Čas covid-19 je pri nekaterih pokazal na drobne vojne dobičkarje, ki se trudijo, zaigrati držo poštenih
Naj se vsak državni uslužbenec ali protivladni demonstrant povpraša iskreno: »Kako bi jaz spravil javni razpis v 20 dnevih po vseh postopkih pravilno in redoljubno.« Če tega ne boste uspeli, je vaša kritika sedanje vlade neupravičena in odveč.
Spletni Časnik

Nedelja, 26. April 2020 ob 10:24

Odpri galerijo

prof. dr. Jože Duhovnik

Če uporabimo logiko, dokazujemo zrelost razmišljanja

Če kje, je v kriznih trenutkih pomembno, da udeleženci uporabljajo logiko. V teh dneh pa se zdi, da novinarji in nekateri politiki omenjene vede nalašč nočejo niti ne želijo uporabljati. Ta pojav je še izrazitejši v Sloveniji, kjer se trdi, da so novinarji preganjani. Morda pa bi bilo prav, da avreola časti in resnice ne pripada niti novinarjem niti sodnikom niti zdravnikom. Čas covid-19 je pri nekaterih pokazal smisel za organizacijo dela, smisel za resnico in kar je najhuje: pokazal je na drobne vojne dobičkarje, ki se trudijo, zaigrati držo poštenih.

Pogled v skladišča zaščitne opreme. Kaj je res in kaj ni?

Spletni časopis je 24. aprila objavil prispevek z naslovom Afera maske, vse laži, napake in vojni dobičkarji. Kaj vse je narobe pri državnih poslih z nabavo zaščitne opreme? Avtorji Primož Cirman, Tomaž Modic in Vesna Vukovič s prvimi podatki presenečajo vsakega resnega bralca. Če bodo v pričujočem besedilu odkrili napad na svoje pisanje, naj ne mislijo , naj ne mislijo, da je to napad na njihovo integriteto. Ker so do sedaj dokazali, da se igrajo svetost v slovenski družbi, je prav, da dajo besedo tudi drugim, pa čeprav samo inženirjem kot podrejeni strokovni skupini v slovenski srenji.

Stanje v skladiščih RS od 27. februarja do 13. marca; stroka pa trdi, da je RS varna država

Avtorji so pod točko 1 zapisali, da je tedaj bilo v skladiščih 48.000 zaščitnih mask, pet tisoč kombinezonov in petsto tisoč rokavic in praškov za razkuževanje. To je stanje popisa zaloge 14 dni pred zamenjavo vlade, ko je bil že znan novi mandatar.

Vsi državni uslužbenci bodo morali končno priznati, da se zadnji mesec pred nastopom nove vlade v glavnem pogovarjajo, kako bodo odnesli celo kožo in kako bodo dobili boljše službe. Starejši kader se temu nasmiha, mladež pa vneto razpravlja in pritiska na kljuke znancev iz politike.

Lahko kdo reče, da je ta trditev politična in neresnična. Prav! Smejmo se vsem takim apolitično razmišljajočim »kekcem«.

To pomeni, da naj se končno predstavijo vsi državni uslužbenci, ki so bili organizacijsko in po opisu delovnih opravil odgovorni za izvajanje sklepa vlade. Če bo minister Počivalšek imel kaj časa, naj svojim ljudem naroči seznam vseh zaposlenih, kamor naj dodajo tudi, kaj so nevladne organizacije naredile v tem času, to je 14 dni pred zamenjavo vlade.

Tabela za jasno sliko, da nas je stroka do 13. marca pustila na cedilu

Povedati je treba, da je uradna stroka trdila, da covid-19 ni nič posebnega in da se bomo lahko epidemiji izognili z umivanjem rok. Kje so maske, kje so posebni oddelki po bolnišnicah in končno: kje so priprave za posebne sekcije v domovih za ostarele, čeprav je na Ministrstvu za delo posebna skupina za spremljanje stanja v domovih in še po regijah. Ali samo pišejo in sestankujejo? Seveda govorim do 13. marca.

Stanje v skladiščih po tabeli (Vir: Necenzurirano 24. aprila 2020)

Zaloga za dni Število koristnikov Dejanska zaloga za dni
14 30 Število dni
1 Zaščitne maske 48.000 3.429 1.600 185.000 0,3
2 Kombinezoni 5.000 357 167 215 23,3
3 Rokavice 500.000 35.714 16.667 25.000 20,0

Zaščitne maske morajo nositi vsi javni uslužbenci, torej 185.000 zaposlenih. Kombinezone morajo nositi vsi v 16 sprejemnih centrih (v vsakem 10 zaposlenih) po državi in v 15 sprejemnih centrih (po 5 zaposlenih) na državni prehodih. Rokavice vsi v bolnišnicah in domovih za ostarele; po oceni okoli 25.000 zaposlenih. Respiratorji se sploh ne omenjajo. Zahteva pa je bila za 340 kosov. Po spominu. Dejansko pa 90 kosov. Zakaj se ne omenjajo respiratorji, vedo avtorji obravnavanega prispevka.

Kako in kdo je planiral potrebne zaloge?

Citiram Wikipedijo: Prvi primer covid-19 je bil zaznan sredi novembra 2019 na Kitajskem. (Vir) Konec decembra 2019 je Kitajska Svetovni zdravstveni organizacija poročala o odkritju pljučnih okužb neznanega izvora v Vuhanu, glavnem mestu pokrajine Hubej na Kitajskem. Izbruh okužbe je bil 30. januarja 2020 razglašen za mednarodno pomembno grožnjo javnemu zdravju. (vir). Pobrano s spleta dne 25. aprila 2020.

Po tem zapisu bi človek sklepal, da so določene službe popolnoma odpovedale, še huje: da nimamo resnega programa za obvladovanje epidemij. Lepo bi bilo pogledati po statističnem popisu, koliko imamo v RS zaposlenih epidemiologov in koliko od teh mora pripravljati strateške programe po modelih A, B, C in D ob pojavljanju okužb.

Vlada ima sedaj idealno priložnost, da preveri dejansko opravljeno delo in oceni čustvene izlive posameznih odgovornih za tako stanje.

Kje so junaki v RS, ki si upajo kot državni uslužbenci izpeljati javni razpis v 20 dnevih?

To, da nismo imeli zaloge zaščitnih mask niti za en dan, je sramota brez primere, pa naj sedaj zaposleni in predvsem plačani uslužbenci piskajo in vriskajo, kolikor hočejo!

Respiratorjev (da se ne bi po nepotrebnem izmišljevali termina ventilator) smo imeli samo 90, »strokovnjaki« pa so nenadoma napovedovali potrebno število 350 kosov. Zanimivo je, da niti eden iz zdravstvene stroke ni predstavljal napovednega modela. Torej je NIJZ pomemben javni zavod. Zakaj že? Tako kot takrat, ko pride povodenj: vsi zaposleni na ustreznih inštitucijah imajo ob poplavah polna usta stroke, rešujejo pa jih gasilci s črpalkami, kot da so največji tehnični dosežek reševanja pred poplavami.

Na koncu predlagam, da se resno vprašamo, kje so strateški načrti za nenavadne, nove nesreče. Ne govorimo o poplavah, ne govorimo o požarih. Govorimo o epidemijah.

Največ nezaupanja pa je bil na koncu deležen NIJZ. Ko je imel tiskovne konference, nismo vedeli, za kaj gre, ko pa je Srečko Šestan prevzel urejanje pošiljk ipd., je naenkrat steklo. Očitno »strokovnjaki« medicinske stroke niso ravno dobri organizatorji dela.

Pa da ne bo pomote: z organizacijo dela na vseh področjih se da delavčeve napore zmanjšati za tri- do petkrat. To vam pove vsak prekmurski upokojenec iz nemških avtomobilskih tovarn:

»Ko smo delali v tovarni, se sploh nismo tako pretegnili kot doma v socialističnih podjetjih! Tam smo vsako stvar prestavili in naredili samo enkrat. Pri nas pa smo po petkrat prestavljali za nekaj metrov, po navadi pa še trikrat dodelovali.«

Ali je mogoče, da smo imeli v RS »resno« vlado do 13. marca?

Če pogledamo samo ta primer s številkami in logiko, bi težko lahko rekel, da smo imeli ob Marjanu Šarcu resno vlado. Na vrhu mora biti človek, ki ima urejeno podstreho, tako da se ob ustreznem vodenju vsi sodelavci lahko postavijo v vrsto in znajo delati.

Na koncu pa naj se vsak državni uslužbenec ali protivladni demonstrant povpraša iskreno:

»Kako bi jaz spravil javni razpis v 20 dnevih po vseh postopkih pravilno in redoljubno.«

Če tega spoštovani člani raznih komisij od občin do ministrstev ne boste opravili v dvajsetih dneh, potem je vaša kritika sedanje vlade neupravičena in popolnoma odveč.

Vsak naj začne pometati pred svojim pragom: naj pospešeno pripravlja in ureja javne razpise; naj ugotovi, kje je narobe, in predlaga spremembe. Lahko pa, da v običajnih razmerah trajajo javni razpisi vsaj dva do tri mesece zato, da imajo vsi dovolj debele mape nerešenih zadev in tako upravičujejo delovno mesto? To se po navadi ugotavlja v Industriji 4.0, kaj ko bi začeli izvajati projekt Država 4.0?

 Dr. Jože Duhovnik

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16269 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16227 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16295 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15700 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15661 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15606 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Čas covid-19 je pri nekaterih pokazal na drobne vojne dobičkarje, ki se trudijo, zaigrati držo poštenih