih je bil moto bivšega režima, zraven je bila laž odeta še v celofan »samoupravnega socializma« domnevno v človeški podobi.

Ni torej čudno, da so najglasnejši zagovorniki svobode ravno tisti, ki (so jo) in jo še stalno kršijo, ker ne zaupajo, da bi kdo lahko delal tudi drugače, kot so sami navajeni. A preseneča, da nekaterih novinarjev sploh ni sram zavajati, lagati in poniževati ljudi, ki neutrudno in zavzeto delujejo za blagor vseh. Tako si je vodstvo komercialne TV privoščilo ponavljati nizkotno primitivno oddajo: V njej se bivši policist pod nivojem privošči norčevati iz enega glavnih osamosvojiteljev (in celo njegove žene), ki nas zdaj s svojo ekipo rešuje krize. Čudno, da medijem ne da misliti, da delovanje Vlade pozitivno vrednoti 75 % državljanov in državljank kljub kritikastrstvu in omalovaževanju pretežne novinarske srenje.

Blagor ljudstva naj bo vrhovni zakon

Poraja pa se mi še zgodovinsko-politični premislek: Zakaj se kritiki medijskega stanja (nekoč in danes) niso bolj sproti, celo ko so imeli realno politično moč, zavzemali, da bi »demokratično novinarstvo« bolj zaživelo. Niti v zahtevnem času koalicije DEMOS in naprej se propad Slovenca, Maga, zdaj uzurpiranje Reporterja ali spletnih portalov ter s tem povezano enoumje slovenskih medijev ni zgodilo samo po sebi. Bolj kot sami novinarji so bili neprisebni lastniki ali njihovi botri, ki so ocenjevali, kaj je trenutno bolj ugodno in so »skakali v druge tabore«.

Na mestu je torej odločnost vsakega izmed nas. Ko sem napisal, naj se vsak sam odzove na zavajanje novinarjev, sta mi dva »desna« intelektualca zapisala, da jaz to bolje znam in to prepuščata meni.

Drago Vogrinčič je glede verskih oddaj večkrat poudaril, kako smo katoličani in včasih celo vodstvo Cerkve pasivni in neodzivni in [več …]

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 17. Oct 2020 at 21:15

45 ogledov

Rdeč alarm nam spet tuli
Če je dogajanje v parlamentu odraz stanja duha v naši državi, potem niti ne more biti drugače, kot da nam rdeč alarm tuli. The post Rdeč alarm nam spet tuli appeared first on Časnik.

Sat, 17. Oct 2020 at 00:01

44 ogledov

Nevednost, cilj šolskega sistema
Šolski sistem prevzema svoje ideje iz Heglove dialektike nasprotij, ki določajo pot progresivnega zgodovinskega razvoja, in v Darwinovi teoriji evolucije, ki se jo sprejema povsem nekritično in se jo s tem spremenja v ideologijo.  Slovensko javno mnenje in splošna nazorska opredelitev Slovencev se vztrajno obračata v levo. Ogrožena sta demokracija in ustavni red države. Obnovile […] The post Nevednost, cilj šolskega sistema appeared first on Časnik.

Fri, 16. Oct 2020 at 14:48

37 ogledov

Maša po spletu ne, po TV in radiu da. Kakšna je razlika?
V navodilih slovenskih škofov ob zaostreni epidemiološki situaciji pri nas je veliko razburjenja med verniki povzročilo določilo, ki duhovnikom nalaga, naj ne prenašajo svetih maš po spletu, ampak naj ostanejo v veljavi obstoječi prenosi svetih maš po televiziji (TV Exodus, TV Slovenija itd.) radiu (Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd.) in spletu, ki so namenjeni starejšim in bolnim […] The post Maša po spletu ne, po TV in radiu da. Kakšna je razlika? appeared first on Časnik.

Fri, 16. Oct 2020 at 14:48

23 ogledov

Maša po spletu ne, po TV in radiu da. Kakšna je razlika?
Slovenski škofje so z navodili ob zaostreni epidemiološki situaciji pri nas je veliko razburjenja med verniki povzročili z določilom, ki duhovnikom nalaga, naj ne prenašajo svetih maš po spletu, ampak naj ostanejo v veljavi obstoječi prenosi svetih maš po televiziji (TV Exodus, TV Slovenija itd.) radiu (Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd.) in spletu, ki so namenjeni […] The post Maša po spletu ne, po TV in radiu da. Kakšna je razlika? appeared first on Časnik.

Thu, 15. Oct 2020 at 16:05

52 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Grad Hmeljnik
Janez Mihovec – Grad Hmeljnik Pozorno oko sredi dolenjske pri prelazu Karteljevo na griču opazi grajsko stavbo. To je Hmeljnik. Eden največjih slovenskih gradov. Z gradnjo so začeli že v 11. stoletju. Po tistem je stoletja prehajal iz rok v roke posameznih plemiških rodbin in bil stalno dograjevan. Tudi zaradi turških vpadov, ki so ob […] The post Narava in pokrajina (foto): Grad Hmeljnik appeared first on Časnik.

Wed, 14. Oct 2020 at 22:25

53 ogledov

Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina
»Če greš vedno bolj proti zahodu in slediš zahajajočemu soncu, se boš čez mnogo, mnogo mesecev ali let vrnila v Celje.« (Besede Alminega očeta, ki jih ji je govoril, ko je bila še otrok.) Recenzija znanstvene monografije avtorice Barbare Trnovec, Pokrajinski muzej Celje Monografija je posvečena eni najbolj samosvojih Slovenk Almi Karlin, ki je s […] The post Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina appeared first on Časnik.
Teme
aktualno v družbi mnenja z mero dominantni mediji epidemija programski svet rtvslo

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!
achilles arrow :

1.04.2020 11:43

Prvoaprilska šala - mar ne !? naprej pa brez šal ..... ostanite doma, z lizilom si perite roke, medtem ko vam perejo možgane. Corona virus je epohalna prevara. Psihološka vojna operacija proti človeštvu in njegovim svoboščinam pod taktirko mednarodnih fašistoidnih psihopatskih elit! Kar naekrat pa vlado in poslance skrbi za naše zdravje, mar ne!? Tako zelo, da so si sami povečali plače, medtem ko so strpali ljudi v njihove domove, prepovedali gibanje in druženje po pretvezo morilskega virusa - ki ne obstaja ! se zdi znano .... podobno je deloval fašizem v prejšnjem stoletju. Imamo pa res kratek spomin ! Ko se tako tolčemo po prsih o dosežkih - največji dosežek, ki bo zagotovo ostal v spominu ljudi, da so totalno sesuli gospodarstvo in pahnili pošteni delovni slovenski narod v prepad revščine. Še nasvet ljudem: na sonce v gibanje, vitamini D, C, B1-B6, A, folna kislina, cink selen, bezgov čaj ter drugi zeliščni čaji ipd. za ojačanje imunskega sistema in boste vsi zdravi - Vlada pa trdi,i da je zdravo, če trohnite v zatohlih prostorih in si perete roke z lizolom - kako zelo skrbijo za vaše zdravje mar ne. Popolno, samo še cepiti vas morajo, pa bo prevara popolna ! Ne nasedajte dezinformacijam zdravstvene statistike o žrtvah corona virusa. Lažejo vam v obraz. Živimo v medijsko propagandnem slikanju narave virusov - resnica je da virusi niso nalezljivi in niso vzrok nobene smrti, ker ne morejo obstati zunaj naših teles. Bodo pa smrtne žrtve in bolezenske posledice za obveznim ter prisilnim ceplenjem, ki nam ga bo vlada želela vsiliti ! Tam noter v covid19 patogeni vakcinaciji pa nas res čaka štetje mrtvih in resno obolelih ! Še grob podatek o smrtih v ZDA lansko leto 1. cca 700k ljudi umrlo za kardiovaskularnimi boleznimi in infarkti. 2. cca 600k za rakom 3. 440k umrlih zaradi zdravniške napake .... daleč na dnu lestvice domnevne smrti zaradi CV cca >3k cel svet na kolenih zaradi lažnega virusa, ob 440 tisoč umrlih zaradi zdravniške nesposobnosti pa nikogar v vladi ne gane - WOW ! https://www.youtube.com/watch?v=LZzIxnCHVDM&t=49s https://www.youtube.com/watch?v=nQDKKg220Zg https://www.youtube.com/watch?v=hLCvj3tRmIY https://wissenschafftplus.de/uploads/article/Dismantling-the-Virus-Theory.pdf
Franc Mihič :

14.12.2019 23:31

Kardinalov govor: korak do sprave ali odmik od nje? DNEVNIK, 26. julij 2016 Moje mnenje o spravi je, da je ta potrebna in mogoča. Kardinal dr. Franc Rode je na spominski slovesnosti na medvojne dogodke v Šentjoštu povedal žalostna dejstva, a ne vsa, kar žal ne prispeva k spravi. Kdor uči odpuščanje kot bistveni temelj vere in uči spravo, naj bo spraven, ne dvoličen, ker sicer vzdržuje sovraštvo in razdvaja narod. V objavljenem govoru kardinala namreč ne zasledim niti besede o spravi. Zelo sem razočaran. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi Bermanov dosje zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije... Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči. Dejstvo je, da je zato padlo 7800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, tudi po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član Demosa, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je pred letom na javni spravni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državljanski vojni namreč nastopajo samo revolucionarji in protirevolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda. Dejstvo, ki omogoča in terja spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Nemčiji, na temo sprave pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Dr. Spomenka Hribar pa pravi: »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega, bi bilo prav.« Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj in vzrok za razpad režima SFRJ. Skrajni čas bi torej že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene institucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico, to je, bila je državljanska vojna in bil je upor zoper okupatorja, in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«. Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode lahko že enkrat povedal, da je bila med drugo svetovno vojno revolucija oziroma državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno! To bi lahko bil korak za spravo, če kardinal resno misli, da je potrebna v državi in je korak kot vzor za oblast. Sprava je pogoj za dobro perspektivo in za kreiranje ter doseganje skupne vizije Slovenije. Franc Mihič, Ribnica https://www.dnevnik.si/1042747357/mnenja/odprta-stran/kardinalov-govor-korak-do-sprave-ali-odmik-od-nje

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Novinarji se ukvarjajo z vsiljenimi, postranskimi in omejenimi temami kot je osebna svoboda, kaj pa odgovornost do skupnosti?