Andrej Magajna: Pragmatiki zapuščajo Milana Kučana, največjega pragmatika v slovenski zgodovini
Kučana zapušča generacija ljudi, ki jim kariera pomeni več kot njegova ideologija. Antijanšizem in sploh ideološka demonizacija druge strani niso več vezivo, ki bi združevalo! In v tem je Kučanov »poraz«, v tem pogledu je pragmatični preskok ...
Spletni Časnik

Nedelja, 2. februar 2020 ob 00:05

Odpri galerijo

Ob najavljenem oblikovanju koalicije z Janezom Janšo se zdi, da se zgodovina ponavlja kot farsa. »Vendar ne v krogu, ampak kot spirala«, nam je že prvem letniku na »filo faksu« modro razložil prof. dr. Božidar Debenjak. Sicer ista matrica se zaradi časovnega zamika nikoli ne ponovi na enak način. Pa pustimo razlikovanje o krogu in spirali. Tudi bolj kot na farso se tokratni preskok kaže kot ironija.

Pragmatiki zapuščajo barko Milana Kučana, največjega pragmatika v slovenski zgodovini. Kot že rečeno, je bilo od pragmatikov pravzaprav lahko kaj drugega pričakovati?!

Kučanov pragmatizem pravzaprav seže prav na začetek njegove kariere. Je še kateri politik naredil toliko obratov in pri tem spretno brisal sledi svojih dejanj? Še kot mladinec se je pridružil pogromu nad Kocbekom, na grobu pa mu je pel hvalnice. Kot Popitov varovanec je kritiziral Kavčiča, kasneje pa se obrnil proti svojemu mecenu. Ime njegove struje »pragmatiki« pa se je oprijel po letu 1986, ko je prevzel Partijo in se v frakcijskem boju postavil na sredino. Spretno je lovil modus vivendi med Popitovimi in Rusovimi (dr. Vojan Rus) »dogmatiki«, ki niso odstopili od Kardeljevega koncepta nestrankarskega, delegatskega, samoupravnega socializma, in med mladimi social liberalci pod taktirko dr. Milana Balažica. Imenovani se je resnici na ljubo še v prejšnjem sistemu odločno postavil na stran strankarskega političnega pluralizma in zasebne tržne ekonomije. S svojim pragmatičnim balansiranjem med obema poloma je Kučan izšel kot zmagovalec.


Res je inteligentni strateg vedno potegnil prave poteze. Vedno se je znal v pravem trenutku prilagoditi času.

V Beogradu skočil v zadnji vagon, danes pa se kaže, da je sedel v lokomotivi
Čeprav sem ga poimenoval za »botra pragmatizma«, ne mislim, da je človek brez osebnih prepričanj, kot pravi sam, brez svoje »intimne opcije«. To se je pokazalo ravno iz prehoda v drug družbenopolitični sistem. Prav do zadnjega je okleval, ali bi zapustil beograjski partijski kongres. Skočil je v zadnji vagon, danes pa se kaže, kot da je sedel v lokomotivi. Čeprav odcepitev od Jugoslavije ni bila nikoli njegova intimna opcija, se je na koncu priklopil na te neustavljive procese in je danes prikazan kot vodilni osamosvojitelj.

V tranziciji pa ni imel samo vloge balanserja med frakcijami, ampak je svojo avtoriteto postal njen ključni usmerjevalec. Čeprav je bil brez formalnih funkcij, mu je prijateljski krog urednikov dominantnih medijev omogočil vzvode za vplivanje. Z njihovo pomočjo je vedno pravočasno instaliral nove obraze. Poskrbel je, da se potomcem bivših struktur ni nič zgodilo. Celo veliko več mu je uspelo, saj se jim je zelo dobro godilo.

Kdo bi mu verjel, da ni imel nič pri medijskem preboju Marjana Šarca, povprečno uspešnega župana v povprečno veliki občini. To da bo slednji, po sili razmer, žezlo vladarja predal osovraženemu vodji opozicije je, kot je komentiral državljan K (Vili Kovačič), največji poraz ključne avtoritete tranzicijske levice. Namreč, scenarij, kot se kaže zadnje dni, da bi Šarec dominiral najmanj dva mandata – po vzgledu svojega vzornika Drnovška – se je po dveh letih razrušil.

Kučana zapušča generacija ljudi, ki jim kariera pomeni več kot njegova ideologija

Da se je Kučanovemu izbrancu tako presenetljivo hitro zalomilo, sta vsaj dva ključna predhodna momenta. Koalicijski partnerji in tudi ljudje iz Šarčeve ekipe le niso vsi direktni potomci partijskih in SDV-ejevskih struktur. Zaradi generacijskih premikov pripadnost klanu  ni bilo več tisto primarno vezivo, ki zavezuje vse člene koalicije. To je generacija ljudi, ki jim kariera pomeni bolj kot neka ideologija. Skratka, so pragmatiki v polnem pomenu besede. Uporabna vrednost in trenutne koristi so bile vedno vodilo njihovega »programa«.

Drugi moment pa je povezan z županom prestolnice

Veliki strateg, boter Milan Kučan, zgublja avreolo nesporne avtoritete, ker vztrajno ohranja zavezništvo z Jankovićem. Kučanove vezi z njim pa so očitno globlje, saj v preteklosti ni pomišljal, ko je zaradi Jankovića obrnil hrbet mnogim svojim sopotnikom. Tako se je zameril »svojim«, posebno mlajšim. Ti danes upravičeno bentijo, da bomo zaradi lojalnosti do botrovega prijatelja pili umazano vodo. Da jim je dovolj, so mu izrekli raziskovalni novinarji na RTV, ki s pomočjo raziskovalcev portala Pod Črto odkrito obelodanjali njegove rabote.

Antijanšizem ni več vezivo, ki bi združevalo

To ravno razgaljajo 30-letnice, ki jih bomo letos še veliko obeležili. V Demosu je »prisega zavezništvu« padla že po dveh letih. Kot je v intervjuju z Igorjem Goršetom povedal prvi premier Alojz Peterle, so ga znotraj koalicije začeli rušiti še preden so razkadil dim iz pušk osamosvojitvene vojne. Če je bil pri dr. Ruplu in dr. Bučarju v ospredju strah pred rekatolizacijo in klerikalizmom, sta Janša in Bavčar v rekonstruiranju Peterletove vlade videla predvsem sebe, saj sta bila zaverovana vase in v svoje uspehe.

Demosova vlada bi morala biti na prizorišču vsaj še dva mandat, da bi dosegli strukturne spremembe. S predajo oblasti pragmatičnemu, navidezno nevtralnemu Drnovšku, je pomladna opcija skrenila s svoje poti. Omogočili so restavracijo starih struktur in njihovih potomcev. Politično kadrovanje in korupcija, ki so jo nosile te strukture, je dosegla razsežnosti, da Slovenija, navkljub gospodarski rasti in boljšim razvojnim možnostim v odnosu do sosednih držav, stagnira, v primerjavi z nekaterimi pa je celo v zaostanku.

Ne glede , kaj si mislimo o enemu od krivcev predčasne demontaže Demosa, možnemu bodočemu prvemu ministru Janezu Janši, sedanji preskoki iz čolna na čoln le kažejo na nek strukturni prelom. »Antijanšizem« in sploh ideološka demonizacija druge strani niso več vezivo, ki bi združevalo! In v tem je Kučanov »poraz«, če se nismo vsi prenaglili. V tem pogledu je pragmatični preskok pragmatikov lahko celo pozitiven premik.

The post Pragmatiki zapuščajo Milana Kučana, največjega pragmatika v slovenski zgodovini appeared first on Časnik.

Antijanšizem in ideološka demonizacija nista več vezivo, ki bi združevalo

Antijanšizem ni več vezivo, ki bi združevalo! In v tem je Kučanov poraz, preskok pragmatikov pa lahko celo pozitiven premik.

Zadnje objave

Wed, 8. Apr 2020 at 00:06

27 ogledov

Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki
Preden je Janša postal premier, je bil sestanek med Pahorjem, Janšo in Kučanom na Gregorčičevi. To je bila le kratka novička, enkrat samkrat, nobenih komentarjev. Zanimivo. Če je Kučan penzionist in nima z ničemer nič, zakaj to srecanje? Ko so bile težave s Hrvaško zaradi zaliva in je prišel Mesić v Slovenijo, se je sestal s Kučanom, penzionistom. The post Levica v Sloveniji se obnaša kot demokrati in mediji v Ameriki appeared first on Časnik.

Wed, 8. Apr 2020 at 00:05

18 ogledov

Lojze Peterle: Osamosvojitev ima korenine v cvetni nedelji 1990
Osmega aprila, na cvetno nedeljo 1990, smo volili v tri domove Skupščine. V Družbenopolitični zbor in Zbor občin smo volili demokratično, v Zbor združenega dela ne. V prvih dveh je DEMOS zmagal, v tretjem ne - zaradi odločilnega vpliva starih partijskih struktur v podjetjih. Znotraj koalicije DEMOS so bili zmagovalci Slovenski krščanski demokrati, druga je bila Slovenska kmečka zveza. The post Lojze Peterle: Osamosvojitev ima korenine v cvetni nedelji 1990 appeared first on Časnik.

Wed, 8. Apr 2020 at 00:01

17 ogledov

Pogled z Dunaja: Covit-19 v Avstriji, Sloveniji in na Kitajskem
V Sloveniji se znova opaža, da je za nekatere politike in medije, žal to velja tudi delno za javni zavod RTV, ideologija bolj važna kot varnost ljudi. Tisti, ki se niso hoteli posloviti od komunizma oz. za katere je bila Venezuela vzgled, slišimo danes, da se bojijo za demokracijo. V Avstriji so politične stranke sprejemale vse ukrepe enoglasno, tudi to, da vojska pomaga policiji, da nadzira meje, varuje določene objekte npr. veleposlaništva, in velika večina medijev vseh političnih barv spodbuja ljudi, da se ukrepov zaradi varnosti sebe in svoje okolice dosledno držijo in ne podtikajo vladi, da hoče uvesti diktaturo. The post Pogled z Dunaja: Covit-19 v Avstriji, Sloveniji in na Kitajskem appeared first on Časnik.

Tue, 7. Apr 2020 at 09:32

25 ogledov

V Piranu se je leta 1662 rodil violinist in skladatelj  Giuseppe Tartini 
Giuseppe Tartini se je rodil 8. aprila leta 1692 v Piranu. Po zasutju piranskega mandrača pred več kot 120. leti so glasbenemu mojstru in violinskemu virtuozu pred njegovo rojstno hišo postavili bronasti kip v nadnaravni velikosti. The post V Piranu se je leta 1662 rodil violinist in skladatelj  Giuseppe Tartini  appeared first on Časnik.

Tue, 7. Apr 2020 at 00:05

81 ogledov

Škof Athanasius Schneider o ravnanju Cerkve v zvezi s koronavirusom
Medtem ko se koronavirus še naprej širi, je škof Athanasius Schneider pozval duhovnike, naj posnemajo Jezusa Dobrega Pastirja in naj zavoljo duš celo ne ubogajo krivičnih ukazov škofov, o katerih on pravi, da se zdaj vedejo bolj kot »posvetni birokrati«, kakor pa »pastirji«. The post Škof Athanasius Schneider o ravnanju Cerkve v zvezi s koronavirusom appeared first on Časnik.

Tue, 7. Apr 2020 at 00:01

82 ogledov

Židan nikoli ni bil veterinar v politiki, ampak politik v veterini
Nevarnost, da bi okoli 10 % ljudi, predvsem zdravstveno in socialno najšibkejših, pobrala pandemija, razgalja realnost naših družbenih razmer. Še zlasti, ker njen izbruh sovpada z zamenjavo vlade, ki nas je v veliko veselje nekdanjih peljala v komunistični totalitarizem. Ker se s tem nekateri niso sprijaznili, za druge pa je bila ta pot prepočasna in […] The post Židan nikoli ni bil veterinar v politiki, ampak politik v veterini appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno utrinki dneva Kučanov klan pragmatizem tranzicija

Zadnji komentarji

uroš mozetič :

1.04.2020 11:43

Prvoaprilska šala - mar ne !? naprej pa brez šal ..... ostanite doma, z lizilom si perite roke, medtem ko vam perejo možgane. Corona virus je epohalna prevara. Psihološka vojna operacija proti človeštvu in njegovim svoboščinam pod taktirko mednarodnih fašistoidnih psihopatskih elit! Kar naekrat pa vlado in poslance skrbi za naše zdravje, mar ne!? Tako zelo, da so si sami povečali plače, medtem ko so strpali ljudi v njihove domove, prepovedali gibanje in druženje po pretvezo morilskega virusa - ki ne obstaja ! se zdi znano .... podobno je deloval fašizem v prejšnjem stoletju. Imamo pa res kratek spomin ! Ko se tako tolčemo po prsih o dosežkih - največji dosežek, ki bo zagotovo ostal v spominu ljudi, da so totalno sesuli gospodarstvo in pahnili pošteni delovni slovenski narod v prepad revščine. Še nasvet ljudem: na sonce v gibanje, vitamini D, C, B1-B6, A, folna kislina, cink selen, bezgov čaj ter drugi zeliščni čaji ipd. za ojačanje imunskega sistema in boste vsi zdravi - Vlada pa trdi,i da je zdravo, če trohnite v zatohlih prostorih in si perete roke z lizolom - kako zelo skrbijo za vaše zdravje mar ne. Popolno, samo še cepiti vas morajo, pa bo prevara popolna ! Ne nasedajte dezinformacijam zdravstvene statistike o žrtvah corona virusa. Lažejo vam v obraz. Živimo v medijsko propagandnem slikanju narave virusov - resnica je da virusi niso nalezljivi in niso vzrok nobene smrti, ker ne morejo obstati zunaj naših teles. Bodo pa smrtne žrtve in bolezenske posledice za obveznim ter prisilnim ceplenjem, ki nam ga bo vlada želela vsiliti ! Tam noter v covid19 patogeni vakcinaciji pa nas res čaka štetje mrtvih in resno obolelih ! Še grob podatek o smrtih v ZDA lansko leto 1. cca 700k ljudi umrlo za kardiovaskularnimi boleznimi in infarkti. 2. cca 600k za rakom 3. 440k umrlih zaradi zdravniške napake .... daleč na dnu lestvice domnevne smrti zaradi CV cca >3k cel svet na kolenih zaradi lažnega virusa, ob 440 tisoč umrlih zaradi zdravniške nesposobnosti pa nikogar v vladi ne gane - WOW ! https://www.youtube.com/watch?v=LZzIxnCHVDM&t=49s https://www.youtube.com/watch?v=nQDKKg220Zg https://www.youtube.com/watch?v=hLCvj3tRmIY https://wissenschafftplus.de/uploads/article/Dismantling-the-Virus-Theory.pdf
Franc Mihič :

14.12.2019 23:31

Kardinalov govor: korak do sprave ali odmik od nje? DNEVNIK, 26. julij 2016 Moje mnenje o spravi je, da je ta potrebna in mogoča. Kardinal dr. Franc Rode je na spominski slovesnosti na medvojne dogodke v Šentjoštu povedal žalostna dejstva, a ne vsa, kar žal ne prispeva k spravi. Kdor uči odpuščanje kot bistveni temelj vere in uči spravo, naj bo spraven, ne dvoličen, ker sicer vzdržuje sovraštvo in razdvaja narod. V objavljenem govoru kardinala namreč ne zasledim niti besede o spravi. Zelo sem razočaran. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi Bermanov dosje zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije... Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči. Dejstvo je, da je zato padlo 7800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, tudi po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član Demosa, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je pred letom na javni spravni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državljanski vojni namreč nastopajo samo revolucionarji in protirevolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda. Dejstvo, ki omogoča in terja spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Nemčiji, na temo sprave pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Dr. Spomenka Hribar pa pravi: »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega, bi bilo prav.« Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj in vzrok za razpad režima SFRJ. Skrajni čas bi torej že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene institucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico, to je, bila je državljanska vojna in bil je upor zoper okupatorja, in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«. Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode lahko že enkrat povedal, da je bila med drugo svetovno vojno revolucija oziroma državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno! To bi lahko bil korak za spravo, če kardinal resno misli, da je potrebna v državi in je korak kot vzor za oblast. Sprava je pogoj za dobro perspektivo in za kreiranje ter doseganje skupne vizije Slovenije. Franc Mihič, Ribnica https://www.dnevnik.si/1042747357/mnenja/odprta-stran/kardinalov-govor-korak-do-sprave-ali-odmik-od-nje

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Andrej Magajna: Pragmatiki zapuščajo Milana Kučana, največjega pragmatika v slovenski zgodovini