Jankovič postavlja spomenik osamosvojiteljem na mestno margino
V Ljubljani je očitno narobe prav, saj Jankovič postavlja spomenik osamosvojiteljem v predmestje, Kidrič pa še vedno stoji in kriči v Parku Sveta Evrope.
Spletni Časnik

Sobota, 12. Junij 2021 ob 00:01

Odpri galerijo

Idejna rešitev za spomenik braniteljem, ki naj bi ga odkrili 25. junija, je delo kipark Lade Sedlaček in Metke Zupančič. Računalniški prikaz: MOL (Vir: Delo, 12. marca 2020)

Branitelji iz osamosvojitvene vojne bodo dobili spomenik na Trgu mladinskih delovnih brigad. Kidrič še kar rjove (ali pa kliče Tanjo Fajon) iz Parka Sveta Evrope. Trg revolucije je le na papirju preimenovan v Trg republike, dejansko pa je s spomenikoma revoluciji in Kardelju ostal Trg revolucije.

Spomenik braniteljem osamosvojitvene vojne

Ljubljana bo letos s skoraj tridesetletno zamudo postavila spomenik braniteljem iz osamosvojitvene vojne. Končno. Na prvi pogled je to dobra in vesela novica. Po krajšem premisleku pa se takoj pojavijo tehtni pomisleki o slabo domišljenem projektu in omalovaževanju osamosvojitvene vojne in spomenika, ki naj bi nam in zanamcem pričal o usodnih dogodkih v letu 1991.

Ni problem v izbrani lokaciji, saj vemo, da so imeli branitelji frontno linijo nedaleč stran na Tržaški cesti. Problem je v imenu trga, na katerem bo stal novi spomenik. Če mestne oblasti hkrati s postavitvijo (pre)skromnega spomenika ne bodo spremenile tudi imena trga, bo to samo še urbanistični in kulturni nesporazum v mestu več.

Vprašajmo se, kaj ima večji, pravzaprav usodnejši pomen za Ljubljano in Slovenijo: ali mladinske delovne brigade izpred sedemdesetih let ali uspešna obramba komaj rojene Republike Slovenije pred tridesetimi leti.

Odgovor na to vprašanje je kolikor toliko razmišljujočemu in razgledanemu človeku povsem preprost. Torej, brez dolgoveznih in utrujajočih razprav je nujno Trg mladinskih delovnih brigad preimenovati v Trg osamosvojitvene vojne (ali kaj podobnega, kar bi nedvomno spominjalo na prelomni čas).

Če ne bodo storili tega koraka in trgu dali primernega imena, bo na Trgu mladinskih delovnih brigad sramežljivo stal osamljeni spomenik, ki bo kaj kmalu degradiran v prikladne površine za plakate in grafite ali celo zasilno javno stranišče (več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19440 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19391 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19446 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18736 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18684 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18635 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
ljubljana mesto heroj osamosvojitvena vojna spomeniki revolucije

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovič postavlja spomenik osamosvojiteljem na mestno margino