TEŠ 6, prispodoba razpada vrednot
Spletni Časnik

Ponedeljek, 31. Avgust 2015 ob 14:53

Odpri galerijo

Foto: Duh časa.


				Foto: Duh časa.

Te dni nas javna občila ponovno seznanjajo z »vprašljivo gospodarnostjo« izgradnje nove enote v Termoelektrarni Šoštanj, ki že poskusno obratuje, trenutna pomembnost pa je posledica poročila Računskega sodišča, ki ugotavlja posamezne nepravilnosti v postopku izgradnje, vendar pa je ta predstavitev te strokovne zablode prej burka kot pa resno raziskovanje, ne daje namreč nobenega verodostojnega odgovora ali podatka, vzbuja le nelagodnost, nezaupanje do nadzornih ustanov in do države.

Predstavnik lastnika, države, nas državljanov, pride na TV pred nas z nepopisanim listom, oprostite, s počrnjenim, tam naj bi bili podatki o kršitvah med izgradnjo, so pa žal poslovna skrivnost lastnika dokumentacije, Termoelektrarne Šoštanj, zato nam jih mora zamolčati. Z voditeljem nam nista razjasnila nobenega dvoma o upravičenosti izgradnje, tudi nobene negotovosti o njeni gospodarnosti, zadovoljila sta se z ugibanji in namigovanji. To je v socializmu znana, preizkušena, vendar zavržena usmeritev, pravzaprav prevara, grda in nesprejemljiva: veliko zablodo bomo prekrili z obravnavo manjših napak, napakic, tudi nezakonitosti, te pa bomo naprtili izbranim posameznikom, preganjanje pa kasneje lahko tudi opustili, še posebej, če je med njimi kdo od naših. Iz njunih sporočil sklepam, da se je Računsko sodišče zadovoljilo z »napakicami«.

Tudi v drugih tovrstnih zadnjih oddajah sem zaznal zanimiv namig za prihodnje ustvarjanje dobrega imena te enote v smislu trditve: so napake in gospodarnost je res vprašljiva, ampak le zaradi cene premoga! Ne in ne!

Negospodarnost je dejstvo! Vnema, ki spremlja razpravo o povečanju cene premoga, mi dokazuje, da skušajo odvrniti pozornost od večje sprevrženosti, to je od velikosti vlaganj.

Pred odobritvijo državnega poroštva sem ministru dr. Janezu Šušteršiču in poslancem Odbora za finance in monetarno politiko posredoval pismo in v njem med drugim zapisal: »za enoto 600 MW naj bi plačali 1400 milijonov, čeprav je njena tržna vrednost na evropskem trgu le 700 milijonov EUR. Za ta naložbeni denar bi torej lahko zgradili 2 enoti po 700 MW, eno v Šoštanju, drugo pa v eni od evropskih držav s cenejšim gorivom.«

Državni zbor se je odločil za odobritev posojila, sam dvomim, da je bila ta odločitev pravilna! Na moje pismo pa je odgovoril le poslanec Jožef Horvat. Prava resnica težko osvoji svoje mesto, je vedno več resnic in le vešč in nravstven presojevalec lahko izbere pravo. Dvomim, da ti v naši družbi prevladujejo.

Sprevrženost več kot dvakratne cene skoraj nikogar ne moti, tudi tistih ne, ki so v oblastnih telesih države in je njihova edina dolžnost zagotoviti neoporečnost postopka graditve. Ne moti tudi pooblaščenih strokovnjakov v Termoelektrarni Šoštanj, čeprav sem prepričan, da tisti višek 800 milijonov ne bo pristal v Šoštanju. Ti pooblaščeni strokovnjaki so nas pripeljali v ta brezizhodni položaj, prvi so odgovorni za postopek graditve, drugi za vsebino naložbe. Tega »podviga« brez njih ni bilo mogoče izpeljati, torej tudi brez države ne, ta nosi tako polno nravstveno odgovornost za to nečednost, za to prevaro.

Pravljičarji nam omenjajo poslovne skrivnosti! V energetiki ni poslovnih skrivnosti, ne v energetski stroki, ne v gospodarnosti, s temi svarili želijo odgovorni strokovnjaki le prikriti svojo nestrokovnost, nesposobnost ali nezakonitost. Vsi tekmeci v sosednjih državah vedo kolika bo cena električne energije iz TEŠ 6, pa tudi iz HSE. Le mi, ki bomo vse to plačali, ne smemo vedeti za njo. To je norčevanje iz državljanov!

Še vedno trde, da je to nadomestna enota, hkrati pa že dokazujejo, da je treba obratovanje enote 4 podaljšati. Seveda je taka odločitev strokovno opravičljiva, ne omogoča pa gospodarnosti, ki jo prinaša nadomeščanje. To so nam, ki smo dokazovali zgrešenost izgradnje nove enote, trdili njeni snovalci, graditelji, predstavniki znanosti, predstavniki oblasti in poslanci. Nadomestna vloga nove enote je prevara! To dejstvo lahko zdaj že vsi spregledajo.

Pomembno vlogo, zato tudi odgovornost, v tej zablodi ima slovenska energetska pa tudi znanstvena stroka. Pred dnevi nam je eden teh znanstvenikov še vedno zatrjeval, da je njena izgradnja nujnost. Ni, je le zabloda! Trdim, da 15 let v Šoštanju ne bi potrebovali nikakršnega nadomeščanja.

V povezavi s stroko še kratka šala, žal resnična. V okviru znanstvene ustanove so med snovanjem izbirali med velikostmi 550, 600 in 650 MW in se odločili za 600 MW, ki jo je imel v programu le en dobavitelj. Ta izbira je bila nesmiselna in škodljiva! Danes imamo 600 MW, plačali pa smo jih najmanj 1 500. To ni šala, je le ena od prevar, ki jih dovoljuje država!

Dodajam svojo grobo oceno nekaterih gospodarskih kazalcev, ki sem jih določil na osnovi javno objavljenih podatkov. Izračun le teh je za vsakega gospodarstvenika več ali manj »rokodelska« storitev. Povprečni stroški /EUR/MWh/ za TEŠ 6 bodo med odplačilom kreditov 85, po odplačilu 50, povprečni skupni stroški HSE, TEŠ 6 in Dravskih elektrarn pa med odplačilom kreditov 60, po odplačilu 40. Za primerjavo naj navedem, da je bila povprečna cena na evropskih borzah v juliju letos med 33 in 38.

Te vrednosti ne omogočajo »nadomestitvi« nobene gospodarne rešitve, preostane nam le odločitev za najmanj slabo. Najprimernejšo narekujejo omejene zaloge premoga in njegova visoka cena: zaustavitev enot 4 in 5 in omejitev proizvodnje v 6. Predvidevam, da bosta stroka in znanost v prihodnjih letih dokazovali in dokazali tudi smotrnost negospodarne proizvodnje.

ANTON URANKAR

_______________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

TEŠ 6, prispodoba razpada vrednot - Časnik

Pravljičarji nam omenjajo poslovne skrivnosti! V energetiki ni poslovnih skrivnosti, ne v energetski stroki, ne v gospodarnosti, s temi svarili želijo odgovorni strokovnjaki le prikriti svojo nestrokovnost, nesposobnost ali nezakonitost. Vsi tekmeci v sosednjih državah vedo, kolikšna bo cena električne energije iz TEŠ 6, pa tudi iz HSE. Le mi, ki bomo vse to plačali, ne smemo.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17009 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16963 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17023 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16400 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16361 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16302 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

TEŠ 6, prispodoba razpada vrednot