Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da olepšujejo svoja zla dejanja
Slovenska posebnost je tranzicijska levica, ki si tudi po demokratičnih spremembah prisvaja nadzor nad gospodarstvom, mediji in politiko. To početje legitimira s prisvajanjem upora in z vzdrževanjem razdora, ki ga je zasejala z revolucijo.
Spletni Časnik

Nedelja, 22. September 2019 ob 03:48

Odpri galerijo

Slovenska posebnost je tranzicijska levica, ki si tudi po demokratičnih spremembah prisvaja nadzor nad gospodarstvom, mediji in politiko. To početje legitimira s prisvajanjem upora in z vzdrževanjem razdora, ki ga je zasejala z revolucijo.

Katere so poglavitne točke Amosovega oznanilo? Prerok opozarja, da je čas skrajno resen, ljudje pa se obnašajo samozadostno, predvsem voditelji. Vzporednice: povsem tako je tudi danes, ko zaradi slabitve OZN, EU, MTO in vrste doslej veljavnih mednarodnih sporazumov, prihaja do nepreglednega preurejanja sveta; stari red, oblikovan po 2. svetovni vojni, se razkraja. Neposredna grožnja so naravne katastrofe zaradi podnebnih sprememb, skoraj 70 milijonov migrantov, carinska vojna itd.

Nihče noče videti, kriči Amos, da bo imelo obnašanje elit v kratkem usodne posledice za ves Izrael. Zato želi prerok z nenavadnimi in močnimi izrazi presuniti in šokirati svoje poslušalce. Spregovori o bližajočih stiskah in potresu, o nevarnih spremembah v družbi in naravi. Pravi, da Gospod rjove s Siona kakor lev. Njegov glas se sliši po vsej deželi. Pet videnj, ki jih opisuje v poglavjih 7–9, je za preroka znamenje skorajšnje Božje sodbe proti nezvestemu ljudstvu. Pred bližajočo nesrečo Amos kar dvakrat prosi za ljudstvo in Bog umakne grožnjo (7,3; 7,6), a konec se nezadržno približuje (8,2), nihče mu ne bo mogel ubežati (2,6; 5,10–11).

Da bi Bog utemeljil svojo sodbo, spregovori o vsem, kar mu v življenju njegovega ljudstva zbuja jezo: bogati  ne pomagajo revnim (5,7; 6,12); mogočni izkoriščajo siromake (3,9; 4,1–3; 6,4–7); plemstvo za dosego svojih ciljev pritiska na sodišča (2,6–7); 5,10–11): mnogi goljufajo pri trgovskih poslih (8,5 b). Vzporednice z našimi razmerami se ponujajo kar same.

Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da olepšujejo svoja zla dejanja, v svetiščih opravljajo veličastne daritve, Boga javno častijo, ob tem pa si domišljajo, da so Bogu všeč. V resnici pa grešijo proti Bogu in ljudem (4,4–5; 5,4–5.21–27). Vzporednice: vsi, od politikov naprej, radi olepšujemo, opravičujemo in minimiziramo svoja slaba dejanja in odgovornost za nered pripisujemo drugim. Slovenska posebnost je tranzicijska levica, ki si tudi po demokratičnih spremembah prisvaja nadzor nad gospodarstvom, mediji in politiko. To početje legitimira s prisvajanjem upora in z vzdrževanjem razdora, ki ga je zasejala z revolucijo.

Če želite prebrati celoten članek Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da olepšujejo svoja zla dejanja obiščite spletni portal Časnik.

Oblast levice temelji na pripadnosti zmagoviti koaliciji iz 2. svetovne vojne.

Tranzicijska levica se s tem, ko ima nadzor nad državo, počuti varno. Svojo oblast utemeljuje na pripadnosti zmagoviti koaliciji iz 2. svetovne vojne.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19440 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19391 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19446 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18736 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18684 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18635 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
duhovnost Duhovna misel milan knep nedeljska homilija SLOVENIJA

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Voditelji naroda se Bogu odkupujejo tako, da olepšujejo svoja zla dejanja