Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi
Zahteva po specialistični ambulanti za kulturnike, ki jo naslavlja na državno oblast sindikat SVIZ, je nesramno izsiljevanje za nove privilegije. Privilegije za zaposlene in samozaposlene v kulturi, za tiste, ki imajo redne plače in avtorski ...nor
Spletni Časnik

Ponedeljek, 21. oktober 2019 ob 05:27

Odpri galerijo

Kulturne potrebe naših oblastnikov se začnejo v Stožicah, končajo pa na Kongresnem trgu. Samo džamijo so si zgradili s katarskim denarjem in s tem je menda slika najlepšega mesta v očeh politikov popolna. Betonska bloka sredi Ljubljane, ki naj bi bila osrednji spomenik žrtvam vojn in revolucij, sta simbol in trdi lupini izvotljene slovenske kulture.

Novi privilegiji v specifični ambulanti

Zahteva po specialistični ambulanti za kulturnike, ki jo naslavlja na državno oblast sindikat SVIZ, je nesramno izsiljevanje za nove privilegije. Privilegije za zaposlene in samozaposlene v kulturi, za tiste, ki imajo redne plače in za povrh še honorarje po avtorskih pogodbah, kot tudi za tiste, ki imajo dostop do bankomata na Maistrovi ulici. Povsem na mestu je najprej vprašanje, kateri zdravnik specialist naj bi bdel nad specifičnimi boleznimi kulturnikov. Je to fiziater ali psihiater ali nekdo tretji? Specialist za medicino dela seveda ne bo pravi, ker kulturniki ne delajo, ampak ustvarjajo.


Odpira se še vrsta vprašanj. Ali gre za bolezensko stanje, če kulturniki ne zamenjujejo noči za dan, če do zgodnjih jutranjih ur ne iščejo umetniških navdihov v klubih in barih?

Ali je bolezensko stanje, če kdo od kulturnikov ni levičar, zavrača multikulti teror in je pristaš tradicionalnih vrednot? Kakšen naj bo urnik ambulante, da ne bo motil ustvarjalnih procesov pacientov?

Se bodo v specifično ambulanto lahko zatekali tudi člani amaterskega gledališča z Gregorčičeve ulice, ki pod vodstvom diplomiranega igralca požrtvovalno uprizarjajo neverjetne dvorne spletke? Še zlasti je ogroženo zdravje igralke cvernologinje, ki z nadčloveškimi napori igra tri vloge: infrastrukturo, kohezijo in v prostem času še šolstvo.

Kulturniki so menda borci

Menda so kulturniki borci, saj sami o sebi pravijo, da se borijo za lepši, boljši in pravičnejši svet. Žal se njihova prizadevanja često izkažejo za cesarjeva nova oblačila. No, ker naj bi bili borci, jim po analogiji iz rajnke države pripada posebna zdravniška nega. V mojih mladih letih so bile namreč v zdravstvenih domovih posebne ambulante, ambulante za borce. V njih so imeli privilegije tisti, ki so se vede ali nevede borili na pravi strani, pa tudi tisti, ki so s pričami dokazali, da naj bi med vojno dali pomemben prispevek k zmagi partizanov in revolucionarjev.

Privilegija posebnih ambulant za borce danes ni več, ostali pa so privilegiji pri pokojninah in dodatnem zdravstvenem zavarovanju borcev in njihovih sopotnikov do tretjega roda.

Borci športniki so si že izborili privilegij v izjemnih pokojninah in samo vprašanje časa je, kdaj v bitki za izjemne pokojnine zmagajo tudi borci kulturniki.

Porazen nivo kulture

V samostojni Sloveniji imamo neverjetno veliko ljudi, ki se poklicno ukvarjajo s kulturo in živijo od kulture. Njihov rezultat je često zelo pičel in vpliv na narod zelo medel. Slovenci tako postajamo vse manj kulturni, saj se zadovoljimo z vsakršnim burkaštvom in plažo. Kdor si upa podvomiti v rokohitrske kulturne dosežke naših umetnikov in umetnjakarjev, izpade čudak.

Na odre gledališč in oper ne moremo ali ne znamo postaviti nobene predstave brez gostov iz tujine. Na vsakem koraku v ospredje sili kultura iz južnih držav.

Kulturne ustanove vodijo nekompetentni ljudje z veščino politične korektnosti. V treh desetletjih v Ljubljani nismo zgradili ene same reprezentančne zgradbe za nacionalno kulturo, ne gledališča ne muzeja ne knjižnice ne cerkve. S tem se nehote razgaljajo kulturne potrebe naših oblastnikov, ki se začnejo v Stožicah, končajo pa na Kongresnem trgu. Samo džamijo so si zgradili s katarskim denarjem in s tem je menda slika najlepšega mesta v očeh politikov popolna. Betonska bloka sredi Ljubljane, ki naj bi bila osrednji spomenik žrtvam vojn in revolucij, sta simbol in trdi lupini izvotljene slovenske kulture.

Kulturni dosežki ljubljanske Drame

Pobegnil sem s predstave v ljubljanski Drami. Pol ure »kulture« mi je bilo tokrat več kot dovolj in sem se izognil trpinčenju v nadaljnjih dveh urah in pol. Za avtorski projekt Pogovori o ljubezni, ki ga je režiral Jernej Lorenci, so si besedilo izmislili kar ustvarjalci predstave sami. Ta kulturni »presežek« je koprodukcija Drame SNG in Kraljevega gledališča Zetski dom Cetinje. Igralci, ki so iz vseh vetrov, govorijo v albanščini, črnogorščini, italijanščini, angleščini in celo v slovenščini! Z dolžnim spoštovanjem lahko gledamo na commedia dell´arte (italijansko improvizirano gledališče iz 16. stoletja), ampak ta nikakor ne sodi na osrednji nacionalni oder v enaindvajsetem stoletju ... [več]

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 9. Aug 2020 at 19:49

0 ogledov

Novi glas, tednik Slovencev v Italiji ima prenovljeno podobo
Videoposnetek petja Zdravljice na spontani slovesnosti pred Narodnim domom, ki so ga objavili, je v nekaj dneh doživel več kot šestdeset tisoč ogledov, delilo pa ga je več kot tristo ljudi, med njimi tudi več znanih politikov iz matične Slovenije. To samo priča o tem, kaj nas zares združuje! The post Novi glas, tednik Slovencev v Italiji ima prenovljeno podobo appeared first on Časnik.

Sun, 9. Aug 2020 at 00:01

24 ogledov

Verena Perko: “Pri nas se protestira, da se politično onemogoči nasprotnika.”
Ohranjanje kolektivnega spomina in spoznanje o banalnosti zla nas edino učinkovito branita pred posilstvom enostranskega, neredko ideološko okleščenega zgodovinopisnega enoumja. The post Verena Perko: “Pri nas se protestira, da se politično onemogoči nasprotnika.” appeared first on Časnik.

Sat, 8. Aug 2020 at 22:50

23 ogledov

Ob 20-letnici potopitve ruske jedrske podmornice K-141 Kursk
Pred 20 leti, 12. avgusta 2000, je najmodernejša ruska jedrska podmornica severne flote Kursk, eksplodirala med rutinsko vojaško vajo in potonila na dno Barentsovega morja.  Pri tem je takoj umrlo 95 mornarjev, 23 pa jih je živelo še nekaj ur. Skupaj je umrlo 118 ruskih vojakov. The post Ob 20-letnici potopitve ruske jedrske podmornice K-141 Kursk appeared first on Časnik.

Sat, 8. Aug 2020 at 00:01

76 ogledov

Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica!
Razmišljanje, ki ga izraža velik del levih strank, civilne družbe in dominantnih medijev, namreč da mora vladati zgolj ena in ista politična opcija, ne glede na to, kakšno podporo uživa med državljani, ruši demokratične vrednote, sa je v temeljnem nasprotju z načeli moderne predstavniške demokracije. Marsikaj v slovenskem političnem življenju je postalo že res dolgočasno […] The post Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica! appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 21:03

72 ogledov

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera
Ljudmila Novak se spominja Andreja Bajuka, prvega predsednika NSi, predstavila je delovanje druge Janševe vlade, povedala je mnenje o delovanju aktualne vlade in ravnanju predsednika vlade Janeza Janše, odgovorila pa je tudi na ugibanja, če bo kandidirala za predsednico države. The post Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 20:01

82 ogledov

Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne
V šoli smo peli Svoboda je zlata, a nič nam niso povedali, da pri nas še streljajo ljudi. Rablji so po eksekucijskem delu ob nedeljah plesali na partizanskih mitingih, v ponedeljek pa nadaljevali delo. O tem se mladi novinarji v šoli danes ne učijo. The post Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne appeared first on Časnik.
Teme
KULTURA mnenja z mero SLOVENIJA Cankarjev dom džamija KULTURA privilegiji slovenska kultura sng dram

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Novi privilegiji za ustvarjalce v kulturi