Geopolitično drsenje Slovenije
Na Selih pri Kamniku smo Slovenci dobili umetnino, ki nezgrešljivo spominja na predsednika Donalda Trumpa. Kaj bi se zgodilo, če bi takšno umetniško karikaturo nekje v Sloveniji postavili ruskemu predsedniku Putinu?
Spletni Časnik

Sobota, 19. Oktober 2019 ob 06:02

Odpri galerijo

Na Selih pri Kamniku smo Slovenci dobili umetnino, ki nezgrešljivo spominja na predsednika Donalda Trumpa.

Avtor je bil nedvomno duhovit in ima seveda vso pravico, da karikaturira sedanjega ameriškega predsednika. Četudi tu in tam predsednik Trump naredi ali izreče kaj všečnega katoliškemu ušesu, je seveda še veliko več problematičnega – tudi, če predsednika Trumpa ne demoniziramo na način, kot to počno slovenski mediji.


Toda kaj bi se zgodilo, če bi takšno umetniško karikaturo nekje v Sloveniji postavili aktualnemu ruskemu predsedniku Putinu? Če se je skulptura pri Kamniku inspirirala pri Kipu svobode, kaj bi lahko navdihnilo avtorja Putinovega spomenika? Ruska babuška? Ruski medved?

A morda Putin spomenik/spomenike že ima: predimenzioniranemu spomeniku ruskim vojakom na Žalah se je letos pridružil še en v Šmartnem. Ta “odprtost” Slovenije za rusko interpretacijo zgodovine ni ušla mediju Russia Beyond (v slovenski različici), ki ga mnogi imajo za propagandno roko ruske države. Propagande, ki se zlahka prelevi v dezinformacije in v to kar strokovnjaki danes imenujejo hibridno delovanje, torej skupek dejavnosti, manj ali bolj agresivnih, katerih namen je zaobrniti geopolitični kurz držav v ruskem bližnjem in daljnem sosedstvu, v prid Rusije in stran od Zahoda.

Članstvo v EU in NATO pomeni opredelitev RS za vrednote, ki žal niso vrednote Rusije


Po obdobju ministra Erjavca želi minister dr. Cerar “uravnotežiti” našo zunanjo politiko. Toda tudi ta pristop še vedno kaže na pomanjkljivo razumevanje dejstva, da članstvo v EU in NATO ni le simbolično, ampak da pomeni opredelitev Republike Slovenije za vrednote, ki jih ti organizaciji zagovarjata. Ki pa žal niso vrednote Rusije.

Poleg tega se intenzivni dvostranski stiki z Rusijo nespretno nadaljujejo. Celo bivši veleposlanik Roman Kirn, ki mu zagotovo ni mogoče očitati desne pristranskosti, je opozoril, da je bil nedavni obisk vladne delegacije s premierom Šarcem na čelu slabo pripravljen, saj je premiera pravzaprav postavil v senco župana Jankovića.

Ne moreš imeti malo enih in malo drugih vrednot. Navsezadnje smo člani EU in zavezniki v NATO. Putinova Rusija s problematično zakonodajo, še bolj z njenim spornim izvajanjem ter z manipulacijo represivnega aparata preprečuje opoziciji nastop na volitvah, opozicijskim voditeljem nalaga drakonske kazni za minorne prestopke ali pa jim te preprosto podtakne. Če se udeležite demonstracij vam lahko zagrozijo, da vam bodo socialne službe odvzele otroka. Organizirani kriminal, s katerim je Putinov režim vzpostavil posebno obliko sobivanja lahko poskrbi, da opozicijski voditelj tudi izgine. Ruske tajne službe so aktivne po svetu (Skripal). Z neba nad delom Ukrajine, ki ga nadzirajo pro-ruske sile, je bilo sestreljeno malezijsko potniško letalo. Ne nazadnje – kar bi moralo prepričati našo levico – Putin izvaja diskriminacijo LGBT populacije (kar nikakor ni v skladu s pogledom Cerkve).

Rusko pojmovanje demokracije in pravne države je torej zares drugačno od evropskega. Glede tega se ne moremo slepiti.

ZDA ostajajo delujoča parlamentarna demokracija

Ameriški predsednik Trump ima problematične poglede na ženske, migrante in na mednarodno ureditev, a ZDA ostajajo delujoča parlamentarna demokracija, ki spoštuje človekove pravice in kjer morebitne zlorabe oblasti dobijo svoj sodni epilog. Liberalna New York in Kalifornija se lahko na predsednikov konzervativizem povsem požvižgata. O predsedniku Trumpu lahko po mili volji govorite karkoli, brez posledic. In Beli hiši ne pade na misel, da bi s policijo ovirala prireditve potencialnih predsedniških kandidatov (četudi morda poskuša tuje državnike pripraviti do tega, da bi našli o njih kaj spornega, kot se je to najverjetneje zgodilo nedavno z Ukrajino).

Slovenija ni neposredna soseda Rusije, nima ruske manjšine, ne travme ruske okupacije. To ji je res lahko v pomoč za neproblematične, kolikor je mogoče prijateljske odnose z Rusijo, s katero je pač potrebno voditi dialog in upati, da bo ta nacija – ki je po svojem bistvu zagotovo evropska – nekoč spet našla pot nazaj do Evrope in jo tudi dejansko lahko spet oplajala. Dejansko – ne le z navideznim zavzemanjem za krščanske vrednote.

Kar je problematično je, da je količina ruskega vpliva, ki ga prek na videz nedolžnih, na kulturo in spomin vezanih pobud slovenska politika dopušča v državo tolikšna, da že lahko vpliva na dejansko (in ne le verbalno) zavezanost vrednotam EU in NATO in na našo mentalno umeščenost na Zahod. Temu mehkemu vplivu gre dodati morda še pomembnejše ekonomske vzvode: naša navezanost na ruski plin, Mercator v rusko-hrvaških rokah, lastništvo nepremičninskih in turističnih podjetij s strani ruskih državljanov pri nas, vloga ruskih bank itd.

Ruskemu prodiranju sledi Kitajska, tudi pri nas. Brez velikega pompa in solzavih debat o nacionalnem interesu je bilo Kitajcem prodano Gorenje, “naš ponos”. Kot da izkušnja z mariborskim letališčem ne bi bila dovolj …

Drsenje Slovenije na Balkan

Nekaj podobno problematičnega za našo vrednostno in geopolitično orientacijo se nam dogaja z našim drsenjem na Balkan. Zahodni Balkan ostaja prioriteta naše zunanje politike, namesto, da bi se predvsem posvetili iskanju zaveznikov v EU [… več]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16269 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16227 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16295 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15700 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15661 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15606 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
mnenja z mero enotna rusija NATO putin zunanja politika

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Geopolitično drsenje Slovenije