Odsotnost moralnih in političnih avtoritet je temeljni primanjkljaj naše skupnosti
Rosvita Pesek omenja štiri osebnosti, ki so pred tridesetimi leti povezale državljane, da smo se poenotili za osamosvojitev in za spremembo družbenega sistema: Ivana Omana, Jožeta Pučnika, Franceta Bučarja in nadškofa Alojzija Šuštarja.
Spletni Časnik

Sobota, 3. Julij 2021 ob 22:45

Odpri galerijo

dr. Rosvita Pesek

Vsako skupnost lahko dobro vodijo le moralne avtoritete, če jih ni, lahko kdo razbitost zlorabi in skupnosti škoduje

V vseh skupnostih po svetu, še posebej v negotovih kriznih časih, se med ljudmi prebudi hrepenenje po preroškem glasu in želja, da bi se pojavila osebnost, ki bi znova sestavila razbite narodne, kulturne in duhovne črepinje.

Če kak narod pride v položaj, da so ljudje kot ovce brez pastirja, obstaja nevarnost, da bi razbitost kdo zlorabil, da bi, kot pravi Jezus, prišli grabežljivi volkovi, ki jim za ovce ni mar, in bi se zgolj sebi v prid okoristili z vsem, kar je prej vsa skupnost skupaj ustvarila.

Takšno hrepenenje zaznavamo danes tudi na Slovenskem

V novoustanovljenem tedniku Domovina je bil prejšnji teden objavljen intervju z dr. Rosvito Pesek. Gospa je vzrok za stopnjevanje polarizacije in razrvano družbeno klimo v naših družbi izrazila z besedami:

»Odsotnost moralnih in političnih avtoritet vidim kot temeljni primanjkljaj naše skupnosti.«

Preroki, o katerih smo govorili, so bili v Izraelu nekaj stoletij takšne avtoritete. Tudi jaz se že dolgo sprašujem, ali moralnih in političnih avtoritet res nimamo ali pa te avtoritete vendarle so, a jim družba, mediji in politika onemogočajo, da bi opravljale svoje preroško poslanstvo.

Rosvita Pesek je omenila štiri osebnosti, ki so pred tridesetimi leti, ko je nastala Republika Slovenija, povezale državljane, da smo se poenotili za skupne vrednote, predvsem za osamosvojitev in za spremembo družbenega sistema.

V ospredje tistega časa je postavila Ivana Omana, Jožeta Pučnika, Franceta Bučarja in nadškofa Alojzija Šuštarja.

Rosvita Pesek: Marsikoga, ki pravzaprav je moralna avtoriteta, družba ignorira in šele čez čas pride do veljave

A če smo nekoliko bolj natančni, lahko ugotovimo, da so bili vsi štirje velike osebnosti že davno pred letom 1990, javnost pa jim je avtoriteto priznala mnogo pozneje: Omanu, ko je bil star 60 let, Pučniku, ko jih je imel 57, Bučarju pri njegovih 67, nadškof Šuštar pa je bil v letu ustanovitve samostojne države star že 71 let. Tako kot omenjene avtoritete iz časa osamosvojitve dolga desetletja niso bile vidne v javnosti, so, o tem sem prepričan, duhovne, moralne in politične avtoritete med nami tudi danes, le da so potisnjene v ozadje, kjer jih ne osvetljujejo žarometi, televizijske kamere, kjer se zanje ne zmenijo raziskovalci javnega mnenja (preberi več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17132 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17086 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17147 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16519 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16481 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16419 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
Rosvita Pesek moralna avtoriteta

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Odsotnost moralnih in političnih avtoritet je temeljni primanjkljaj naše skupnosti