R. Novak, Finance: S kančkom dobre volje in nasmeškom na obrazu
Spletni Časnik

Nedelja, 17. Avgust 2014 ob 16:04

Zadnji veliki štos, da je »socialna kapica le izgovor za razvojno lenobo delodajalcev«, gotovo sodi v anale in zares upam, da sta Akrapovič in Boscarol prepoznala genialnost te šale in se ji od srca nasmejala.

Verjamete, da s svojim denarjem razpolagate bolje, kot bi država? Verjamete, da so dajatve v Sloveniji previsoke in da je prav to ena izmed glavnih razvojnih ovir? Verjamete, da imamo predrag in neučinkovit državni aparat, preveč agencij, uradov, ministrstev in še posebno preveč regulacij, ki jih te ustanove producirajo? Potem imate v današnji Sloveniji vsak dan številne priložnosti, da vam zavre kri. Pravzaprav, vsaj v politični areni, po petih letih slaboumnega in impotentnega soočanja z vse bolj razpadajočimi javnimi financami in umiranjem gospodarstva na obroke, verjetno zelo težko še najdete kakšen razlog za optimizem. No, vsaj meni takšne misli ob popolni prevladi socialističnega populizma, ki smo ji priča v Sloveniji, trmasto prilezejo na plan.

A čeprav nas lahko trend, ki nam ga je začrtala dozdajšnja politika – in ga očitno namerava nadaljevati tudi prihajajoča vlada -, upravičeno jezi, vam bom ponudil vsaj dva dobra razloga, da se ne prepustite zagrenjenosti in malodušju. Ne, ne bom iskal tistih redkih biserov v gospodarstvu, kjer je kljub slabim razmeram nekako šlo vse v redu, čeprav je simpatično, nam to namreč ne daje kakšnih uporabnih vpogledov. Oba razloga, ki vam ju ponujam v razmislek, sta povezana z mehanizmi in psihologijo politične agitacije (v ožjem smislu ciljam na politične kampanje, v širšem pa na samo stanje javne razprave) ter družbenih sprememb nasploh.

Najprej se posvetimo ljudem, ki si prizadevajo za vzpon na oblast. Kaj mislite, česa se ti ponavadi najbolj bojijo? Da bi koga ujezili? Da njihovi argumenti ne bi zdržali? Da jim bo spodletelo pri izvedbi? Ah, kje pa. Tisto prvo se morda zdi še verjetno – javno mnenje vendar je pomembno!? -, a če kampanjo prav oblikujejo, večini politikov nekaj nasprotovanja sploh ne škodi. Možno je celo cel lik zgraditi na tem, da si upornik. Ali pa žrtev (bolje prvo kot drugo; a do tega, zakaj, še pridemo). Nasprotovanje v javnosti je tako lahko celo mobilizacijsko sredstvo. Pretendentom daje zagon in motivacijo, pa tudi legitimnost, saj se z njimi resno polemizira. To torej gotovo ni prva skrb nadobudnih oblastnikov. Kaj je torej najhuje, kar se lahko zgodi politiku ali kakšnemu drugemu družbenemu akterju? To, da ga nihče ne jemlje resno! Da postane tarča posmeha. Ne le, da je to hud psihološki udarec, je udarec proti kredibilnosti takšnega akterja, kar je za njegovo kariero lahko pogubno. V politiki se tak kandidat morda še lahko opre na kakšno marginalno skupino ali srečno naključje, sicer pa je politično mrtev.

Za lažjo predstavo poglejmo, kako je to relevantno v praksi. Očiten primer je Alenka Bratušek, ki je kljub izhodiščnemu položaju premierke komaj sploh iztržila obstanek na politični sceni. Resda se je tudi prvotno na položaju znašla bolj po sili razmer, a ob vzponu je njena vlada vseeno imela več kot tretjinsko podporo, pa tudi sama je imela svoj čas kar nekaj podpornikov (aprila lani, tik po prevzemu oblasti, je imela – takrat »njena« – Pozitivna Slovenija po raziskavi Slovenski utrip, na primer, podporo 14 odstotkov opredeljenih državljanov). Njeno strmoglavljenje lahko razložimo s tem, da je postala dvorni norček. Kdo bo vzel resno nekdanjo opozicijsko političarko, ki je iz besnega nasprotovanja vsem ukrepom nekdanje vlade za 180 stopinj obrnila ploščo in prešla v njihovo (sicer pogosto malo pokvečeno, vsekakor pa zapoznelo) implementacijo? Katera podoba vam ob omembi Alenke Bratušek prva pride na misel? Je to podoba pogumne Alenke, »ki si je edina upala prevzeti vajeti in nas je vse rešila pred najhujšim«, kot se ponavadi predstavi sama, ali je to podoba arogantne premierke, ki je pogosto govorila hitreje, kot je mislila, in ki nas je kot kakšna četrtošolka – pa vendar z naglasom upokojene KGB-jevke – komično zastopala na CNN? Volilni izid in ankete javnega mnenja kažejo, da se je mnogo bolj prijela druga podoba. In to, da se namesto z vsebino tega, kar odhajajoča premierka izreče, pogosteje ukvarjamo z zelo opaznim najnovejšim živalskim vzorcem, ki ga izbere za svoj nastop, tudi govori temu v prid. Pravim torej, da je degradacija političnega lika nekoga v dvornega norčka pomembno politično orožje. Še več – kljub svojemu poudarjanju pomembnosti programskih drž v predvolilnem času moram priznati, da so ti v politični bitki precej manj pomembni kot to orožje.

Enak razmislek seveda deluje tudi v nasprotni smeri in tukaj imamo celo boljši primer: Združeno levico (ZL). ZL je večji del kampanje veljala za ekscentrično marginalno stranko – nihče jih ni jemal resno. Ob iztrošenem Matjažu Hanžku in kar malo histerični Violeti Tomič (no dobro, da ne boste rekli, da sem žaljiv, recimo temu poklicna deformacija stalne »dramatičnosti«) smo se lahko nasprotniki njune ideologije zadovoljno muzali v prepričanju, da tako nimajo nobenih možnosti. In res jih niso imeli – s posmehom jih je spremljala tudi večina državljanov. Nato pa en izpiljen nastop in medijska stvaritev lika Luke Mesca in nenadoma so bili na vseh naslovnicah kot naslednja velika reč. Še vedno z veliko bazo nasprotnikov, a nič več dvorni norčki. In to je tisto, kar jim je omogočilo kar malce spektakularen sprint v cilj.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

R. Novak, Finance: S kančkom dobre volje in nasmeškom na obrazu - Časnik

Sorodni prispevki: I. Veladžić za Reporter: “Levica čuti potrebo popravljati verski zakon.” Ste dober poznavalec delovanja protestantskih cerkva po svetu. Morda veste, ali še kje praznujejo podoben praznik (kot dan reformacije)? Kolikor vem, ne. Spomnim se, da... R. Čakš, blog: Slovenija in gospodarska rast … […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17400 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17352 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17412 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16777 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16736 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16674 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

R. Novak, Finance: S kančkom dobre volje in nasmeškom na obrazu