Sprejmite odgovornost!
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sobota, 28. Februar 2015 ob 12:24

Odpri galerijo

Eno od poslanstev Društva Evropska Slovenija je tudi prizadevanje za resnično pravno državo. Zato v društvu z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše dogajanje v trikotniku KPK – Vrhovno sodišče in izvršilna veja oblasti. Ne glede na različne interpretacije pomena sklepa Vrhovnega sodišča, sta neizpodbitni pravni dejstvi naslednji. Prvič, poročilo KPK v pravnem smislu ni nikoli obstajalo, ker ga je sodišče odpravilo za nazaj. Tako o utemeljenosti ali neutemeljenosti njegove vsebine ni mogoče govoriti, ker ta vsebina preprosto ne obstaja. Drugič, tedanji senat KPK, ki ga je vodil današnji minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, njegova člana pa sta bila med drugim Rok Praprotnik in dr. Liljana Selinšek, je kršil ustavne pravice stranke v postopku pred seboj.

V normalni evropski državi, za katero se zavzemamo v Društvu Evropska Slovenija, minister za pravosodje ne more biti nihče, ki je pri opravljanju svoje predhodne funkcije kršil ne le zakon, ampak ustavo. Sklicevanje na to, da je šlo le za procesno kršitev, je nesprejemljivo, še toliko bolj pa, kadar prihaja iz ust nekoga, ki je kot univerzitetni učitelj prava vztrajno učil, da je bistvo prava v procesu, ki da ne sme biti dekla vsebini. Pri tem smo v Društvu Evropska Slovenija tudi prepričani, da niti ni potrebno posebej opozarjati na širši kontekst zadeve in politične ter ekonomske posledice, ki jih sprožilo omenjeno neustavno in zato pravno neobstoječe poročilo KPK. Dolžni pa smo opozoriti, da so se zaradi javnega nasprotovanja ravnanju KPK določeni posamezniki znašli celo v kazenskem pregonu zaradi domnevne razžalitve državnega organa in to prav na predlog današnjega ministra za pravosodje.

Ker so ta ravnanja globoko pod pragom normalne evropske pravne države, ker se tega mora zavedati minister za pravosodje, kakor tudi predsednik vlade Republike Slovenije, saj sta nenazadnje oba izvrstna učitelja prava in celo pravnika leta, v Društvu Evropska Slovenija pričakujemo, da bosta znala prevzeti odgovornost za svoje ravnanje. K temu ju, nenazadnje, kot politika veže lasten strankarski program, ter konsistentnost s svojimi preteklimi zahtevami in pričakovanji. Če se je od nekoga zahtevalo, da odstopi kot predsednik vlade, ker je kršil zakon, potem je enako, če ne še bolj, potrebno, da odstopi tisti funkcionar, ki je pri svojem delu kršil ustavo.

Kot že nekajkrat poprej, se slovenska politična skupnost ponovno nahaja v nekem prelomnem trenutku, ko lahko tisti, ki naj bi bili kot pravniki po svojem profesionalnem, deklarativno pa tudi po političnem poslanstvu, najbolj zavezani k spoštovanju pravne države, prispevajo k izboljšanju ali pa k še večji regresiji slovenske pravne države.

Društvo Evropska Slovenija

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • Moja KPK je lahko balon Javno mnenje o delu senata KPK v odstopu je pokazala prhla podpora kakšnih 70 protestnikov, ki se je za finale izjalovila še v obsojanja vreden...
  • Ali zaupate represiji? Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, Goran Klemenčič, je, da bi zaščitil svoj ugled ter ugled organa, ki ga vodi, posegel po represiji in šel v...
  • Lustracija bi odpravila 95% sistemske korupcije v državi Z Janezom Janšo, predsednikom SDS, smo se v prvem delu intervjuja pogovarjali o odstopu Komisije za preprečevanje korupcije, gospodarski situaciji v državi, medijih in parlamentarni...
  • Atomska bomba Prepletenost dveh ključnih dogodkov, ki Slovenijo zaposlujeta že več mesecev, je bila v tem tednu malodane neverjetna. Težko bi to prepletanje definirali kako drugače kot...

Sprejmite odgovornost! - Časnik

V normalni evropski državi, za katero se zavzemamo v Društvu Evropska Slovenija, minister za pravosodje ne more biti nihče, ki je pri opravljanju svoje predhodne funkcije kršil ne le zakon, ampak ustavo. Sklicevanje na to, da je šlo le za procesno kršitev, je nesprejemljivo, še toliko bolj pa, kadar prihaja iz ust nekoga, ki je kot univerzitetni učitelj prava vztrajno učil, da je bistvo prava v procesu.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

18003 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17954 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

18006 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17352 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17305 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17249 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Sprejmite odgovornost!