Ne nedelja, petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan
Petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan; dan, rezerviran za kolesarjenje, dan za spodbujanje sovraštva, dan za smrtne obsodbe, dan za izliv nostalgičnih čustev do SFRJ, dan za slavljenje totalitarnih simbolov ...
Spletni Časnik

Torek, 2. Junij 2020 ob 00:01

Odpri galerijo

Ne nedelja, petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan

Petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan; dan, rezerviran za kolesarjenje, dan za spodbujanje sovraštva, dan za smrtne obsodbe, dan za izliv nostalgičnih čustev do SFRJ, dan za slavljenje totalitarnih simbolov, dan za prerivanje ob državnem koritu, dan za orgazmična poročila v neodvisnih medijih ter dan za vsesplošno prevzemanje verskih in drugih navad prišlekov.

Ne samo davna in polpretekla zgodovina, tudi dogodki izpred nekaj let se ponavljajo kot farsa. Eno takih dogajanj je prizadevanje za to, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. Udeležba na referendumu leta 2003, ki ga je »izsilila« politična desnica, je bila sicer skromna, ampak po črki zakona je referendum uspel. Kljub izidu referenduma so trgovine ob nedeljah ostale odprte do letošnje pandemije, kajti velika trgovska podjetja so s pomočjo sindikata podkupila zaposlene s pičlim dodatkom za nedeljsko delo.

Po dvestotih (200!) mesecih od izigranega izida referenduma je nadvse socialno čuteča Mesečeva Levica vložila v parlamentarno odločanje predlog zakona, ki naj bi odpravil nedeljsko delo zaposlenih v trgovinah.

Politika ali politikantstvo? Oboje. Po prvem branju zakona v Državnem zboru kaže, da bo vendarle prišlo do spremembe pri obratovanju prodajaln in bodo ob nedeljah odprte kot izjeme le majhne prodajalne.

Amandma k zakonu o delovnem času trgovin

Od Levice, »progresivne stranke«, bi človek pričakoval več izvirnosti ter naprednosti, ne samo ponaredka pobudnikov uspelega in neupoštevanega referenduma. Za božjo voljo, kaj pa naj prodajalke in prodajalci delajo ob nedeljah, saj je v Sloveniji večina izgubila občutek (ali ga pač nikoli ni imela) za to, kaj so Gospodov dan in z njim povezani pravica in dolžnost katoličana?

Predlog Levice bi bilo nujno treba v drugi obravnavi zakona z amandmajem spremeniti, in sicer tako, da bi se trgovska podjetja sama odločala o tem, kateri dan v tednu bodo imela zaprte prodajalne. Če res ni tehtnih ovir, naj bi se odločala za najprikladnejši dan, to je petek.

Večinski (neodvisni) mediji jih bodo brez dvoma zlahka prepričali za petek. Ker nisem član nobene stranke in osebno ne poznam nobenega poslanca ali poslanke, mi kot edina pot za izvirno pobudo ter hudomušno odslikavo stanja v Sloveniji preostajajo strani Časnika.

Danes je petek, zaprto zaradi kolesarjenja

Zakaj ravno petek? Dve okoliščini kažeta na to, da bi bil petek daleč najprimernejši. Prvič, zaposlenim v trgovini je treba omogočiti uresničevanje njihove ustavne pravice do združevanja, natančneje do kolesarjenja. Kolesarjenje in demonstriranje s politkolesarji in njihovimi zaslepljenimi občudovalci in somišljeniki jim enostavno pripada in nihče jim ne sme kratiti te pravice zaradi službe ali drugih nepomembnih opravkov. Če je verjeti medijem, so med množičnim vseslovenskim kolesarjenjem trgovine tako in tako prazne in naj bodo zato zaprte.

Kdaj naj bodo odprti gostinski lokali?

Nerešljiv problem pa ostaja urnik v gostinstvu – od restavracij s skorajšnjimi Michelinovimi (rdečimi?) zvezdicami do barov, kot je na primer Opera bar. Če bi bil slednji ob petkih zaprt, v njem ne bi prišlo do kravala v zvezi s prvokategornico iz javne hiše na Kolodvorski.

Po drugi plati pa v primeru, da bi med pandemijo restavracije poslovale nemoteno, njihovi lastniki ne bi imeli časa ne za vojno na Twiterju ne za intervjuje v časopisih vseh odtenkov rumene barve ne za »plezanje« na kar 1642 metrov visok in s travo porasel vrh na slovensko-italijanski meji. Kakorkoli že obračamo, tudi gostincem bi morali omogočiti, da kolesarijo vsaj vsak drugi petek, in to še zlasti tistim, ki jih vleče na levo, čeprav to zanikajo, ker na kolesu brcajo z desno in levo nogo.

Naj nacionalni radio spet obuja spomine …

Kako naj bi bilo ob petkih poskrbljeno za ostarele in druge ranljive skupine državljanov? Vse profesionalne in neodvisne TV hiše bodo imele celodnevne neposredne prenose politkolesarskih zgod in nezgod. Ne smemo zanemariti vloge nacionalnega radia. Končno je napočil čas, da prvi program po desetletjih nerazumnega in nepojasnjenega molka ob petkih dopoldne dragim poslušalcem in cenjenim poslušalkam znova podarja oddaji Še pomnite tovariši in Pesmi borbe in dela. Vsekakor bi morali tudi kolesarski maraton Franja in podobne rituale, s katerimi ohranjamo živ spomin na NOB in revolucijo, prestaviti z nedelje na petek.

Naj bo v petek zaprto zaradi novih državljanov

Drugi razlog za zaprte trgovine ob petkih je v spreminjanju slovenskega narodnega značaja, ki je že zdavnaj ušlo izpod nadzora blagopokojnega Kocbeka. Prišlo je do spremembe do te mere, da smo tako rekoč pred kolektivno evtanazijo, spodbujano z levega političnega pola.

Luku Mescu, ki je pregovorno občutljiv za pravice raznoraznih manjšin, ministrira ministrant Marjan Šarec in v teh dneh se jima pridružuje v beli obleki (simbolu čistosti v politiki) še Tanja Fajon.

Vsi: Levica, LMŠ in SD imajo izostren občutek za (nad)pravice ljudi, ki so nekoč v Slovenijo prihajali legalno, danes pa predvsem ilegalno iz nekega drugega kulturnega okolja, kjer je petek dela prost dan. Le zakaj se ne bi večina prebivalstva naše države prilagodila manjšini in ji s tem izkazala posebno pozornost in dobrodošlico?

Menda smo Slovenci v Evropi nekaj posebnega …

Slovenci se radi hvalimo, da smo v Evropi nekaj posebnega, da je čudež, da smo preživeli na prepihu med Romani in Germani, da pogojno pripadamo srednji, nikakor pa ne vzhodni Evropi, ter s tem, kaj vse da znamo in zmoremo. Bodimo nekaj posebnega tudi pri dela prostem dnevu, zato ob sprejemanju zakona o obratovalnem času v trgovini ne kaže izgubiti priložnosti, da bi postali prva evropska država, kjer bo petek dela prost dan, pa ne samo v trgovinah, ampak tudi v vseh drugih gospodarskih in negospodarskih dejavnostih. Tako bi vsak petek lahko začeli kolesariti že zjutraj in med razgrajanjem, popivanjem in/ali zakajanjem odpeljali nekaj etap po središču Ljubljane, zvečer pa bi se zbrali pred javno hišo, da bi tam bivajočim družbenopolitičnim delavcem in še zlasti delavkam olajšali terensko delo.

Celodnevno kolesarjenje ob petkih bi trikrat prekinjali, vendar ne na policijsko komando, ampak na pozive z vitkega stolpa ob nekdanji Kurilniški ulici za Bežigradom.

Petkov manifest

Petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan; dan, rezerviran za kolesarjenje, dan za spodbujanje sovraštva, dan za smrtne obsodbe, dan za izliv nostalgičnih čustev do SFRJ, dan za slavljenje totalitarnih simbolov, dan za prerivanje ob državnem koritu, dan za orgazmična poročila v neodvisnih medijih ter dan za vsesplošno prevzemanje verskih in drugih navad prišlekov. Slovenci opuščamo poskus z multikulturnim modelom družbe. Na pohodu je monokulturništvo politično močnejših in predrznejših, temu bo sledilo monokulturništvo biološko močnejših.

The post Petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16269 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16227 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16295 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15700 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15661 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15606 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
aktualno v družbi mnenja z mero dela prosti dnevi islamizacija evrope kolesarski protesti multikulti

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ne nedelja, petek naj bo poseben dan v tednu, dela prost dan