Vsaka mama si želi biti dobra mama
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sreda, 25. Marec 2015 ob 08:39

Odpri galerijo

Še posebno v današnjem času, ko ta poklic ni več cenjen, to ni lahko. Ja, rekla sem poklic, ker mislim, da je to prav poklic. Seveda imamo danes mame svoje poklice, da lahko pomagamo očetom pri skrbi za materialno plat družine, a ustvarjene, poklicane smo za rojevanje in vzgojo. Ne samo telesno, tudi duševno, čustveno.

Mene je misel na to, da bom postala mama, kar malo plašila. V šoli so me naučili mnogo stvari, mi pokazali vso umetnost sveta, znanost in zgodovino, nihče pa mi ni povedal kako se ravna, ko postaneš mama. Kaj bom sredi noči z jokajočim dojenčkom, kako bom triletniku odgovorila na vsa vprašanja, kako bom ravnala s trmoglavim pubertetnikom? Brez praktičnih znanj o negi, psihologiji samo z nekim naravnim nagonom… Ali ni to neodgovorno?

Zlata nit

V teoriji bi lahko imeli domove, kamor bi otroke oddali, jih tam oskrbovali, negovali in vzgajali po visokih standardih in na koncu vzgojili “popolne ljudi”… in ženske bi se lahko popolnoma posvetile svojim karieram! Zakaj otroci sploh potrebujejo mame?

Podobna situacija se odvija v sirotišnicah. Pa si, kljub odlični vzgoji, skrbi in negi vzgojiteljic, otroci neskončno želijo, da bi lahko živeli pri mami in atu. Zakaj se ta način ne obrestuje? Neka nevidna, večna, zlata nit se splete takoj ob spočetju med mamo in otrokom.

Seveda ne gre vse vedno gladko …

Moja prvorojenka je imela kot dojenček prebavne težave. Ker so meni, tako imam v spominu, dajali vedno kamilice, sem to storila tudi sama. Žal niso rešile problema. Mojo zlato pediatrijo je nadomeščala zdravnica, ki sem jo prvič videla, zato je bil šok ob njeni reakcijo toliko večji. V ambulanti je tako vpila na mene, da so mame v čakalnici verjetno mislile, da je pred njimi na vrsti serijska morilka. »Kamilice otroku, ki bruha! Kdo je še to slišal!«

Na poti domov sem se spraševala, če bo ta moj otrok dočakal pet let, ob meni, nesposobni, neodgovorni, neumni in ne vem kakšni mami še vse. Z več sreče sicer kot pameti so vsi štirje zrasli in danes, ko pomislim nazaj, nam niti ni šlo tako slabo.

Materinski čut

Ko v mami začne življenje, to kar nekako ve. Ve, da čeprav je velik šele kot rižek, je njen otroček. Potem šteje dneve kdaj bo grahek, pa fižolček, pa… ga že čutim, ali se mi samo zdi? Joj, kako so lepi ti trenutki! Pa rojstvo, ta čudovit dogodek, ko se začne novo življenje. Zreš v štručko in premišljuješ: »Kakšna bo čez dvajset let. Kaj moram narediti, da bom najboljša mama? Vse! Za otroka moram narediti vse… ne, paziti moram, da ne bo razvajenec! Ta otrok je najlepši na svetu in sigurno bo nekaj posebnega!« To verjetno vsaki mami govori materinski čut. No, seveda so tudi mame, ki jih taki dogodki spravljajo v stisko. To je doletelo tudi mojo mamo. A materinski čut je živ, ne glede na rane, ki jih nosimo.

In ta čut ne odpove niti takrat, ko malega dve letnika po trgovini premetava trma, ko petletnik vpraša, če Jezus na oltarju že miga, ko na govorilnih urah poslušaš o strašnih problemih in na športnem tekmovanju prepričuješ otroka, da je pomembno sodelovanje in ne zmaga.

Pa tisti dnevi, ko gre vse narobe… in se ob koncu dneva vprašaš ali dam lahko odpoved? Da ne pomislim na vse krivice, ki jih mama nezavedno naredi otrokom ali oni njej. Ne, mama ne more dati odpovedi. Ima le upanje, ker je jutri nov dan in samo Bog ve kako ga bo speljala. Za take trenutke hranim listke, kjer piše, »Oprosti«, »Za mojo najboljšo mamico…«, ali »Vse najboljše…« ali pa preprosto »Rada te imam«.

Mama je žal samo človek

Ima pa vsaka mama čudežno stvar, ki rešuje vse probleme. Imenuje se naročje. Tam je vse v redu. Kako lepo! Tu je mogoče odgovor, zakaj je tako malo mam v politiki, na vodstvenih položajih … Ker so to bojni položaji in ne varna naročja. Take smo. Hvala vsem mamam, ki se spustite na ta delovna mesta in nas zastopate tudi na “bojnih položajih”, ki so bolj “moški”.

In na koncu, hvala Bogu za materinski čut, ki nas pelje in vodi skozi najbolj vznemirljiv poklic: MATERINSTVO.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • Ne bodimo ‘parkirani’ v coni udobja Vsem drugače mislečim želim povedati, da spoštujem in podpiram njihovo željo po ureditvi statusa in v svojem in njihovem imenu tudi sam zahtevam od države,...
  • Pravno nedopustno ravnanje UKC Ljubljana Na podlagi informacije, ki jo je bilo mogoče razbrati zlasti iz včerajšnjih in današnjih prispevkov Dela, Večera in Mladine, smo verniki lahko močno zaskrbljeni nad...
  • Džihadisti, 11. januar in Evropa praznine Objavljam moj prevod predavanja, ki ga je imel francoski filozof Fabrice Hadjadj pred kratkim na sedežu Fundacije Alcilde de Gasperi v Rimu. Zaradi lažjega branja...
  • Mrtev trg dela, umirajoča država Že nekaj let je več kot očitno, da slovensko poslovno okolje ni več doraslo duhu časa in preprosto povedano več ne omogoča dolgoročnega preživetja v...

Vsaka mama si želi biti dobra mama - Časnik

Še posebno v današnjem času, ko ta poklic ni več cenjen, to ni lahko. Ja, rekla sem poklic, ker mislim, da je to prav poklic. Seveda imamo danes mame svoje poklice, da lahko pomagamo očetom pri skrbi za materialno plat družine, a ustvarjene, poklicane smo za rojevanje in vzgojo. Ne samo telesno, tudi duševno, čustveno.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17290 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17243 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17303 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16673 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16632 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16568 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Vsaka mama si želi biti dobra mama