Tudi to je bonifica, ko se antifašistični odpor skrbno izogne omembi organizacije TIGR
Povojne slovenske komunistične oblasti se v duhu prilaščanja vseh zaslug za antifašistični odpor na Primorskem skrbno izogibajo omembe organizacije TIGR, katere člani so pogosto ginevali v teh zaporih. Tudi to je bonifica: melioracija in bonifikacija
Spletni Časnik

Četrtek, 12. Avgust 2021 ob 00:01

Odpri galerijo

Tudi to je bonifica, ko se antifašistični odpor skrbno izogne omembi organizacije TIGR

Fašistična agresija leta 1941 je komunistom odprla realno perspektivo za izvedbo revolucije. Ti pa so se fašizmu in italijanskim nacionalistom oddolžili s trajnim netenjem ideološkega razdora v slovenski skupnosti onstran meje; enako kot so se oddolžili velikonemškim skrajnežem na Koroškem.

Kako so se ujeli neofašisti in neokomunisti

V Opatjem selu, ki leži ob vznožju znamenitega Fajti hriba, enega najbolj krvavih bojišč iz prve svetovne vojne na naših tleh, sem bil pred časom priča, kako je lokalni vodič in strokovnjak za tamkajšnje boje iz čistega koristoljubja sprevračal resnico in optiko pripovedi. Če so bili obiskovalci iz dežel nekdanje Avstro-Ogrske, so bili heroji, genialne taktične in strateške odločitve ter obžalovanja vredne žrtve na strani cesarskih sil, ko pa je nekdanje bojišče razkazoval italijanskim nostalgičnim iredentistom, so bili heroji seveda izključno Italijani.

Ogledal sem si več ur posnetkov njegovega vodenja, prirejenega posebej za Italijane, ki se jim zategadelj v slabem vremenu ni bilo treba potikati po strelskih jarkih in blatnih kavernah. Zgrožen sem si ogledoval te kasete …

Nič nenavadnega torej, da so se neokomunisti, skrajneži z levice, znova ujeli s skrajnimi italijanskimi iredentisti, z neofašisti.

Skupen gnev izražajo, denimo, z nasprotovanjem monumentu na Cerju, ki je bil po osamosvojitvi Slovenije zamišljen v počastitev branilcev na soški fronti – tokrat predvsem s slovenskega narodnoobrambnega vidika …

Prefinjen vpliv nostalgične italijanske iredente je zaznaven pri mnogih čezmejnih projektih. Romarju po poteh soške fronte se razkrije marsikaj, predvsem pa znova tisto značilno hlapčevstvo, o katerem govori Cankar in ki našega človeka tako zlahka ukloni, ko gre za projekte urejanja monumentov nekdanje frontne linije ali celo nekdanje rapalske meje – kar vse jemljejo pod svoje okrilje različne italijanske veteranske organizacije, menda tudi zato, ker so spretnejše pri pridobivanju in usmerjanju porabe evropskih sredstev.

Primorce bonifica živo spominja na raznarodovalno fašistično prakso in doktrino

Starejšim Primorcem in Istranom pa vendarle ni neznan program fašistične Italije, ki je stremel k etnični izboljšavi (bonifici) po prvi svetovni vojni zasedenih slovanskih območij, k njihovi pospešeni italijanizaciji.

Tudi zgodovinarji in drugi raziskovalci ter publicisti so poskrbeli, da ta etnocidna doktrina še ni potonila v pozabo, njena praksa pa onstran meje niti po padcu fašizma ni zamrla, ampak vztraja v različnih, bolj ali manj prikritih oblikah še dandanes.

Res da izraz bonifica v prvotnem pomenu cilja predvsem na agrarno območje, gre za izboljšavo zemljišč, izsuševanje, drenažo itn., vendar mora v slovenskem ušesu, zlasti pri Primorcu in Istranu ter pri slovenskem zamejcu v Italiji, odzvanjati predvsem s tistim drugim, vsekakor zloveščim prizvokom, ki živo spominja na raznarodovalno fašistično prakso in doktrino (preberi VEČ)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19440 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19391 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19446 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18736 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18684 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18635 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
tigr

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Tudi to je bonifica, ko se antifašistični odpor skrbno izogne omembi organizacije TIGR