Izzivi očetovstva po ločitvi
Spletni Časnik

Sreda, 8. Julij 2015 ob 10:14

Odpri galerijo

Damjan Ganc

Pred kratkim je zakonski in družinski terapevt Damijan Ganc pri Družinskem inštitutu Zaupanje izdal knjigo z naslovomIzzivi očetovstva po ločitvi. Vsebina knjige je vsekakor aktualna. Namenjena je ne le ločenim očetom, ampak tudi strokovnim delavcem (psihoterapevtom, mediatorjem, socialnim delavcem) kot tudi drugim, ki se od blizu srečujejo s procesom ločitve: ločenim materam, staršem in sorodnikom ločenih očetov, njihovim odraslim otrokom, kot tudi njihovim morebitnim novim partnerkam. Avtor Damijan Ganc je v pogovoru za naš spletni magazin spregovoril o temah, ki jih obravnava v knjigi.

V svojem delu ste se lotili teme, ki je po eni strani „zamolčana“, po drugi pa, glede na število razvez, zelo aktualna. Ne le mnoge matere, tudi mnogi očetje se znajdejo pred izzivi, o katerih pišete v knjigi. Od kod navdih, da posvetite posebno pozornost stiskam, s katerimi se srečujejo očetje ob razvezi zakonske zveze?

Knjiga Izzivi očetovstva po ločitvi je nastajala v nenehnem notranjem dialogu z lastno terapevtsko prakso. Vsi člani ločenih družin se ob ločitvi znajdejo v drami, pravem čustvenem viharju. Kar nekaj časa traja, da se ta poleže in dobra knjiga lahko predstavlja del opore za človeka, ki se znajde v takšni življenjski situaciji. Posebej, ker tovrstne literature za očete v slovenskem prostoru doslej nismo imeli.

Ob vsakodnevnem srečevanju s stiskami ločenih staršev in njihovih otrok mora tudi družinski terapevt razviti svoje načine spoprijemanja s stresom in zahtevnimi čutenji. Pisanje je lahko dober način, kako zahtevne in boleče zgodbe ljudi, ki se tudi terapevta ob spremljanju njegovih klientov močno dotaknejo, preoblikovati v nekaj rodovitnega, smiselnega.

Kakšne so posledice ločitve za očete?

Posledice so zelo večplastne. Žalovanje za izgubo znanega načina življenja, v katerega so dolga leta vlagali svoje življenjske napore, je neizogibno. Poleg čustvenega viharja ločitev pripelje do globokih sprememb na socialni ravni, saj se lahko precej zapletejo odnosi s skupnimi prijatelji. Pogosto se spremeni finančna realnost ločenih staršev, dolgotrajni stres običajno pusti posledice na telesni ravni, marsikdo se mora spopasti z depresivnimi občutki in vprašanji o smislu lastnega življenja. V najtežjih trenutkih so ločeni očetje bolj ranljivi tudi za razvoj različnih oblik zasvojenosti.

V nasprotju s pogostimi predstavami ločitev večino očetov izredno močno prizadene. Doživljanje po je sicer precej odvisno od vloge, ki so jo imeli pri ločitvi. Če so odšle žene, doživljajo bolečo zavrženost, krivico, strah pred prihodnostjo. Znajdejo pred breznom neznanega, globoke osamljenosti, pred katero se nekateri zavarujejo z maščevalnimi impulzi, včasih tudi z odtujevanjem otrok materi. Tisti, ki so pobudniki za ločitev, se pogosto ukvarjajo z dvomi o pravilnosti svoje odločitve, preganjajo jih občutki krivde in sramu. Sprašujejo se, kako bo ločitev vplivala na razvoj njihovih otrok in na njihov odnos z otroki.

V knjigi vseskozi namenjate posebno pozornost stiskam otrok ob ločitvi. Kako otroci doživljajo ločitev staršev?

Otroci so ob ločitvi staršev izredno ranljivi, saj se jim „podira svet“. Prežema jih strah pred prihodnostjo, pred izgubo ljubezni kateregakoli izmed staršev. Mlajši otroci dolgo časa upajo, da bosta starša spet prišla skupaj. Opazovanje morebitnih konfliktov in nekontroliranih izbruhov besa med staršema je za njih naravnost travmatično, tako kot tudi manipuliranje z otrokovo lojalnostjo. Predvsem otroci v osnovnošolskem obdobju se pogosto spopadajo tudi z močnimi občutki izpostavljenosti pred vrstniki.

Vendar ločitev sama po sebi ne pomeni negativne napovedi za otrokovo prihodnost. Raziskave so pokazale, da je vpliv ločitve na razvoj otrok odvisen predvsem od tega, kako se družina prilagodi na ločitev. Če starša ohranita kakovosten odnos z otrokom in sodelujeta v otrokovo dobro, se bo otrok uspešno razvijal in zelo verjetno ne bo nosil težjih posledic ločitve staršev.

Kako naj oče po ločitvi razvija odnos z otroki?

Prvo in najbolj osnovno pravilo je, da mora odnos z otrokom ohranjati in razvijati. Če zavrže svojega otroka, bo globoko v sebi ostajal ranjen in nesrečen.

Zelo pomembno je, da otroku v trenutkih soočanja z ločitvijo pogosto in na različne načine pokaže, da bosta ostala povezana. Stiki naj bodo redni in predvidljivi, saj otroci potrebujejo občutek varnosti. Otrok bo globoko v sebi zelo cenil očetovo iskreno željo, naj ima sproščen in ljubeč odnos s svojo mamo.

Kakovosten odnos ločenega očeta z otroki je v neki meri odvisen tudi od njegovega odnosa z otrokovo materjo. Kakšni naj bi bili odnosi med bivšima zakoncema po ločitvi in kakšna je vloga ločenega očeta pri tem?

Čeprav ločitev sama po sebi ni nekaj dobrega, pa lahko v določenih primerih govorimo o dobri ločitvi. Do nje pride takrat, ko starša uspeta razmejiti med partnerstvom in starševstvom. Čeprav jima kot partnerjema ni uspelo, jima še vedno lahko uspe kot staršema. Kakovosten odnos med staršema je do določene mere mogoče primerjati z dobrimi odnosi med sodelavci. Med seboj se spoštujejo in svojo energijo usmerjajo v doseganje skupnega cilja. Očetova naloga pri tem je, da pri sebi sprejme nujnost sodelovanja v otrokov dobro. Da bo to zmogel, mora poskrbeti za lasten napredek in razvoj!

Kako naj ločeni oče po ločitvi poskrbi za lasten napredek in razvoj?

Ločitev kljub vsem težavam za očeta predstavlja tudi priložnost za nov začetek. Pomembno je, da najde ustrezno oporo zase v ljudeh, ki znajo prisluhniti. Posebej primerno oporo lahko predstavljajo terapevtske skupine za ločene očete ali individualna psihoterapija. Potrebno si je na novo zastaviti cilje in prioritete, vzpostaviti dnevno rutino in strukturo, v kateri se bodo tudi otroci počutili varne, saj bodo čutili, da se oče aktivno spoprijema z novimi okoliščinami in ne obupuje.

V knjigi lahko najdemo veliko konkretnih zgodb in doživljanj ločenih očetov. Zakaj ste jih vključili v knjigo?

Z „Zgodbami, ki jih piše življenje“ sem poskusil na plastičen način predstaviti (čustveno) realnost ločenih očetov. V njihovem notranjem svetu se pogosto odvija prava drama, v kateri se lahko počutijo tudi docela nerazumljene. Različne sociološke analize in raziskave so pomembne predvsem zato, ker so v njih skrite številne zahtevne zgodbe konkretnih ljudi.

S katerimi drugimi vprašanji in življenjskimi stiskami se sicer najpogosteje srečujete pri svojem delu?

Pogosto terapevtsko pomoč poiščejo tudi pari v težki čustveni stiski – v zapletu ljubosumja, tesnobe, osamljenosti, razočaranj, afer … Veliko strokovnega napora trenutno vlagam v razvoj učinkovitega terapevtskega modela za delo z napotenimi uporabniki, ki terapevtske pomoči ne poiščejo sami, temveč jih v terapevtsko obravnavo napotijo centri za socialno delo, šole, zavod za zaposlovanje, zdravstveno osebje in drugi. Ti klienti pogosto pridejo z večjim nezaupanjem, toda praviloma terapevtski proces zaključijo s pozitivno izkušnjo, ki poseže v njihovo življenje.

Hvala za pogovor.

Knjigo Izzivi očetovstva po ločitvi lahko naročite na povezavi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Izzivi očetovstva po ločitvi - Časnik

Zakonski in družinski terapevt Damijan Ganc ob izidu knjige Izzivi očetovstva po ločitvi pravi:

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17684 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17636 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17689 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17045 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17001 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16947 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Izzivi očetovstva po ločitvi