Naivna slovenska politika in diplomacija
Spletni Časnik

Petek, 7. Avgust 2015 ob 13:11

Odpri galerijo

Foto: Flickr.

Dogajanja okoli arbitražnega sporazuma so se na slovenski strani prevesila v popolno burlesko. Nerešeno vprašanje meje s Hrvaško nam tako že od osamosvojitve naprej kot Demoklejev meč visi nad nami. Odprtega vprašanja se v resnici sploh nismo lotili, vsakokratna oblast ga je odrivala na stran, kar nam nakazuje njeno nesposobnost razvozlati ta gordijski vozel.

Zapravljena je bila tudi prva priložnost rešiti odprto vprašanje meje ob vstopanju Hrvaške v Evropsko unijo, kjer bi Slovenija imela možnost uveljaviti svoje interese, saj je imela na razpolago »unovčiti« veto na vstop Hrvaške v EU. Navkljub številnim mnenjem naj Hrvaški ne popustimo in zahtevamo rešitev vprašanja meje pred vstopom v EU, se to ni zgodilo. Slovenska politika je za Slovenijo tako pomembno strateško vprašanje konec novembra 2009 in z ratifikacijo v Državnem zboru v aprilu 2010 prepustila arbitražnemu sporazumu, ki je še povečal negotovost ugodne rešitve za Slovenijo. Za uveljavitev arbitražnega sporazuma in preložitev odgovornosti z oblasti na državljane v primeru neugodne rešitve za Slovenijo, smo morali državljani na naknadni zakonodajni referendum, ki pa je, žal, sporazum potrdil, čeprav z minimalno večino. S tem smo zaigrali svojega največjega aduta. Argumentacija, da zaradi odprtega vprašanja meje ne moremo ovirati vstopa Hrvaške v EU, »izvisi« ob primeru slovenskega vstopa v EU in izpolnjevanje zahtev Italije in optantov …

Glede na razvoj dogodkov bi pričakoval, da bo slovenska politika in diplomacija tokrat naredila vse, da bi bila rešitev odprtega vprašanja meje v okviru arbitražnega sporazuma kar najbolj ugodna za Slovenijo ter proces čim bolj neoviran. Zaradi naivnosti slovenske diplomacije, ki bi morala poskrbeti za profesionalnost vseh vpletenih na vseh ravneh, se je Hrvaški ponudila priložnost, da iz arbitražnega sporazuma izstopi. Kaj si lahko mislimo o slovenskem zunanjem ministru in njegovih infantilnih izpadih v javnosti, ki so bili prvi znanilci prihajajoče katastrofe? Kot minister ni uspel zagotoviti niti enega pogoja za uspešno razrešitev odprtega vprašanja meje, še več, sam je celo prispeval k zapletom v procesu arbitražnega procesa. Na koncu se je tudi imenovanje novega slovenskega arbitra in njegovega zgodnjega odstopa prelevilo v breme samega arbitražnega sporazuma. Kot da niti ene stvari ne znamo ali zmoremo narediti prav … še več, kot da našo zunanjo politiko in diplomacijo vodi Hrvaška.

Hrvaški težko očitamo, da ščiti svoje interese, lahko pa očitamo našim oblastnikom, da ne ščitijo naših. Ves čas se zdi, da se ukvarjajo le sami s seboj. No, ne samo sami, z njimi se igrajo še mnoge kapitalske mafijske naveze, ki preko njih ščitijo svoje finančne interese z izčrpavanjem javnih sredstev. Slovenska diplomacija je očitno »zreducirana« na telefonske pogovore po nekriptiranih linijah … slovenska obveščevalna dejavnost pa na prisluhe slovenskim politikom in gospodarstvenikom za namene političnega obračunavanja in izsiljevanja, saj niti ni zmogla zagotoviti podatkov o pogovorih med hrvaškimi predstavniki in njihovim arbitrom, ki bi jih lahko uporabili v nastali situaciji.

Lahko samo še ugotovimo, da je zaradi naivnosti dveh slovenskih predstavnikov v arbitražnem procesu ter ministrove subjektivne in objektivne odgovornosti ugoden razplet za Slovenijo ponovno nedosegljiv. Arbitražni sporazum je praktično že propadel – Hrvaške verjetno nihče ne more prisiliti, da bi spoštovala sprejeto odločitev. Upamo lahko le, da se je »Janezek nekaj naučil« , in da bo svoje spoznanje znal tudi unovčiti ob vstopanju Hrvaške k Schengenskem sporazumu ali Evropski monetarni uniji (Euro).

Vprašanje meje se nam (oblasti) nikoli ni zdelo tako pomembna tema na naši samostojni poti. Obnašali smo se, kot bi bila naša suverenost že zagotovljena na našem celotnem ozemlju. Seveda še danes tiščimo glavo v pesek …

ROK PREŠERN

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Naivna slovenska politika in diplomacija - Časnik

Dogajanja okoli arbitražnega sporazuma so se na slovenski strani prevesila v popolno burlesko. Nerešeno vprašanje meje s Hrvaško nam tako že od osamosvojitve naprej kot Demoklejev meč visi nad nami. Odprtega vprašanja se v resnici sploh nismo lotili, vsakokratna oblast ga je odrivala na stran, kar nam nakazuje njeno nesposobnost razvozlati ta gordijski vozel.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17625 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17582 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17635 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16993 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16950 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16895 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Naivna slovenska politika in diplomacija