Kdo je izumil glagolico in kaj je kdo komu ukradel
“Hrvati ukradli kranjsko, mi njim svetnika”, v katerem je omenjen sv. Hieronim. Časopisni članek, ki govori o slovenskem svetniku Sv. Hieronimu, kaže na nepoznavanje zgodovinski dejstev in resnice o tem, kaj je kdo komu ukradel.
Spletni Časnik

Sreda, 26. Maj 2021 ob 00:18

Odpri galerijo

V začetku leta (17. 2. 2021) je v Slovenskih novicah izšel članek z rumenim naslovom “Hrvati ukradli kranjsko, mi njim svetnika”. Časopisni članek, izpostavljen na naslovni strani  tabloida, ki govori o slovenskem svetniku Sv. Hieronimu kaže na nepoznavanje zgodovinski dejstev in resnice o tem kaj je kdo komu ukradel.

Analitičen pristop k temi je naredil zgodovinar Dimitrij Kebe iz Vrhnike, ki ga objavljamo v nadaljevanju Naj se nad tem zamislijo “tatinski” Hrvati in naši univerzitetni “strokovnjaki”.

V dolgoletnem raziskovanju slovenske zgodovine sem prišel do podatkov, ki se nanašajo na glagolico, in prišel do ugotovitve, da Konstantin (Ciril), ko je prišel v 9. stoletju k Slovencem v Panonijo, ni bil prvi avtor glagolice, ampak jo je tukaj samo dodelal oziroma izboljšal. Veliko virov omenja, da je ustno izročilo pripisovalo glagolico sv. Hieronimu, da so jo rimski papeži potrdili. Njene neobičajne in težavne črke, kakršnih nima nobena druga pisava, kažejo, da so davna in originalna iznajdba.

Jernej Kopitar in nasledniki so se strinjali, da je glagolica starejša kot misijon sv. Cirila in Metoda med Slovani

Jernej Kopitar je na začetku postavil dve hipotezi v zvezi s tem, prvič: kaj ko bi bili Slovenci imeli glagolico že pred Cirilom, če ravno ne od sv. Hieronima? In drugič: kaj pa če je Ciril glagolsko abecedo sestavil s tem namenom, da ne bi Latinci črtili grške pisave in z njo vred Slovencev; kajti Grke so sovražili zavoljo razkolništva.

Kopitar je tudi med prvimi ugotovil, da je glagolica starejša od cirilice, kar sta kasneje potrdila tudi jezikoslovca Pavol Josef Šafarik in Fran Miklošič. Šafarik celo pravi, da pisave, kakršno poznamo zdaj, ni bilo, pač pa so uporabljali tako imenovane rune, to je črte in rise, ki so jih v les zarezovali in z njimi zaznamovali števila in druge izraze.

Miklošič pa ugotavlja, da glagolica spada k tistim pisavam, ki so se razvile iz feničanskih pismenk in se razširile po celi Evropi. Pred smrtjo je Šafarik sprejel Miklošičevo obrazložitev, da je to najstarejši slovenski zapis v glagolici (več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19440 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19391 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19446 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18736 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18684 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18635 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
slovenska zgodovina Sveto pismo

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je izumil glagolico in kaj je kdo komu ukradel