J. Šček, Novi glas: Zgodovinsko odprtje Tržaškega knjižnega središča
Spletni Časnik

Sobota, 4. Julij 2015 ob 16:41

V času majhnih zgodb (ic) ni veliko priložnosti, kjer bi državljani lahko konkretno občutili dušo skupnosti. Svoje. Odprtje centra TS360 Tržaškega knjižnega središča minuli torek, 23. junija 2015, je mestu ob zalivu povrnilo manjkajoči košček. Onkraj polemik, finančnih računic in upravnih vozličkov lahko mirno zatrdimo, da ob takih priložnostih simbolika postane realna. Leto po stečaju Tržaške knjigarne v ul. sv. Frančiška se blešči nova izložba slovenske knjige in kulture v središču Trsta. Pogonska sila promocije slovenske kulturne in gospodarske realnosti, navzven in navznoter!

To središče ne bo namenjeno le prodaji knjig, učbenikov za slovenske šolarje v Italiji, zemljevidov in obrtniških izdelkov, temveč bo nudilo prostor za promocijo slovenske kulture in gospodarstva, za druženje in preživljanje prostega časa. TKS sta zasnovala zamejska arhitekta Aleš Plesničar in Igor Spetič z ljubljanskimi kolegi SoNo arhitekti. Nejc Batistič, Edvard Blažko in Marko Volk so med drugim nedavno ustvarili slovenski paviljon na milanskem Expoju 2015. Izbira lokacije je seveda strateška, saj tke mrežo slovenskih institucij v mestnem središču. Posebej vidno je poudarjena bližina slovenskega Narodnega doma, saj se vzorec fasade Maksa Fabianija odraža v postavitvi knjižnih polic, ki se raztezajo na 140 kvadratnih metrih.

Zavedati se moramo, da je ključni zagon rojstvu TKS dala matična Slovenija, zato bo novi center okno slovenskega gospodarstva v Italiji. Kot drugi tovrstni center Slovenije v tujini se pridružuje Slovenskemu kulturnemu in informacijskemu centru (Skica) na Dunaju.

Na trgu Oberdan so se slovesnosti udeželili številni državljani in upravljalci, med njimi tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ministrica za razvoj RS Alenka Smerkolj, predstavniki tržaških Slovencev in tržaški politiki, vključno z županom Robertom Cosolinijem. Slavnostni program, ki ga je vodila novinarka RAI Eva Ciuk, so obogatile številne glasbene in literarne kapljice. Po rezu traku je prostore blagoslovil škofov vikar za slovenske vernike g. Anton Bedenčič, nato smo ganjeno stopili v notranjost.
“Zgodovinski trenutek” je obelodanil slavnostni govorec, minister Žmavc. Čas je za dejanja in konkretno uveljavitev dialoga med Slovenijo in Italijo. TKS bo postalo središče vseh Slovencev in Italijanov, po njegovih besedah pa gre za pilotski projekt, s katerim namerava Urad nadaljevati projekte slovenskih hiš v slovenskem kulturno-gospodarskem prostoru v zamejstvu in po svetu. TKS je simbol novih čezmejnih projektov na gospodarskem in infrastrukturnem področju, Žmavc je omenil tudi sodelovanje med tržaškim in koprskim pristaniščem.

Tržaški župan Cosolini je izrazil željo, da bi bil TKS prostor za širjenje kulture ter razvoja družbe in mladih ljudi. Besedo je prevzel deželni odbornik za kulturo Gianni Torrenti, ki je poudaril, da je dežela FJK pobliže spremljala razvoj ponovnega odprtja knjigarne, in obnovil zanimanje za njeno sodelovanje v prostorih TKS z raznovrstnimi dogodki. Odprtje je odraz pozitivnega trenutka med dvema državama in predstavlja dosežek za celotno mestno stvarnost.

Generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš je na popoldanski medijski predstavitvi izrazila upanje, da bo mesto Trst prepoznalo bogastvo, ki ga ponuja TKS. Njene misli so se zaustavile pri posebnosti projekta, in sicer enotnem nastopu obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji (SSO in SKGZ) ter obeh tržaških slovenskih založb (Mladika in Založništvo tržaškega tiska). Pridružujemo se ji ob misli, naj bosta skupna zavzetost in prepričanje v zgled za prihodnje javne prireditve.

V SSO so izrazili zadoščenje ob odprtju, potem ko je zaprtje Tržaške knjigarne hudo prizadelo našo skupnost, saj nismo verjeli, da je kaj takega mogoče. Na srečo so se našle moči, ki so z odločilnim doprinosom matične države poskrbele, da smo na to veliko izgubo pozitivno reagirali. Gre za enkratno priložnost, da se v središču deželne prestolnice predstavlja široko obzorje slovenske izmenjave v najširšem možnem smislu. Prihodnost projekta, po mnenju SSO, sloni na odgovornosti za skupno upravljanje in sooblikovanje vsebin.

V SKGZ so ocenili, da bo TKS priložnost za sodobno in vabljivo promocijo slovenskega jezika in kulture. Postal bo pomemben kamenček v mozaiku nove Evrope, kjer se prepletajo različni jeziki, se uveljavlja večkulturnost in se utrjujejo dobrososedski odnosi.

Pri uresničevanju ideje o TKS, ki je odmevala v zadnjem letu, so sodelovali Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, obe krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, tržaški založbi, Založba tržaškega tiska in Mladika, ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo. Urad je projektu namenil dobrih 200.000 evrov, SSO in SKGZ pa sta prispevali 50.000 evrov.
Prostore na trgu Oberdan v neposredni bližini palače Dežele Furlanije Julijske krajine je odkupil podjetnik, tržaški Slovenec Vanja Lokar. Zanj bo TKS pravo “okno v svet” ne le kulturne, temveč, kot rečeno, gospodarske promocije. “Najlepše bi bilo, da bi bilo v TKS vsak dan nekaj”, je povedal Lokar, ki upa, da bodo sem radi zahajali predvsem mladi in tudi sami organizirali projekte, dogodke in prireditve. Za realizacijo projekta je dejansko skrbel Projektni odbor za vzpostavitev Tržaškega knjižnega središča, ki sta ga vodila predsednik Dejan Podgoršek in podpredsednik Ivo Corva.

Tržaško knjižno središče upravlja podjetje TS360, ki mu predseduje Marij Maver. Po njegovih besedah je zaprtje Tržaške knjigarne pomenilo odraz upadanja slovenskega življa v mestu, zato je potrebno vztrajati. Pričakovanja in želje za nov center so velike – TKS naj bi zaživelo in živelo, dokler bodo na tem jezičku zemlje živeli Slovenci. Maver pri razvoju centra računa na bližnje Slovence iz matice: Istrani in Kraševci so za vogalom, a je povezovanja še vedno premalo.

Tržaško knjižno središče je brez pomislekov življenjskega pomena za plodno, aktivno in vidno življenje tržaških Slovencev. Zdaj je na nas, da vanj stopamo in investiramo ideje zato, da bomo res v centru.

Jernej Šček

Vir: Novi glas.

J. Šček, Novi glas: Zgodovinsko odprtje Tržaškega knjižnega središča - Časnik

Sorodni prispevki: B. Pahor za Novi glas: “Spet najti vero v človeka.” Za tržaškega pisatelja, prof. Borisa Pahorja bo letošnji avgust vse prej kot počitniški. Visok življenjski jubilej, ki ga malokdo doseže, je namreč neizbrisno povezan z... I. Gregori, Novi glas: Tržaško vprašanje še odprto? […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17787 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17740 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17794 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17145 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17100 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17045 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

J. Šček, Novi glas: Zgodovinsko odprtje Tržaškega knjižnega središča