»Guernica« utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma
Uničenje baskovskega mesta Guernica je navdihnilo Pabla Picassa, da je ustvaril znamenito sliko »Guernica«, tragedija tega mesta in njegovih prebivalcev pa je v javnosti še dodatno utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma
Spletni Časnik

Sobota, 25. april 2020 ob 00:04

Odpri galerijo

Guernica spomladi leta 1937

Na vrhuncu španske državljanske vojne med komunističnimi republikanci in nacionalisti generala Francisca Franca, 26. aprila 1937, je bilo v ognju uničeno staro baskovsko mesto Guernica.

Tragedija je v mednarodni javnosti hitro postala predmet nasprotujočih si razlag. Sprva sploh ni bilo jasno, katera stran je bila odgovorna za uničenje mesta.Ugibalo se je tudi, koliko od 7.000 prebivalcev je bilo pri tem ubitih. Že dan po dogodku so Francovi privrženci obtožili komuniste, da so Guernico minirali in požgali sami, tik preden so iz mesta pobegnili pred prihodom nacionalističnih čet — tako kot naj bi bili rdeči anarhisti med vojno že storili v bližnjih mestih Irun in Eibar. Republikanci in Sovjeti pa so krivdo takoj pripisali nemškim letalcem legije »Condor«, ki se je v Španiji bojevala na strani nacionalistov.

Nemci so obtožbe o bombardiranju mestnega jedra Guernice sicer zavračali in celo mnogi francoski, angleški in ameriški vojni dopisniki, ki so na kraj tragedije prispeli 3 dni kasneje s Francovimi četami, tam — z izjemo mostov, cest in železniških tirov na obrobju mesta — niso odkrili sledov letalskih bomb.

Vendarle je v zahodni javnosti nato prevladala razlaga angleškega poročevalca Georgea Steera, antifašista, ki sicer ni bil očividec bombardiranja, a je v londonski »Times« poslal dovolj prepričljiv opis dogodkov, povzet po trditvah republikancev.

Steerovo poročanje, v katerem je število žrtev napihnil za vsaj desetkrat, je nato navdihnilo Pabla Picassa, da je ustvaril znamenito sliko »Guernica«, ta pa je v javnosti še dodatno utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma.

Baskovska stran je število žrtev v Guernici sprva ocenjevala na več kot 1.600; zgodovinarji so jih kasneje dejansko identificirali 153. Domnevni poveljnik nemškega letalskega napada na Guernico, feldmaršal Wolfram von Richthofen, svoje različice dogodkov ni nikoli pojasnil mednarodni javnosti; le 2 meseca po koncu 2. svetovne vojne je namreč nenadoma umrl v ameriškem ujetništvu.

(Več tukaj)

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 6. Mar 2021 at 00:05

27 ogledov

Reševanje problemov pri sosedih ni najbolj običajna stvar
Na presenečenje evropske (leve javnosti), ki je dodatno kurila lažnivo obtoževanje s strani levice, sta se vlada in ves desni pol z navdušenjem odzvala na možno preverjanje stanja s strani Evropske komisije.  The post Reševanje problemov pri sosedih ni najbolj običajna stvar appeared first on Časnik.

Sat, 6. Mar 2021 at 00:03

26 ogledov

Tožarjenje in širjenje lažnih novic po Bruslju v polnem teku
Nekateri novinarji bi lažje poročali o Sloveniji, če bi bila na oblasti še Tito in partija, saj bi bilo potem poročanje zelo enostavno in se ne bi bilo treba truditi, kako priti resnici do dna. The post Tožarjenje in širjenje lažnih novic po Bruslju v polnem teku appeared first on Časnik.

Fri, 5. Mar 2021 at 00:01

95 ogledov

Institut konstruktivne nezaupnice tudi za ustavne sodnike
Slovensko washingtonsko močvirje niso samo Murgle, pač pa tudi najvišja sodna institucija v državi, sestavljena po priporočilu bivše Cerarjeve poslanke Jasne Murgel. Podobnost obeh imen to dokazuje. Zato so rezultati takšni, kot so, globoko negativni. Ustavno sodišče ni zgled, ampak nacionalna sramota. The post Institut konstruktivne nezaupnice tudi za ustavne sodnike appeared first on Časnik.

Fri, 5. Mar 2021 at 00:01

54 ogledov

Institut konstruktivne nezaupnice tudi za ustavne sodnike
Slovensko washingtonsko močvirje niso samo Murgle, pač pa tudi najvišja sodna institucija v državi, sestavljena po priporočilu bivše Cerarjeve poslanke Jasne Murgel. Podobnost obeh imen to dokazuje. Zato so rezultati takšni, kot so, globoko negativni. Ustavno sodišče ni zgled, ampak nacionalna sramota. The post Institut konstruktivne nezaupnice tudi za ustavne sodnike appeared first on Časnik.

Thu, 4. Mar 2021 at 20:45

86 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Slapovi Davče
Janez Mihovec – Slapovi Davče V Selški dolini med Železniki in Zalim Logom na levo zavije cesta. Vije se sem in tja po soteski potoka Davča in nas popelje v slikovih hribovit svet. Nekoč je bil naseljen z nemškimi naseljenci. Prav tistimi, kjer si je Izidor iskal neveste v Visoški kroniki. Dandanes je to svet […] The post Narava in pokrajina (foto): Slapovi Davče appeared first on Časnik.

Thu, 4. Mar 2021 at 00:02

143 ogledov

Opozicija razbija državo, ker je na oblasti in ne nekdo drug
V opoziciji se ne grejo politike ampak razbijanje in uničevanje države zaradi silne bolečine, ker je na oblasti Janez Janša, in ne kdo drug. Zaradi te »silne bolečine« niso zmožni osnovne politične geste: ob priznanju razmerja politične moči izpogajati sporazum, ki bi bil v danih razmerjih moči maksimalno dober za vse udeležence in bi vsi skupaj tako zaradi dela za skupno dobro zakopali bojne sekire do novih razmerij moči. The post Opozicija razbija državo, ker je na oblasti in ne nekdo drug appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno odsevi preteklega časa Pablo Picasso slikarstvo španska državljanska vojna

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

»Guernica« utrdila prepričanje o genocidni naravi nacifašizma