Vzgajati v spreminjajočih se časih
Spletni Časnik

Sreda, 19. November 2014 ob 09:25

Odpri galerijo

Foto: Grega Sulejmanovič.

Foto: Grega Sulejmanovič.

Foto: Grega Sulejmanovič.

Živimo v času hitrih menjav. Razvoj tehnike in informatike je prestavil v zadnjih štiridesetih letih človeštvo v povsem nove okvirje časa in prostora. Ritem življenja neusmiljeno pridobiva na hitrosti. Po drugi strani se (tudi zaradi zaznavanja tega pojava) v mnogih krepi jasna zavest, da mora človek v sebi, v svetu in v življenju odkrivati točke, ki so trdne in niso podvržene nenehnemu spreminjanju.

Kako ujeti os ravnotežja med stvarmi, ki so podvržene menjavam in med tistim, kar človeka ohranja v notranji trdnosti in usmerjenosti k ciljem življenja?

Dejstva

Hiter ritem življenja predvsem mladih ne pušča nedotaknjenih. Poleg številnih pozitivnih stvari, ki jih nosi napredek v sebi, ne moremo spregledati tistih, ki odrasle silijo k razmislekom, kako vzgajati otroke in mlade. Omenimo nekatera.

Občutek nemoči: mladi doživljajo, da so v mlinu neprestanih menjav samo droben del nekega sistema, ki ga sami še zdaleč ne obvladujejo. Še več, zdi se jim, da nimajo na tok (tudi svojega) življenja nikakršnega vpliva. Od tod občutek usodnosti, določenosti. To, kar čutijo in doživljajo globoko v sebi, izražajo na glas predvsem virtualno preko družbenih omrežij. Možnosti, da bi to iskreno izrazili tudi v osebnih srečanjih v manjših skupinah, klapah ali naključnih srečanjih, je vedno manj.

Nezmožnost zaznavanja resničnosti: pojavlja se velik problem, vprašanje, kaj sploh je resnično. Virtualni, navidezni svetovi so danes v nekem smislu bolj resnični kot stvarnost sama. Spomnim se reklame za mobilno telefonijo izpred nekaj let: svet ni eden, svetova sta dva! Danes bi lahko dodali: svetov je več. Eksistencialno vprašanje, ki se poraja, je logično: kateri od teh svetov je sploh resničen?

Občutek relativnosti: glede na opisano mladi težko zaznavajo enkratnost življenja, lastno nenadomestljivost, pomembnost, lepoto. Kako priti do zadnjega temelja, kako prisegati na eno samo, dokončno resnico, če je vse podvrženo neprestanim spremembam? Zapovedani pluralizem (mnenj in obnašanj) ne le dovoljuje, ampak naravnost zahteva, da si vsakdo prikroji podobo sveta po svojih občutkih in predstavah. S tem so v mladih načeti občutki varnosti, vera v dokončnost, transcendenco.

Občutek krhkosti: ni težko ugotoviti, da se zaradi vsega naštetega mladi pogosto čutijo zelo krhke ter negotove v svojih odločitvah, izbirah, usmeritvah.

Vzgajati znotraj menjav časa

V takšnem kulturnem, družbenem in duhovnem okolju je vloga vzgoje nezamenljiva. Vzgoja je namreč proces, ki presega gola občutja trenutka in ki usmerja mlade v razmišljanje o celoti njihovega življenja. Vzgoja je prizadevanje, da bi mladim posredovali nekatere temeljne vrednote, ki niso vezane na to ali ono muho enodnevnico, ampak so zapisane globoko v človekovo srce. Te vrednote, izražene v določeni kulturi, nosijo v sebi vse tisto, kar lahko vodi posameznika in družbo k sožitju, bogastvu odnosov in k odgovornosti. Menim, da bi morala biti vzgoja v družini, šoli in drugih vzgojnih okoljih pozorna tudi na naslednje vidike.

Vzgoja za zvestobo: zvestoba pozna menjave časov, vendar jim ni podrejena. Ko si mož in žena obljubita zvestobo, vračunata vanjo vse “menjave časov”, ki ju čakajo na poti skupnega življenja: “Obljubim, da ti bom zvest v sreči in nesreči, bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja”. Gre za zvestobo sebi, zvestobo dani besedi, zvestobo vrednotam, ki so nam jih posredovali rodovi pred nami, zvestobo človeku, nenazadnje zvestobo Bogu. Zvestoba zagotavlja, da ohranja človek notranjo identiteto, ki se navzven izraža v posameznikovem prepoznavanju v določenem družbenem, kulturnem in verskem kontekstu. Zvestoba torej zagotavlja procese kontinuitete na ravni osebne in skupnostne izkušnje. Kako vzgajati za zvestobo? Neprecenljiv je zgled odraslih, zlasti staršev. Neprecenljiva so prizadevanja, ki pomagajo priti mladim do resnične podobe o njih samih, ki jim pomagajo odkriti njihov jaz, njihovo izvirnost. To je temelj, da bodo v življenju lahko zvesti sebi.

Vzgoja za odgovorno izbiro: sredi menjav časov so mladi nenehno izzvani, da izbirajo, da se odločajo, da raz-ločujejo. Mnogi starši se bojijo, da bodo mladi izbirali napačno. Mlade vzgajamo za notranjo svobodo, ki jim bo omogočala izbirati, tako, da jih že zgodaj naredimo odgovorne za drobne stvari v njihovem življenju, da smo z njimi dosledni, da jih spodbujamo, da ob njihovi morebitni najmanjši napaki ne izgubimo zaupanja vanje. Vzgoja za odgovorno izbiro predpostavlja veliko družinskega pogovora, ovrednotenja posameznih dogodkov, spodbujanja mladih, da se tudi ob morebitnih napačnih izbirah ali korakih ne vdajo.

beri naprej >>>>

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16500 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16460 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16525 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15920 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15881 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15826 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Vzgajati v spreminjajočih se časih