Kolinda ima kar prav
Kolinda za vse Jugonostalgike: “Hočete, da se gremo en teden Jugoslavije? Lahko. Veste kdo bo najbolj profitiral? Jaz osebno. Karkoli boste rekli proti meni, greste na Goli otok!”
Spletni Časnik

Sreda, 30. oktober 2019 ob 06:00

Odpri galerijo

Kolinda Hrabar Kitarović

Jugonostalgiki vseh republik – združite se! To bi bilo lahko geslo vseh tistih, ki ne morejo sprejeti enostavne zgodovinske resnice, da je bila bivša skupna država v bistvu samo ena od oblik komunistične diktature. Kot taka je bila povsem ločena od svobodnih demokratičnih držav. Seveda je bila malce – ali precej, če tako hočete – mehkejša varianta komunizma (socializma, če že hočete), ampak v bistvu in kot taka je bila povsem nesprejemljiva v sodobnem svetu.

Je bila Jugoslavija res še kar svobodna država?

Zato so predvolilna retorika in manjši spodrsljaji predsedniške kandidatke v sosednji državi še kako prav prišli tudi slovenskim osrednjim medijem. S Kolindinimi spodrsljaji so vsaj malo opravičili svoje vztrajno negovanje pozitivne podobe pokojne dežele bratstva in enotnosti, s katerim mlado generacijo, rojeno v Sloveniji, še naprej držijo v preživelih iluzijah, ustvarjenih z dolgoletno indoktrinacijo.

Kar je Kolinda s preprostimi in poenostavljenimi besedami (kar je nujno, če svojo domovino predstavljaš publiki, ki večinsko prav malo pozna okoliščine) povedala na nekem dogodku v Washingtonu, bi bilo že zdavnaj pozabljeno, če ne bi tega na široko razbobnali hrvaški mediji nasprotne politične barve. Ker pa so bili citati iztrgani iz konteksta tako primerni za sočne komentarje in poveličevanje (ali vsaj opravičevanje) dobre stare Juge, so to maksimalno napihnili še mnogi slovenski mediji. Jugonostalgiki so pa ob tem seveda takoj začeli dokazovati, kako tedaj »res ni bilo tako slabo«.

Je bila Jugoslavija res še kar svobodna država? Ja, če še mi malo poenostavimo, lahko si se tresel, če te je zeblo! Ampak zato še ni bila svobodna! Lahko si odšel v Nemčijo za gastarbaiterja, ampak zato Juga še ni bila demokratična!

Druga Jugoslavija nastala z množičnimi pokoli političnih nasprotnikov
Ko se presoja stopnja svobode in demokracije v drugi Jugoslaviji, se pozablja, da je ta nastala leta 1945 z množičnimi pokoli političnih nasprotnikov, montiranimi sodnimi procesi, brutalnimi aresti, razlastitvami, nasilno tajno policijo …, kar je za desetletja naprej prestrašilo in zatrlo ogromno večino prebivalstva. Živeti je bilo seveda treba in počasi je vsakdanje življenje dobivalo zunanjo podobo normalnosti. Ljudje smo se zaljubljali, poročali, vzgajali otroke, gradili hiše in bili veseli, da vsaj ni bilo vojne. Toda pod vsem tem zunanjim videzom normalnosti se je skrival strah pred oblastjo. Mislili smo lahko še svobodno, govorili pa že ne! Kaj šele da bi si upali izkoriščati naše osnovne človeške pravice, kot so jih uživali naši vrstniki v svobodnem zahodnem svetu!

Ker je Tito že med vojno znal ukaniti Angleže in druge zaveznike ter jih (Angleže) še takoj po vojni naredil za sostorilce množičnih pobojev, mu je v veliki meri uspelo na zahodu ohraniti nekakšno avreolo prosvetljenega diktatorja ter iluzijo, da Jugoslavija ni ZA železno zaveso. Ker se je bil primoran braniti tudi pred Stalinom, je spretno dosegel celo pomoč demokratičnega sveta. S svojo spretno zunanjo politiko se je uveljavil celo kot eden od voditeljev neuvrščenih. Ampak, če zavesa morda ni bila ravno železna, je bila pa vsaj bronasta. Bila pa vsekakor je!

Titoljubci radi pokažejo posnetke Titovega pogreba v Beogradu, ko so se mu »poklonili« številni ugledni državniki z vsega sveta. Vprašanje pa je, koliko od njih je vedelo za vse zgoraj omenjene okoliščine in za zločine, ki jih je imel na vesti. Tako kot kakšno simpatično rokovanje Kim Džong-una s kakšnim Trumpom v javnosti zamegli brutalno naravo severnokorejskega režima. Še več: čvrst stisk Trumpove desnice strica morilca svojega brata in strica prikaže kot pravo medijsko zvezdo.

Ali je Kolinda res lagala »o življenju v SFRJ«?

Ni bila edina, ki je »sanjala o krajih, kjer so ljudje lahko izrazili svoje mnenje«! Svobodno so se lahko javno izražali le tisti, ki so ob tem uporabili samocenzuro! Na začetku so lahko svoje »nevarno« mnenje plačali z življenjem ali zaporom, kasneje pa le še z bolj prefinjenimi oblikami družbeno-političnih sankcij.

Povsem ji lahko verjamemo, da na Hrvaškem ni bilo dobro v javnosti poudarjati, da si Hrvat ali Hrvatica, saj bi si s tem lahko kar hitro nakopal družbene (ali celo pravne) sankcije za nacionalizem. Drugo je seveda formalna opredelitev v kakšnem obrazcu… Tudi pri nas nismo smeli imeti Društva slovenskih pisateljev, ampak le Društvo pisateljev Slovenije!

Si kdo upa zanikati Kolindino izjavo, »da je bilo v komunizmu prepovedano politično delovanje zunaj Zveze komunistov«?

Je bilo v Jugoslaviji res na voljo najmanj 85 vrst jogurta?

Se res ni smelo hoditi v Cerkev? Kolinda bi morala to le nekoliko drugače formulirati: »Bolje je bilo, da nisi hodil v cerkev! Sploh pa če bi rad postal učitelj, sodnik ali delal v drugih poklicih, rezerviranih za pripadnike ”Novega razreda” …«

Da je bilo veliko ljudi zaprtih zaradi »šale o dosmrtnem predsedniku države«, je Kolinda verjetno omenila tudi zato, da bi opozorila še na čisto formalni dokaz o totalitarizmu – Tito v Ustavi SFRJ …

Izjavo Kolinde, da med njenim odraščanjem »ni bilo na voljo različnih vrst jogurta«, so jugonostalgiki hitro demantirali s podatkom, da »je bilo v Jugoslaviji na voljo najmanj 85 vrst jogurta«. Saj jih je verjetno res bilo, le da so bili razkropljeni po vsej širni državi. Kakšne velike izbire jogurtov in kruha pa se v naši mladosti res ne spomnimo…

Sedaj samo še čakamo, da bodo jugonostalgiki začeli oznanjati, da je bilo v Jugi dovoljeno peti kakršnekoli pesmi, tudi ustaške in domobranske ... (več)

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 9. Aug 2020 at 19:49

0 ogledov

Novi glas, tednik Slovencev v Italiji ima prenovljeno podobo
Videoposnetek petja Zdravljice na spontani slovesnosti pred Narodnim domom, ki so ga objavili, je v nekaj dneh doživel več kot šestdeset tisoč ogledov, delilo pa ga je več kot tristo ljudi, med njimi tudi več znanih politikov iz matične Slovenije. To samo priča o tem, kaj nas zares združuje! The post Novi glas, tednik Slovencev v Italiji ima prenovljeno podobo appeared first on Časnik.

Sun, 9. Aug 2020 at 00:01

24 ogledov

Verena Perko: “Pri nas se protestira, da se politično onemogoči nasprotnika.”
Ohranjanje kolektivnega spomina in spoznanje o banalnosti zla nas edino učinkovito branita pred posilstvom enostranskega, neredko ideološko okleščenega zgodovinopisnega enoumja. The post Verena Perko: “Pri nas se protestira, da se politično onemogoči nasprotnika.” appeared first on Časnik.

Sat, 8. Aug 2020 at 22:50

23 ogledov

Ob 20-letnici potopitve ruske jedrske podmornice K-141 Kursk
Pred 20 leti, 12. avgusta 2000, je najmodernejša ruska jedrska podmornica severne flote Kursk, eksplodirala med rutinsko vojaško vajo in potonila na dno Barentsovega morja.  Pri tem je takoj umrlo 95 mornarjev, 23 pa jih je živelo še nekaj ur. Skupaj je umrlo 118 ruskih vojakov. The post Ob 20-letnici potopitve ruske jedrske podmornice K-141 Kursk appeared first on Časnik.

Sat, 8. Aug 2020 at 00:01

76 ogledov

Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica!
Razmišljanje, ki ga izraža velik del levih strank, civilne družbe in dominantnih medijev, namreč da mora vladati zgolj ena in ista politična opcija, ne glede na to, kakšno podporo uživa med državljani, ruši demokratične vrednote, sa je v temeljnem nasprotju z načeli moderne predstavniške demokracije. Marsikaj v slovenskem političnem življenju je postalo že res dolgočasno […] The post Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica! appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 21:03

72 ogledov

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera
Ljudmila Novak se spominja Andreja Bajuka, prvega predsednika NSi, predstavila je delovanje druge Janševe vlade, povedala je mnenje o delovanju aktualne vlade in ravnanju predsednika vlade Janeza Janše, odgovorila pa je tudi na ugibanja, če bo kandidirala za predsednico države. The post Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 20:01

82 ogledov

Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne
V šoli smo peli Svoboda je zlata, a nič nam niso povedali, da pri nas še streljajo ljudi. Rablji so po eksekucijskem delu ob nedeljah plesali na partizanskih mitingih, v ponedeljek pa nadaljevali delo. O tem se mladi novinarji v šoli danes ne učijo. The post Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno utrinki dneva jugonostalgiki kolinda grabar kitarović titova jugoslavija

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Kolinda ima kar prav