Ajdovska petomajska komunistična hunta je prva slovenska vlada, ki je dejansko vladala tudi na Primorskem.
Ajdovska petomajska hunta ima zelo velik pomen zaradi Primorske. Čeprav je bila vlada komunistična in simbol novega totalitarizma, pa je Primorci niso videli v tej luči. Za Primorce je bila ta vlada simbol osvoboditve in združitve s Slovenijo.
Spletni Časnik

Petek, 29. maj 2020 ob 00:04

Odpri galerijo

Ajdovščina, 5. maja 1945

Ajdovska petomajska komunistična hunta ima zelo velik pomen zaradi Primorske. Ne Karantanija ne Spodnja Panonija nista obsegali sedanje Primorske. Leta 1918 pa je italijanska okupacija takoj zatrla primorske osamosvojitvene težnje. Nova slovenska oblast je imela na Primorskem samo formalno oblast, dejanske pa ne.

Zaradi tega je petomajska komunistična hunta pravzaprav tudi prva slovenska vlada, vendar le za Primorsko. Torej prva slovenska vlada, ki je dejansko vladala tudi na Primorskem. Prva slovenska vlada leta 1918 je namreč na Primorskem vladala le nekaj dni, saj je italijanska vojska hitro okupirala ozemlje.

Petomajska vlada je pomembna tudi zaradi konca okupacije. Čeprav je bila vlada komunistična in simbol novega totalitarizma, pa je Primorci niso videli v tej luči. Za Primorce je bila ta vlada simbol osvoboditve in združitve s Slovenijo. Tudi peterokraka takrat večini Primorcev ni predstavljala partijske diktature, ampak bolj nov, pravičnejši družbeni red.

Zaradi tega ne moremo ajdovske vlade imeti samo za prvo vlado komunistične Slovenije, ampak za nekaj več. Seveda samo s primorskega zornega kota.

Nova oblast je namreč teror pripeljala tudi na Primorsko. Tudi na Vipavskem so komunisti in partizani izvedli veliko atentatov na nedolžne civiliste. Znani primorski zgodovinar dr. Renato Podbersič je objavil poimenski seznam 364 žrtev partizanskega gibanja samo na območju Goriške in Vipavske. Med njimi bi le težko našli ljudi, ki so bili sodelavci okupatorja. Večinoma gre za inteligenco ali narodnjake, katerih edina napaka je bila, da so bili demokrati.

Celoten Je bila petomajska komunistična hunta res prva slovenska vlada je bil objavljen na Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 6. May 2021 at 00:02

29 ogledov

Jože Dežman pisal ponosnemu nasledniku komunistov
Poslanec SD Marko Koprivc, ki je v Državnem zboru povedal, da so Socialni demokrati smo ponosni nasledniki zveze komunistov, me je v svojih razpravah v interpelaciji proti ministru dr. Vasku Simonitiju omenil dvakrat. Prvič v utemeljitvi interpelacije, ko so Simonitiju pod osmo točko očitali »politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah. Naj tukaj izpostavim, da je vodenje muzeja novejše zgodovine prevzel dr. Dežman, izraziti zagovornik zgodovinskega revizionizma in velik nekritičen podpornik tabora, ki je kolabiral s fašizmom in nacizmom v času II. svetovne vojne«. Nato je v razpravi mojo karakterizacijo še stopnjeval: »Vemo, da gre za izrazito sporno osebo, za osebo, ki ima izrazito enostranski pogled na obdobje polpretekle zgodovine, ki je izrazito navijaški, pristransko navijaški, do tabora v 2. svetovni vojni, ki je simpatiziral s kolaboracijo, z nacifašizmom, izrazito enostransko in tendenciozno o teh stvareh piše in jih vidi, ampak to je žalostno. To je še en dokaz več, da ne gradi na antifašizmu, ampak na nekih drugih ideologijah«. Seveda bi bile te trditve zanimive, če bi jih lahko Marko Koprivc kakorkoli dokazal. Na dokaz, ki bi utemeljeval tako govoričenje, zaman čakam že dolga leta (več)

Wed, 5. May 2021 at 00:16

109 ogledov

Tako imenovana »osvobodilna fronta« je bila teroristična organizacija
Jürgen Braun (AfD): Plošča na rezidenci nemškega veleposlaništva mora biti v najkrajšem času odstranjena. Če zunanji minister Heiko Maas ne želi zapraviti svoje kredibilnosti v zvezi z vprašanjem človekovih pravic, mora kar najhitreje ustaviti sramotitev komunističnih žrtev (več)

Wed, 5. May 2021 at 00:07

101 ogledov

Etnocid nad Slovenci na zahodni in avstrijski državni meji
Po letu 1945 je jugoslovanski režim vzpostavil nepredušno mejo, ki je usodno prizadela slovensko prebivalstvo z obeh strani. Iz notranjega obmejnega pasu v širini sedmih kilometrov, zlasti iz tistega ob avstrijski meji, so leta 1947 na silo in kar čez noč izselili večino ljudi, mnoge od njih tudi pozaprli. Brez vidnega razloga ali sodnih odločb so tako pregnali okoli dvajset tisoč ljudi: odrasle moške so zaprli, otroke, starejše in ženske pa konfinirali v delovna taborišča na Kočevskem, kamor se, kot vemo, avtohtoni nemški Kočevarji, medvojni optanti za tretji rajh, niso smeli več vrniti. Dolgoletne konfinacije na Kočevskem ter zaporne kazni so gotovo pripomogle k temu, da so se povsem pretrgale zaradi meje že tako otežene tradicionalne medkrajevne, rodbinske in gospodarske ter kulturne vezi, ki so nekoč povezovale slovenske ljudi, tudi še v času starojugoslovanske oz. saintgermainske meje. S praznjenjem ruralnih območij in dodatno industrializacijo ter s priseljevanjem delavstva od drugod smo na zahodni in avstrijski državni meji doživljali pravi mali etnocid, ki se je dogajal tudi v senci pogosto napetih mednarodnih odnosov (...)

Tue, 4. May 2021 at 00:12

142 ogledov

Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav
Pozivamo ZZBNOV, naj naredi gesto sprave in pričakujemo opravičilo spričo izdajstva njihovega pripadnika, storjenega tigrovcem v noči z 12. na 13. maj 1941. TIGR Primorske pa pozivamo, da se pridruži prizadevanjem, da bo praznovanje TIGR-a dostojen izraz njegovega izvorno domoljubnega in neizključujočega pluralnega značaja (...)

Tue, 4. May 2021 at 00:01

125 ogledov

Granda: Totalitarizem je uspel, kjer sta tožilstvo in sodstvo ideološko obvladana
Nekdanja Vzhodna Nemčija, ki je izstopala po svoji komunistični pravovernosti v nekdanjem vzhodnem bloku, Slovenija pa v Jugoslaviji, zato ni slučaj, da ravno njuni državljani najbolj izstopajo v iracionalnem odnosu do covida-19 (...)

Mon, 3. May 2021 at 00:02

205 ogledov

Leto Josipa Jurčiča (1844–1881)
Josip Jurčič je bil rojen 4. marca 1844 na Muljavi pri Krki. Oče Marko je bil stiški kočijaž, ki se je na Muljavo priženil in imel tam nekaj let tudi branjarijo in žganjarno. Želji po odkrivanju sveta in življenja v domači okolici je Jurčiču kot otroku in doraščajočemu fantu prvi ugodil njegov ded. Njegovo pripovedovanje pravljic in pripovedk je razgibalo dečkovo domišljijo in budilo v njem pripovedni dar. Vlada Republike Slovenije je na podlagi utemeljitve Ministrstva za kulturo leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča. Predlagala ga je rojstna občina Ivančna Gorica. Ne samo v Ivančni Gorici, tudi drugod po Sloveniji je spomin na umetnika in njegovo delo še zelo živ. Dela Josipa Jurčiča še vedno beremo, prav na podlagi razglasitve leta 2021 njemu posvečeno pa lahko njegovo delo močneje zaživi. Josip Jurčič je v višji gimnaziji že zaslužil s pisanjem in dobil nagrado za Jurija Kozjaka Prvo Jurčičevo leposlovno delo Pripovedka o beli kači je bilo objavljeno v Slovenskem glasniku leta 1861. Takrat je imel precej možnosti za objavljanje v Novicah in Slovenskem glasniku iz Celovca. Ozračje v Ljubljani je bilo bolj narodno zavedno, kar je tudi vplivalo na razvoj slovenskega pripovedništva. Na Jurčiča je močno vplival tudi Fran Levstik s svojimi programskimi in jezikoslovnimi spisi ter z Martinom Krpanom. Poleg Levstika je imel na Jurčiča najmočnejši vpliv škotski pisatelj Walter Scott. Njegove romane je dobesedno požiral (...)
Teme
izpostavljeno - desno utrinki dneva generalska hunta prva slovenska vlada slovenska osamosvojitev

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ajdovska petomajska komunistična hunta je prva slovenska vlada, ki je dejansko vladala tudi na Primorskem.