Praznina, prostor upanja
ljudje potrebujemo. Seveda nam ne bodo dale odgovorov, kvečjemu nam bodo postavile še več vprašanj. Toda ravno nerešena vprašanja nas ženejo k upanju, k temu biseru človekovega obstoja, ki nas dela bolj človeške od kake druge stvari.
Spletni Časnik

Nedelja, 10. november 2019 ob 06:15

Odpri galerijo

Praznina, prostor upanja

Saducejska pripoved o sedmih ženinih in ženi, ki je bila žena vsem tem sedmim bratom, je resda čudna in izgleda na prvi pogled samo kot nekakšen nesmiselni pravni primer, s katerim so utrujali Jezusa. Pa ne gre samo za to. Gotovo ste že slišali za starodavno modrost, ki pravi, da mora človek v življenju napisati knjigo, imeti otroka in posaditi drevo. Torej pustiti nekaj za seboj, ker je vedno veljalo, da ljudje živimo naprej po potomcih, ki smo jim kot štafeto predali svoje življenje. Teh osem ljudi pa za seboj ni pustilo ničesar. Kratkomalo so umrli in za njimi je zazevala praznina. Ta grozljiva praznina, nič, ki ga za sabo pusti vsaka smrt

Zato je tako težko verjeti v posmrtno življenje. Ko mi je umrl oče, sem tudi sam izkusil strahotno stisko, ki jo doživlja človek pred grobom. Naenkrat v življenju nastane velika praznina. Smrt v človeku izkoplje tako globoko luknjo, da je nič, prav nič na tem svetu ne more napolniti. In ta nič boli najbolj od vsega. Ker s tem človek, kakršenkoli že je, tudi sam umira. Ko umirajo ljudje okoli njega, ga je vedno manj. V njegovem življenju je vedno več praznine in niča. In zato posledično tudi strahu, žalosti in obupa ali pa tudi – kar je verjetno najhuje – nesmisla.

Ta grozljiva praznina, nič, ki ga za sabo pusti vsaka smrt

Toda sam sem mnenja, da za te težke stvari, ki se v nas pojavijo v stiku s praznino, ni toliko kriva smrt, kolikor naš odgovor nanjo. V navadi nam je namreč, da poskušamo praznine svojega življenja vedno in čimprej s čim napolniti, s kakšnim delom recimo, zabavo, s kako drugo osebo ali s čim podobnim temu, kar smo izgubili. Da bi preprosto na svojo praznino pozabili. Toda ravno to je napačno. Praznine, ki jih v življenju povzroča smrt, so namreč v našem življenju edini prostori, ki nam povedo, da je naše upanje močnejše in pomembnejše od vseh naših moči in sposobnosti. In za upanje se človek odloči šele tedaj, ko nima več česa prijeti. Ko v njegovem življenju zazeva praznina, ki je ni mogoče napolniti. Ko mora viseti v nečem nedoločenem, se človek šele popolnoma prepusti. Zaupa. Veruje.

Zato praznine ljudje potrebujemo. Seveda nam ne bodo dale odgovorov, kvečjemu nam bodo postavile še več vprašanj. Toda ravno nerešena vprašanja nas ženejo k upanju, k temu biseru človekovega obstoja, ki nas dela bolj človeške od kake druge stvari. Zato mislim, da je praznine potrebno v svojem življenju dopustiti in morda celo za vedno ohraniti. Ker so prav te naše praznine, ko v njih iščemo, kričimo in zahtevamo odgovorov, prostor našega iskanja Boga in zato prostor našega vstajenja. Saj Bog »ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo.« (Lk 20,38)

The post Praznina, prostor upanja appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 12. Jul 2020 at 00:05

25 ogledov

Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij
Ob vsem upoštevanju velikih naporov, ki jih je imel Jože Pirjevec pri pisanju Partizanov, lahko sklenemo, da bo zaradi zastarelosti koncepta, ideološke pristranosti, raznovrstnih pomanjkljivosti in številnih dejstvenih napak v Partizanih bolela glava marsikoga. Zato o vsem tem predlagam nadaljnje strokovne pa tudi vsakršne druge razprave. Tudi o tem, ali so Pirjevčevi Partizani v čast […] The post Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij appeared first on Časnik.

Sun, 12. Jul 2020 at 00:01

23 ogledov

Slovenski razkol je resnična podoba NOB
Ko dr. Možina, avtor monografije Slovenski razkol, govori, kako so slovenski komunisti že pred drugo svetovno vojno, predvsem pa med njo zvesto ravnali po navodilih iz Moskve, izkoriščali vojno predvsem za obračunavanje z vernimi, Bogu, narodu in pravim slovenskim izročilom zvestimi uglednimi in poštenimi Slovenci, nam postane jasno, kaj vse hudega lahko naredi revolucija, najprej pa propaganda, v kateri so bili po Možinovih besedah komunisti neprekosljivi. Kako se lahko nekaj pozitivnega, kar je vsekakor v jedru bil narodnoosvobodilni boj, izrodi in sprevrže v boj brata zoper brata. The post Slovenski razkol je resnična podoba NOB appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 13:15

37 ogledov

Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu
Če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti. Sledove zločinov odkrivamo v Kočevskem Rogu ter drugod po Sloveniji. Republika Slovenija naj v tem globalnem procesu tranzicijske pravičnosti še naprej aktivno sodeluje. The post Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 07:42

56 ogledov

Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev
Gre tudi za legalistično vprašanje, saj obstoječi in veljavni italijanski zakoni te štiri bazoviške žrtve jemljejo kot teroriste. To se ni formalno pravno spremenilo. To dejanje moramo razumeti kot neko tiho dejanje politične rehabilitacije tigrovcev in antifašističnih borcev še pred začetkom 2. svetovne vojne.« The post Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 06:56

54 ogledov

Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice!
Spoštovani gospod Batagelj, svetujem vam, da razmere v Postojnski jami nemudoma uravnate po smernicah svetovne levice, ne pa da čakate na dekret vzhajajoče leve zvezde Tanje Fajon. Ko bo ona, ki je sicer na plačilnem seznamu v Bruslju, politično pa mešetari v Sloveniji in proti Sloveniji, na sončni strani Alp kričala med drugim tudi »black lives matter«, utegne biti prepozno. The post Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice! appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 00:03

72 ogledov

Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti
Upamo, da tako italijanska neofašistična kot slovenska neokomunistična ideologija nimata več toliko moči, da bi preprečili spravno slovesnost. Da 13.julij ne bo več le dan spomina na neki barbarski požig, ampak tudi dan veselja, dan sprave med dvema narodoma, ki se jima je uspelo otresti mračnih ideologij. The post Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti appeared first on Časnik.
Teme
duhovnost Duhovna misel iskanje korenin nedeljska misel vstajenje

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Praznina, prostor upanja