M. Drobež, Novi glas: Kako k novi enotnosti politične desnice?
Spletni Časnik

Torek, 2. Junij 2015 ob 12:55

Slovenci smo se združili v bolečini in sočutju zaradi umora sedmih starejših bolnikov, zločina v ljubljanskem Kliničnem centru, ki naj bi ga povzročil zdravnik, domnevno prikrit psihični bolnik. Primer je zelo zmanjšal ugled največje in najpomembnejše zdravstvene ustanove v Sloveniji, njenega vodstva in posredno celotnega zdravstva, dobiva pa čedalje večje razsežnosti izredno boleče in škodljive afere.

V politiki se v prejšnjih dneh ni zgodilo veliko novega, nepričakovanega. V Sloveniji se namreč v bistvu v družbi in državi neprekinjeno soočata programa in strategiji obeh idejnopolitičnih blokov, levega in desnega, ki pa jih tvorci zelo počasi prilagajajo sicer zelo nujnim reformam in drugim potrebam državljanov. Delo vlade je, denimo, zdaj precej oteženo zaradi sporov med ministri oziroma v koaliciji glede prodaje ali sistema prodaje državnega premoženja, posebej zelo pomembne družbe Telekom Slovenije. Tudi v vladi obstajajo različni pogledi o razmerah na vrhu slovenskega pravosodja, pa o stališčih do opozicije, pri čemer je Janez Janša pogosto najbolj citirana oseba.
Predsednika vlade Mira Cerarja, ki javnost rad prepričuje, kako je izvršilna oblast čedalje boljša in uspešna, je pred dnevi z mnogimi argumenti prepričljivo zanikal predsednik Računskega sodišča, Tomaž Vesel. Vlado je opozoril, da bi morala končno zelo nujno začeti izvajati reforme na raznih področjih, najprej zdravstveno in pokojninsko. Zmanjšati je treba del državne uprave in zelo visoke plače raznih funkcionarjev, vključno z dodatki, ki niso zasluženi. Vlada naj prenovi kadrovsko politiko in ugotovi, ali je raven socialne države spričo krize in finančnih dolgov še primerna. Predsednik Računskega sodišča je politiko in javnost opozoril, da država za plače javnih uslužbencev porabi 11% proračunskih izdatkov letno. Dolg države, preračunan na vsakega prebivalca Slovenije, je lansko leto znašal 14.600 evrov. Vsak delovno aktiven državljan pa je bil zaradi javnega dolga lani zadolžen za več kot 37.600 evrov.

Na politični desnici pa si SDS predsednika Janeza Janše najbolj prizadeva, da bi se politično ponovno opomogla in uveljavila. V stranki se trudijo za nov dogovor o tesnejšem sodelovanju s sorodno stranko, Novo Slovenijo, krščanskimi demokrati, predsednice Ljudmile Novak, za kar naj bi kmalu posredoval tudi predstavnik Evropske ljudske stranke. Nekateri so za vodilno vlogo SDS na politični desnici, toda brez Janeza Janše. Obstajajo mnenja, da za vnovičen politični vzpon slovenske desnice ne potrebujemo nobene nove politične stranke, po prepričanju drugih pa bi, potem ko je samo SDS na preteklih izrednih parlamentarnih volitvah in s predsednikom Janezom Janšo v zaporu izgubila okoli 100.000 volivcev, potrebovali vsaj eno novo politično stranko na desnici. Vodil naj bi jo Janez Šušteršič, uspešen minister v drugi vladi Janeza Janše. Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS, sicer pravi, “da izstopa iz stranke ni nikdar obžaloval. Vse, kar se je v poznejših letih dogajalo v stranki in okoli mojega večnega predsednika – naj spomnim, 15. maja je minilo 22 let, odkar je bil na litostrojskem kongresu izvoljen za predsednika stranke –, me v tej odločitvi potrjuje. Kot sem se pozanimal, je Janez Janša vodja stranke z najdaljšim stažem v Evropi”. Nekdanji poslanec Ivo Hvalica je ocenil tudi predsednika vlade Mira Cerarja. O njem pravi, “da je povsem v redu fant, a v realnem sektorju ni zaslužil niti ene plače, takšni ljudje pa ne morejo vedeti, kaj je življenje. Niso se dotaknili nobenega od stvarnih problemov”.

Glede vloge Janeza Janše v slovenski politiki, na območju desnice, pa povsem drugače razmišlja ekonomist in politični analitik Bernard Brščič. Tole je zapisal v reviji Reporter: “Stranka SDS po mojem možnosti za rast nima. 30 let laži, podtikanj, medijskih izmišljotin in montiranih političnih procesov je Janeza Janšo priskutilo večini slovenskih volivcev in s tem zamejilo doseg stranke. Menim pa, da je zmotno iskanje rešitve omejitev SDS v zamenjavi predsednika. Nasprotno, s SDS brez Janeza Janše ne bo nič. On je stranka. Znaten del volivcev voli SDS izključno zaradi Janeza Janše in v njem vidi varovalo pred popolno prevlado neosocializma v Sloveniji. Takšno zaznavo Janeza Janše kot edine nevarnosti, upoštevajoč neprestane napade nanj, imajo tudi na politični levici. Jaz torej odgovora na vprašanje hkratnega prekletstva in blagoslova Janeza Janše za SDS in slovensko desnico nimam.”

Več lahko preberete na strani tednika Novi glas.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

M. Drobež, Novi glas: Kako k novi enotnosti politične desnice? - Časnik

Sorodni prispevki: Radio Ognjišče: Novak, Janša in Bogovič o aktualnih političnih zadevah V Pogovoru o na Radiu Ognjišče smo tokrat gostili predsednike NSi, SDS in SLS Ljudmilo Novak, Janeza Janšo in Franca Bogoviča. Spregovorili so o prevelikem... M. Balažic, Portal plus: Zakaj bo Kučan vedno […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17372 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17324 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17384 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16750 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16709 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16646 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Drobež, Novi glas: Kako k novi enotnosti politične desnice?