Sodniki od sedaj naprej na Dunajski, Kolodvorski, Kopitarjevi in Kranjčevi
Zadeve, ki so jih včasih obravnavala sodišča, so prevzeli kar mediji v svoje roke. To se dogaja v tolikšni meri, da sodišč ne potrebujemo več. Je že res, da mediji o rimskem pravu, poštenju, pravičnosti ..., nimajo pojma, a to jih ne moti.
Spletni Časnik

Torek, 5. Maj 2020 ob 00:01

Odpri galerijo

Seja Programskega sveta RTV SLO: Kar so včasih obravnavala sodišča, so prevzeli kar mediji v svoje roke

Sedaj berem, da so »zadeve«, ki so jih včasih obravnavala sodišča, prevzeli kar mediji v svoje roke. Berem. Ker sem zelo naglušen, pač berem. S 95-odstotno izgubo sluha v monologu še razbiram z ustnic (znakovnega jezika ne obvladam), gledam pa samo podnaslovljeno. Toliko, da se ve, zakaj berem, ne gledam pa televizije.

Sedaj pa k bistvu. Ker sem bil v komunizmu večkrat sodno preganjan in celo zaprt, vem, da sodišča »zadeve« običajno obravnavajo tako, da se soočita tožilstvo in obramba. Oboji smejo vabiti na obravnavo priče.

Kar so včasih obravnavala sodišča, so prevzeli kar mediji v svoje roke

Sedaj pa berem, da so »zadeve«, ki so jih včasih obravnavala sodišča, prevzeli kar mediji v svoje roke. To se dogaja v tolikšni meri, da sodišč ne potrebujemo več. Je že res, vsaj meni se zdi, da mediji o rimskem pravu, poštenju, resnicoljubju, pravičnosti, sorazmernosti … nimajo pojma, a to jih ne moti. Opažam pa, da procesne zadeve mediji, v glavnem levo usmerjeni, obravnavajo pristransko. »Obsojajo« in krivijo brezprizivno, vabijo na »razpravo« priče, ki jim ustrezajo, zagovornike pa ignorirajo. Pravzaprav razprave ni, je zgolj zasliševanje brez možnosti obrambe. Protagonisti (novinarji, kolumnisti …) se naravnost zgražajo, če katera stranka pri obravnavi predlaga pričo v svojo korist ali želi predstaviti dokaz v obrambo. Obrambo običajno ignorirajo, njim nevšečna dejstva zamolčijo ali jih prikrojijo po svoji presoji. O osebnem dostojanstvu posameznika in spoštovanju enakosti pred sodiščem ali celo človekovih svoboščinah in pravicah ter spoštovanju ustave mediji še slišati nočejo.

Če novinarju ali novinarki kakšna pripomba »obtoženega« ni všeč, ga gladko prekine, pri montaži izreže ali spregleda oziroma presliši.

Četrta veja oblasti pere možgane

Torej sodišč kot tretje veje oblasti ne potrebujemo več. Imamo pa četrto vejo, ki nam pere možgane, vse ve, se ne moti in se ji zato ni treba nikomur opravičiti. Temu se reče liberalna demokracija!? Ste že slišali za sodne zmote in izplačilo odškodnin krivično obsojenim. Vam je poznano večstopenjsko sojenje in celo zastaranje? Mediji za to še niso slišali, ker bi sicer ne ravnali tako, kot ravnajo.

Tako imenovanim »raziskovalnim novinarjem« (kako zveneč naslov, kot kakšen doktor znanosti ali izumitelj) in njihovim »hišam« manjka samo še pravica do izreka kazni in sodišča lahko dokončno ukinemo.

Mediji so »dokazano« zelo učinkoviti, hitri, prepričljivi, verodostojni in dokončni. Rehabilitacije »obtoženega« niti opravičila ni. Tudi vrnitve dobrega imena ni, saj nekrivde ne priznavajo. Novinarji pa so zaščiteni kot … To še posebej velja za tiste iz tistih medijskih hiš in založb, ki se financirajo iz državnega proračuna ali od kakšnih razdiralnih in povzpetniških mafijsko-kriminalnih mogotcev.

Financiranje medijev po novem

Zato osebno zagovarjam (to je moje nepreverjeno, ne pa zlonamerno stališče), da se naj mediji sami financirajo, pa ne z bedastimi reklamami idejnih podpornikov, ampak zgolj iz prodaje »medijskih storitev«. Za tiskane medije ni problem. Za gledane oddaje prek omrežij pa s prostovoljnimi prispevki ali članarinami podpornikov podobno kot v puščico v cerkvi ali za Karitas … Enako mora veljati tudi za vse nevladne organizacije in društva.

Zakaj moram kot davkoplačevalec biti prisiljen plačevati nekaj, v kar ne verjamem, kar me ne zanima niti mi ne koristi niti ni v splošno dobro niti ni družbeno koristen projekt. Iluzija? Da, a duši dobro de!

Ideala ni, to vem

Saj vem, da absolutne resnice prav in res ni. Toda zdi se mi, da se v gonji za oblast in ob brezobzirnem nasprotovanju levih medijev vsemu, kar ni »liberalno«, ampak diši po konservativnem, vedno bolj oddaljujemo od načel spoštovanja različnosti in dostojanstva ter osebne svobode mišljenja.

Namesto sodišč obsojajo mediji in »aktivisti« ter politični nasprotniki legalno izvoljene oblasti z interpelacijami in hujskaškimi in sovražnimi pouličnimi »linči«.

Mimogrede, takšne Slovenije si pa kljub vsemu nisem predstavljal, ko sem sodeloval pri osamosvajanju. Naivno sem verjel, da bom živel na starost v bolj urejeni, pravni in demokratični državi, drugačni kot je bila Jugoslavija; kjer me bodo mediji obveščali o preverjenih dejstvih, mišljenja ter stališča komentirali ločeno, država pa bo spoštovala ustavno zagotovljeno ločitev treh vej oblasti in svobodo govora brez izigravanja. 

Prispevek je bil v celoti objavljen TUKAJ.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17034 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16987 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17048 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16425 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16384 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16325 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
aktualno v družbi mnenja z mero osrednji slovenski mediji pop tv rtv slo socializem

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Sodniki od sedaj naprej na Dunajski, Kolodvorski, Kopitarjevi in Kranjčevi