Socialni teden 2015: V iskanju dialoga
Spletni Časnik

Sreda, 23. September 2015 ob 10:20

Odpri galerijo

Novinarska konferenca Socialnega tedna 2015

V četrtek 24. septembra se pričenja 7. Socialni teden ‘V iskanju dialoga’, ki so ga na novinarski konferenci predstavili Janko Korošec, vodja projekta in Kaja Kosec ter Renato Podbersič, dva od sodelujočih na vseslovenskem projektu.

V poslanstvo Socialnega tedna od njegovega začetka med drugim spada odpiranje prostora za dialog v majhnih skupinah. Letošnje leto so  organizatorji dialog postavili v samo središče. “Zdi se, da se v Sloveniji težko o čem dogovorimo. Zato se tudi težko zares odločamo. Večino časa se ne poslušamo in zgolj neučinkovito prepričujemo drug drugega. Je smisel dialoga res v prepričevanju drugih ali v nagovarjanju že prepričanih?”, se sprašujejo pred Socialnim tednom.

V iskanju dialoga – s tem naslovom in izzivom bo od 24. septembra do 3. oktobra 2015 potekal letošnji Socialni teden. Začel se bo z okroglo mizo v četrtek, 24. septembra ob 18.30 v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti 1 v Ljubljani. Gostje okrogle mize bodo ddr. Verena Vidrih Perko, Andrej Šter, mag. Klemen Žumer in msgr. dr. Jože Plut. Gostje bodo razpravljali o tem, ali v Sloveniji znamo in hočemo spregovoriti o za nas pomembnih vsebinah. Predstavili nam bodo konkretne izkušnje z dialogom na različnih ravneh: znotraj države, v Evropskem parlamentu, med civilizacijami.

Socialni teden sledi ideji socialnih tednov v drugih državah (npr. Italija, Francija) in na evropski ravni (6. evropski socialni teden, februar 2016), vendar s to razliko, da je organiziran v obliki številnih manjših dogodkov po celotni državi. Socialni teden spremljajo vzporedne dejavnosti: grafično podobo Socialnega tedna oblikujejo na podlagi fotografije, ki jo izberemo preko fotonatečaja; že od sredine poletja na spletni strani objavljajo blog; Socialni teden pospremijo s promocijskim videom.

Od začetka do konca Socialnega tedna bodo posamezniki in organizacije civilne družbe izvedli preko 40 dogodkov – predavanj, posvetovanj, delavnic, pogovorov in drugih srečanj. Zaključni seminar Socialnega tedna bo 2. in 3. oktobra pri Svetem Jožefu nad Celjem. Njegov naslov bo Kdo smo in kam hočemo? Na seminarju bodo ovrednotili stanje civilne družbe kot medija med državljani in institucijami.

Snovalci Socialnega tedna ocenjujejo, da ima vsak posameznik odnos do pomembnih vprašanj in da se da o njih razpravljati v vsakem okolju. Socialni teden s svojim formatom dogodkov, ki jih uspe organizirati že manjša skupina posameznikov, a so vpeti v širšo obravnavo določenega družbenega problema, odpira prostor za dialoško obravnavo problema in hkrati daje možnost posameznikom, da oblikujejo oziroma nadgradijo svoje organizacijske in vodstvene kompetence.

Začetek letošnjega Socialnega tedna sovpada s prihodom prvih skupin prebežnikov, ki na poti iz kriznih žarišč Bližnjega vzhoda na razviti zahod iščejo prehod čez Slovenijo. Informacije o številu prebežnikov se iz ure v uro spreminjajo. Po nekih informacijah se pritisk na slovenskih mejah umirja, po drugih je po balkanski poti v Evropo namenjenih še na deset tisoče ljudi. Pod vprašajem so zunanje in notranje evropske meje. Kvote, ki so bile sporne že v samem začetku, se zdijo le še ena vragolija evropske birokracije.

Ne glede na to, ali bo Slovenija ponudila začasen dom nekaj sto prebežnikom, ali pa jih bo pred zaprtimi mejami ostalo več tisoč, se kot država ali kot posamezniki ne bomo mogli omejiti le na nudenje materialne pomoči za zagotavljanje osnovnega preživetja. Migrante bo potrebno sprejeti tudi kot ljudi, kot posameznike, ki za dostojno bivanje potrebujejo tudi medčloveške odnose. To pa pred nas postavlja svojevrsten izziv iskanja dialoga, s katerim se kot državljani doslej v takšni obliki še nismo soočali.

Socialni teden 2015: V iskanju dialoga - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Poslanica Socialnega tedna: V iskanju dialoga Obtičali smo Vsaka skupnost se sooča s problemi, a nekatere jih rešujejo hitreje, bolj učinkovito in bolj temeljito kot druge. Prav od sposobnosti reševanja problemov... Utrinek: Socialni teden 2013 – Zakaj še za-upaš? Med 23. […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Socialni teden 2015: V iskanju dialoga