»Guernica« utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma
Uničenje baskovskega mesta Guernica je navdihnilo Pabla Picassa, da je ustvaril znamenito sliko »Guernica«, tragedija tega mesta in njegovih prebivalcev pa je v javnosti še dodatno utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma
Spletni Časnik

Sobota, 25. april 2020 ob 00:04

Odpri galerijo

Guernica spomladi leta 1937

Na vrhuncu španske državljanske vojne med komunističnimi republikanci in nacionalisti generala Francisca Franca, 26. aprila 1937, je bilo v ognju uničeno staro baskovsko mesto Guernica.

Tragedija je v mednarodni javnosti hitro postala predmet nasprotujočih si razlag. Sprva sploh ni bilo jasno, katera stran je bila odgovorna za uničenje mesta.Ugibalo se je tudi, koliko od 7.000 prebivalcev je bilo pri tem ubitih. Že dan po dogodku so Francovi privrženci obtožili komuniste, da so Guernico minirali in požgali sami, tik preden so iz mesta pobegnili pred prihodom nacionalističnih čet — tako kot naj bi bili rdeči anarhisti med vojno že storili v bližnjih mestih Irun in Eibar. Republikanci in Sovjeti pa so krivdo takoj pripisali nemškim letalcem legije »Condor«, ki se je v Španiji bojevala na strani nacionalistov.

Nemci so obtožbe o bombardiranju mestnega jedra Guernice sicer zavračali in celo mnogi francoski, angleški in ameriški vojni dopisniki, ki so na kraj tragedije prispeli 3 dni kasneje s Francovimi četami, tam — z izjemo mostov, cest in železniških tirov na obrobju mesta — niso odkrili sledov letalskih bomb.

Vendarle je v zahodni javnosti nato prevladala razlaga angleškega poročevalca Georgea Steera, antifašista, ki sicer ni bil očividec bombardiranja, a je v londonski »Times« poslal dovolj prepričljiv opis dogodkov, povzet po trditvah republikancev.

Steerovo poročanje, v katerem je število žrtev napihnil za vsaj desetkrat, je nato navdihnilo Pabla Picassa, da je ustvaril znamenito sliko »Guernica«, ta pa je v javnosti še dodatno utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma.

Baskovska stran je število žrtev v Guernici sprva ocenjevala na več kot 1.600; zgodovinarji so jih kasneje dejansko identificirali 153. Domnevni poveljnik nemškega letalskega napada na Guernico, feldmaršal Wolfram von Richthofen, svoje različice dogodkov ni nikoli pojasnil mednarodni javnosti; le 2 meseca po koncu 2. svetovne vojne je namreč nenadoma umrl v ameriškem ujetništvu.

(Več tukaj)

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 8. Aug 2020 at 00:01

19 ogledov

Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica!
Razmišljanje, ki ga izraža velik del levih strank, civilne družbe in dominantnih medijev, namreč da mora vladati zgolj ena in ista politična opcija, ne glede na to, kakšno podporo uživa med državljani, ruši demokratične vrednote, sa je v temeljnem nasprotju z načeli moderne predstavniške demokracije. Marsikaj v slovenskem političnem življenju je postalo že res dolgočasno […] The post Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica! appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 21:03

18 ogledov

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera
Ljudmila Novak se spominja Andreja Bajuka, prvega predsednika NSi, predstavila je delovanje druge Janševe vlade, povedala je mnenje o delovanju aktualne vlade in ravnanju predsednika vlade Janeza Janše, odgovorila pa je tudi na ugibanja, če bo kandidirala za predsednico države. The post Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 20:01

34 ogledov

Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne
V šoli smo peli Svoboda je zlata, a nič nam niso povedali, da pri nas še streljajo ljudi. Rablji so po eksekucijskem delu ob nedeljah plesali na partizanskih mitingih, v ponedeljek pa nadaljevali delo. O tem se mladi novinarji v šoli danes ne učijo. The post Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 06:00

54 ogledov

Kako v Hrastniku rešujejo dom starejših iz primeža koronavirusa
Za stanovalce, njihove svojce in zaposlene v Domu starejših Hrastnik zadnji mesec ni bil prijeten, saj je desetega julija dom „vstopil“ koronavirus in življenje dobesedno postavil na glavo. Drago Kopušar, dolgoletni direktor hrastniškega doma, nam je povedal, da v prvem valu koronavirusa v domu niso imeli okužbe, žal se jim je ta zgodila potem, ko […] The post Kako v Hrastniku rešujejo dom starejših iz primeža koronavirusa appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 01:01

48 ogledov

Kako se pripraviti na sto kilometrov dolgo pešpot
V Sloveniji imamo ogromno označenih poti. Pa ne samo v visokogorju, pač pa tudi veliko dolgih poti po sredogorju. V korona-časih se mnogo ljudi odpravlja na te poti. Morda vam pomagamo, da se s pomočjo nasvetov lažje odpravite na pot. The post Kako se pripraviti na sto kilometrov dolgo pešpot appeared first on Časnik.

Thu, 6. Aug 2020 at 18:19

87 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Florjan v Poljanski dolini
Janez Mihovec – Florjan v Poljanski dolini Slovenija je krasna reč. Poljanska dolina pa je prav gotovo jagoda na smetanovi torti. Dolina v kateri se naša dolina na ogled postavi. Že na njenem začetku v vasi Brode zavijemo v klanec in se povzpnemo zadaj za pobočji Starega vrha do zaselka Florjan. Pravzaprav je to kopica […] The post Narava in pokrajina (foto): Florjan v Poljanski dolini appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno odsevi preteklega časa Pablo Picasso slikarstvo španska državljanska vojna

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

»Guernica« utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma