Dan potem ko je bila posajena lipa, se je začela vojna
Bil je večer novega začetka, spominjam se, kako je bila posajena lipa. Potem pa jutro, ko so prišle tiste besede, ki si jih ne želiš slišati, kaj šele doživeti: »Vojna!«
Spletni Časnik

Petek, 25. Junij 2021 ob 00:17

Odpri galerijo

Bil je večer novega začetka, spominjam se, kako je bila posajena lipa. Potem pa jutro, ko so  prišle tiste besede, ki si jih ne želiš slišati, kaj šele doživeti: »Vojna!«

Kako lahko govoriš o narodni zgodovini otroku, ki ne dojame, zakaj se nekdo tako zelo trudi, da bi mu razložil tisočletne sanje prednikov? Najboljša šola je življenje samo, ki vedno znova preseneča.

Bila je kresna noč, sadili smo lipe, po vsej deželi se je širil vonj poletja in visokih trav. Takrat, ko si zabubljen in se preobražaš iz otroka v človeka, takrat te ne zanimajo drevesa ne pesmi neskončne besede, ni ti mar za uniforme, ampak samo čakaš, da poletiš. Zate obstaja resnica, ki si jo spoznal po svoje. Ne veš, da ima resnica svojo pot, ampak upaš, da si že vse slišal in si sam v svojem svetu najboljši.

Dan potem ko je bila posajena lipa, se je začela vojna

Bil je večer novega začetka. Spominjam se, kako smo posadili lipo; kot otrok, ki ga ne zanima politično dogajanje, sem bila prepričana, da sadijo lipe po vsej Jugoslaviji. Lepa prireditev, malo smo peli, pa sadili in nazdravili, krasen uvod v poletje. No, in ko je sonce posijalo v nov dan, mi ni bilo nič več jasno, kaj pomeni vsa ta panika z vojsko in kaj se v resnici dogaja. Je že narava uredila tako, da se gosenica v obdobju, ko je zabubljena, ne vznemirja zaradi dogodkov okrog sebe. Tako se je pisala nova zgodovina naroda, ki je stopil na pot svobode, o kateri so sanjali že mnogo kresnih noči pred nami (preberi VEČ)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16874 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16829 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16890 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16272 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16233 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16175 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
slovenska osamosvojitev

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Dan potem ko je bila posajena lipa, se je začela vojna