Kolovoz za hojo po levi
Spletni Časnik

Torek, 5. Avgust 2014 ob 13:27

Odpri galerijo

Kozolec ob Jakobovi poti (fotografija je simbolična)

Kozolec ob Jakobovi poti (fotografija je simbolična)

Slovenska Jakobova pot od hrvaške meje pri Obrežju, preko Ljubljane do Trsta vodi tudi po Ljubljanskem barju in na poti od Ljubljane do Vrhnike ne preveč pogoste popotnike popelje tudi skozi vasico blatnega imena, kjer stoji cerkev svetega Jakoba. Nič nenavadnega, če vasica ne bi imela kolovoza, kjer je dovoljeno hoditi le po levi. V vodniku po Jakobovi poti namreč piše takole: “Pod hribom zavijemo levo, hodimo po levi strani kolovoza, ker lastnik desnega dela kolovoza in zemljišča ob njem ne dovoli hoditi po svoji zemlji. Lastnik levega dela kolovoza in zemlje ob levem delu kolovoza pa dovoli.” 

Sam sem se tej slovenski posebnosti – ko sem tole prebral v vodniku – malo nasmejal, a ko sem v resnici prišel do dvolastniškega kolovoza in ko sem videl prometni znak v stilu “prepovedan prehod in zadrževanje na zasebnih parcelah” ter pogled gospe iz hiše na desni strani – verjetno lastnice desnega dela kolovoza – sem se pač lepo pomaknil na levo. Tam sem vztrajal do cerkve svetega Jakoba in še naprej sem se držal bolj leve strani.

Redki popotniki, ki peš romamo po Jakobovi poti ne naredimo prav nikakršne fizične škode traktorskemu kolovozu. Preprosto pozdravljamo ljudi ob poti, rečemo z njimi kakšno besedo, ne silimo na dvorišča zasebnih stavb, niti nismo pretirano firbčni, da bi motili mir ljudi. V tem primeru lastnika desne strani kolovoza. Kakšno sporočilo nosi tale dvolastniški kolovoz? Kaj lastnika desne strani kolovoza sili v tako smešno, a obenem abotno obnašanje (zdi se mi, da Slovenci nimamo pravega izraza za angleški “ridiculous”)? Kaj je tisto kar sili lastnika desne strani kolovoza v to, da se takole “daje v zobe” ljudem? Kako je do tega prišlo?

Naj ugibam. Prav lahko si predstavljam brata, ki jima je oče kakih 50 let nazaj, ko je delal oporoko, zapustil parcele – enemu na levi, drugemu na desni in skupni dostop do njih. Logično, da samo z eno dovozno potjo – pot pač ne daje kruha. Da se ne dela škoda. Pa je skozi leta med bratoma in njunima družinama kdaj prišlo do kakega nesporazuma, ki so ga vestno pometli pod preprogo. Morda je kakšen od bratov celo drugemu “odščipnil” kje kakšen košček zemlje, kar je oni drugi odpustil, da bi se le razumela. Morda je celo ponesreči kdo od bratov odkosil kakšno travo ali posekal drevesce, ki je bilo prav gotovo na “našem”. V teku let se je takih drobnarij nekaj nabralo.

Ob prvem večjem sporu sta si vse to vrgla v obraz in – kot je navada – prenehala govoriti med seboj, se na smrt “skregala” in zanetila začetek bratskega sovraštva. V sporu se seveda nista znašla le onadva, pač pa kar celotni družini. Sovraštvo se namreč kaj rado prenese v naslednjo generacijo in se potegne še naprej v prihodnost. Danes nihče sploh več ne pozna pravih vzrokov spora, ne pozna dejstev, nihče ne ve za krivice, ki so se dogajale.

Moža se tudi nista mogla, niti se nista hotela spraviti niti ko je eden od njiju umiral. Kmalu je še oni drugi zapustil svet – prav tako nespravljen z rodbino svojega brata. Dejstva sedaj nikogar niti ne zanimajo več, sovraštva med rodbinama so se navadili. Ker je od nekdaj bilo tako. In tako tudi mora biti. Opaziti je tudi, da že tretja generacija več ne govori med seboj.

Kolovoz pa ostaja še vedno skupen, kot zgovorna priča nezmožnosti odpuščanja, sprave dveh bratov. Obe rodbini pa trpita.

Foto: Aleš Čerin

Sorodni Prispevki:

  • Drugo leto grem peš na dopust Evo, počitnic je konec, v četrtek se začne pouk. V septembru se odpravijo v turistične kraje le še upokojenci, včasih s svojimi vnučki in pa...
  • Peš romanje je stopanje na pot zaupanja Danes tudi romamo. Večinoma z avtomobili, avtobusi, vlaki, tudi z letali. Tako na hitro in na "komot". Včasih so se pa ljudje peš odpravili na...
  • Nevarnost edine zgodbe Uspešna afriška pisateljica, ki izhaja iz dobro situirane nigerijske družine, je odraščala in študirala v okolju, kjer ji je uspelo prebirati različne zgodbe iz vsega...
  • Predsednik Pahor, še enkrat hvala za obljube Spremljam govore in delovanje predsednika Pahorja, ter primerjam besede z dejanji. Na predvečer Dneva državnosti sem z velikim zanimanjem poslušal govor predsednika Pahorja na osrednji...

Kolovoz za hojo po levi - Časnik

Slovenska Jakobova pot od hrvaške meje pri Obrežju, preko Ljubljane do Trsta vodi tudi po Ljubljanskem barju in na poti od Ljubljane do Vrhnike ne preveč pogoste popotnike popelje tudi skozi vasico blatnega imena, kjer stoji cerkev svetega Jakoba. Nič nenavadnega, če vasica ne bi imela kolovoza, kjer je dovoljeno hoditi le po levi.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17400 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17352 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17412 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16777 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16736 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16674 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Kolovoz za hojo po levi