Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da pred njim olepšujejo svoja dejanja
Voditelji se ponašajo s pozunanjeno pobožnostjo in daritvami (Šarec bere berila pri maši, potem pa zmerja nasprotnike na komunističnih mitingih), pri tem pa si domišljajo, da so zaradi tega Bogu všeč. V resnici pa grešijo proti ljudem in proti Bogu.
Spletni Časnik

Nedelja, 11. julij 2021 ob 00:03

Odpri galerijo

Marjan Šarec

Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da pred njim olepšujejo svoja dejanja. Ponašajo se s pozunanjeno pobožnostjo in daritvami, pri tem pa si domišljajo, da so zaradi tega Bogu všeč. V resnici pa grešijo proti ljudem in proti Bogu.

Poslanstvo preroka Amosa je bilo oznanjevanje, da je ljudstvo kljub razdeljenosti v Božjih očeh eno

Amos je samega sebe predstavil kot pastirja. »Nisem bil prerok in ne sin preroka, bil sem govedorejec in gojilec smokev. Gospod me je vzel izza črede.« Povedal je tudi, da je iz Tekoe, manjšega mesteca devet kilometrov jugovzhodno od Betlehema. V Amosovem času je v Judovem kraljestvu vladal kralj Uzija (781–740), ki je razširil svojo oblast do Elata (pristaniške v Akabskem zalivu v Rdečem morju na desni strani Sinajskega polotoka, danes v Jordaniji) in pospeševal poljedelstvo. Jeroboam II. pa je bil takrat, kot smo že rekli, kralj Severnega Izraelovega kralja.

Številne podobe, ki ponazarjajo Amosovo oznanilo, so vzete iz življenja pastirjev. Čeprav Amos izhaja iz Tekoe, mesteca blizu Betlehema v Judeji, je oznanjal oziroma prerokoval v Severnem kraljestvu, v osrednjem svetišču v Betelu in verjetno tudi v prestolnici Severnega kraljestva, v Samariji. To, da kot državljan Južnega kraljestva oznanja v Severnem kraljestvu, predstavlja izpolnjevanje posebnega poslanstva, Bog mu je namreč naročil: »Pojdi, prerokuj mojemu ljudstvu Izraelu.«

Njegov prihod v Severno kraljestvo simbolično kaže na to, da je izvoljeno ljudstvo, čeprav versko in politično razdeljeno na dva dela, v Božjih očeh vendarle eno samo. Do razdeljenosti je prišlo zaradi človeškega napuha, Bog pa je želel po Amosu to stanje znova preseči.

Amos je bil preganjan, ker je opozarjal ljudstvo, da je čas resen

Amosovo poslanstvo je kratkotrajno, je trajalo komaj nekaj mesecev. Kajti Amacja, duhovnik v Betelu, ga je zatožil kralju, ta pa ga je kot kršilca javnega reda izgnal z območja Severnega kraljestva. Takole beremo:

»Tedaj je Amacja, duhovnik v Betelu, poslal sporočilo kralju Jeroboamu: ‘Amos sredi hiše Izraelove snuje zaroto proti tebi, dežela ne more več prenašati njegovih besed. Kajti Amos pravi: Jeroboam bo umrl pod mečem in Izrael bo izgnan, izgnan bo s svoje zemlje’.«

Amos ni snoval nikakršne zarote kot tudi Jezus pozneje ni posegal v politične zadeve; govor o zaroti je le krinka za upravičevanje izgona. Amacja, duhovnik v Betelu, ki daje legitimnost vsemu početju kralja Jeroboama, se znese nad nemočnim Amosom in mu reče: »Videc, pojdi, beži v Judovo deželo, tam jej kruh in tam prerokuj.« Tako sta politična in duhovna oblast Amosu onemogočita, da bi delal za edinost božjega ljudstva in ga obenem znova povabil, naj hodi po Božjih poteh.

Da bi njegovo delovanje vendarle bilo trajno, se Amos sam, verjetno pa tudi skupina njegovih učencev odloči, naj se Amosova videnja in prerokbe zapišejo, zapisi pa potem krožijo med ljudstvom.

Katere so poglavitne točke Amosovega oznanila? Na prvem mestu: čas je resen, ljudje pa se obnašajo samozadostno, predvsem voditelji, ki se ne zavedajo, da bo država že čez dvajset let pokleknila pred Asirijo.

Podobno je danes, ko nam grozi ekološka katastrofa; nihče ne ve, kako daleč je. Ruši se svetovni gospodarski in politični red, ki se je oblikoval po 2. svetovni vojni. Prihodnost Evrope in sveta je zato negotova. Na vidiku so novi globalni antagonizmi.

Da bi ljudstvo prisluhnilo in se zresnilo, Amos govori o bližajoči se katastrofi
Nihče noče videti, kriči Amos, da bo imelo ravnanje povsem brezbožne aristokracije katastrofalne posledice za Efraim. Zato skuša Amos z nenavadnimi in močnimi izrazi presuniti in pretresti svoje poslušalce. Spregovori o bližajočem se potresu, o velikih spremembah v družbi in naravi ter bližajoči se stiski. Pravi, da Gospod rjove s Siona kakor lev. Njegov glas se sliši po vsej deželi. Pet videnj, ki jih opisuje v poglavjih 7–9, je za preroka znamenje skorajšnje Božje sodbe proti nezvestemu ljudstvu.

Pred bližajočo se nesrečo Amos kar dvakrat prosi za ljudstvo in Bog umakne grožnjo. Nato pa se bliža konec, ki mu nihče ne bo mogel uiti. Na sodbo opozarja s slikovitimi prispodobami o nesrečah.

Da bi Bog po Amosu utemeljil svojo sodbo, svojemu ljudstvu pokaže vse, kar mu v življenju tega ljudstva zbuja jezo: bogatini so pozabili pomagati revnim; mogočni izkoriščajo siromake, plemstvo svoje izsiljevanje uzakonja in pritiska na sodišča, goljufajo pri trgovskih poslih. Vzporednic z razmerami v sodobnem svetu ni težko najti (več)

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 26. Oct 2021 at 01:09

68 ogledov

Kaj hočete, Slovenci, da vam storim?
»Jezus, daj nam, Slovencem, da bi spregledali!« Da bi se nam odprle doslej neznane perspektive pri obravnavanju naše boleče preteklosti. The post Kaj hočete, Slovenci, da vam storim? appeared first on Časnik.

Tue, 26. Oct 2021 at 00:18

73 ogledov

Kaj ima Sophie in ‘t Veld prav
Ne vem, kaj bo Sophie in' t Veld zapisala v končno poročilo in ne delam si utvar glede objektivnosti tega poročila. Toda če bo v njem ostala vsaj njena opazka o globokih delitvah v Sloveniji je to morda tista osnova, na kateri bi lahko začeli graditi naš primer pred Evropo in morda celo doma. The post Kaj ima Sophie in ‘t Veld prav appeared first on Časnik.

Sun, 24. Oct 2021 at 00:35

125 ogledov

Misijonska nedelja je posvečena vsem, ki uresničujejo Jezusovo sporočilo v revnih in ubogih
Danes je misijonska nedelja, ko občudujemo mnoge, ki sledijo hrepenenju srca in uresničujejo Jezusovo sporočilo v revnih in ubogih. Da bi bila Cerkev misijonska, se mora napoti k drugim generacijam in kulturam, kar pomeni: ti mi manjkaš kot ljubeči človek! The post Misijonska nedelja je posvečena vsem, ki uresničujejo Jezusovo sporočilo v revnih in ubogih appeared first on Časnik.

Sat, 23. Oct 2021 at 08:57

139 ogledov

So Janševi tviti problem, ker dražijo One, ki so še vedno nad nami?
Če je komu prav ali ne, Janševi tviti kljub vsemu vnašajo v slovensko politiko primerno razgibanost, ki budi tudi našo politično otopelost. Po drugi strani pa prav nič ne vplivajo na dobro ali slabo voljo opozicijskih politikov in njihove prednje straže po ljubljanskih trgih in ulicah The post So Janševi tviti problem, ker dražijo One, ki so še vedno nad nami? appeared first on Časnik.

Wed, 20. Oct 2021 at 19:54

215 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Cerkev Marije vnebovzete v Bitnjah pri Bohinjski Bistrici
V neposredni bližini Bohinjske Bistrice na robu vasi Bitnje opazimo prelepo baročno cerkvico. To je cerkev Marije iz 17. stoletja. v 18. stoletju so jo barokizirali in od takrat je ohranila svojo podobo. Prelepa cerkev na prelepem kraju sredi doline. Priporočam.   The post Narava in pokrajina (foto): Cerkev Marije vnebovzete v Bitnjah pri Bohinjski Bistrici appeared first on Časnik.

Wed, 20. Oct 2021 at 00:57

244 ogledov

Svoboda je pomembnejša od zdravja, dokler ne zboliš
Da se nekdo ne da cepiti in s tem ne zaščiti sebe in svoje okolice v strahu, egoizmu in visoki stopnji osebne neodgovornosti do sebe in svojih bližnjih, če tu sposobnosti razumevanja, da smo vsi skupaj v istem košu, niti ne pričakujem od sodobnega permisivno vzgojenega osebka. The post Svoboda je pomembnejša od zdravja, dokler ne zboliš appeared first on Časnik.
Teme
milan knep marjan šarec

Zadnji komentarji

haapy yack :

20.10.2021 14:09

Svetovne novice UK News Novice ZDA Novice EU Narava resničnosti Splošno pravo Objavil Richard Willet Objavljeno 20. oktobra 2021 Tako zevajoče predvidljivo ... Opozorilo "Covid", ko "Delta plus" preplavi Veliko Britanijo - Boris v pripravljenosti in "ne bo okleval ukrepati" (storiti vse, kar mu Kult pove) BORIS JOHNSON "ne bo okleval z ukrepanjem", če bo nova različica "Delta plus", ki se razširi po Veliki Britaniji, povzročila nov porast hospitalizacij in smrti. Nova različica, uradno imenovana AY4.2, je po vsem svetu sprožila alarm, znanstveniki pa pozivajo Združeno kraljestvo, naj izvede več o novem sevu in njegovem možnem vplivu na cepljenje. Okužbe mutacije so se povečale od julija in zdaj predstavljajo osem odstotkov vseh zaporednih primerov Covida v Združenem kraljestvu. To pomeni, da je bilo v državi doslej odkritih 14.385 primerov Delta Plus. Uradni predstavnik predsednika vlade je dejal: "To je nekaj, kar zelo pozorno spremljamo. "Ni dokazov, ki bi nakazovali, da se ta varianta, AY4.2, lažje širi. "Za to ni dokazov, vendar kot bi pričakovali, jih pozorno spremljamo in ne bomo obotavljali, če bomo ukrepali." Vsaka mutacija, za katero se izkaže, da je manj dovzetna za udarce, ki so jih dali milijonom Britancev, bi lahko ogrozila pot Združenega kraljestva k okrevanju od pandemije. Znanstveniki se bojijo, da je novi sev 10 do 15 odstotkov bolj prenosljiv kot prvotna Delta mutacija. Ugotovitve so le iz predhodne analize z raziskavami nove variante. Vladni vir je priznal, da je o varianti do zdaj malo znanega, ministri pa upajo, da se to ne bo spremenilo v širši problem.
Hvala :

19.10.2021 15:45

za dober članek.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da pred njim olepšujejo svoja dejanja