Ivo Bizjak je bil kot notranji minister v Drnovškovi vladi vpleten v afero Depala vas
Če Janša očita Bizjaku, da je igral proti njemu, Bizjak nakazuje, da je z Depalo vasjo Janša dobil odskočno desko za boljše volilne uspehe svoje stranke …
Spletni Časnik

Petek, 2. April 2021 ob 22:56

Odpri galerijo

Ivo Bizjak

Od januarja 1993 do odstopa junija 1994 je bil Ivo Bizjak minister za notranje zadeve v Vladi RS. Ta funkcija pomeni prelom v njegovi karieri. Dne 18. marca 1994 je v pravem (proti)obveščevalnem spopadu Bizjakovega ministrstva in ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Janez Janša, izbruhnila afera Depala vas.

Afera Depala vas omogočila centrom moči bivšega režima vrnitev na oblast

Jože Možina poudarja usodnost Depale vasi. Po njegovem mnenju je bil to prelomni trenutek v slovenski politiki, ker je vrnil oblast centrom moči bivšega režima. Možina je v dokumentarcu Urok Depale vasi (2014) predstavil razsežnosti zarotniškega dogajanja, katerega cilj je bila odstranitev Janše iz vlade. Med drugim je nekdanji agent nekdanje protiobveščevalne službe Jugoslovanske ljudske armade za slovenske igralce proti Janši pripravil scenarij rušenja. Posebno pozornost so namenili novinarjem, ki naj bi jih sprovocirali k obsojanju Janše.

V nepregledni množici zavajanja, podtikanj, ki se do dandanes vali iz kriminalno-političnega in medijskega podzemlja, se je težko znajti. V velikih igrah tedaj omenjajo afero Hit, Safty, trgovino z orožjem in druge spopade, v katerih se oblikuje še danes živo nasprotje, ki ga simbolno poosebljata Janez Janša in Milan Kučan.

Nobeden od udeležencev afere ni bil obsojen, številni so odleteli s položajev. Prvi Janez Janša. Bizjak je odstopil potem, ko so policijski specialci maja 1994 poskušali ropati v Celovcu.

Če Janša očita Bizjaku, da je igral proti njemu, Bizjak nakazuje, da je z Depalo vasjo Janša dobil odskočno desko za boljše volilne uspehe svoje stranke …

Celoten prispevek Ivo Bizjak je bil kot notranji minister v Drnovškovi vladi vpleten v afero Depala vas je objavil Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

11811 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

11787 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

11860 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

11429 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

11397 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

11362 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno SLOVENIJA PRAZNUJE 30. ROJSTNI DAN Slovenija praznuje 30. rojstni dan

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ivo Bizjak je bil kot notranji minister v Drnovškovi vladi vpleten v afero Depala vas