Subsidiarnost in prihodnost Evrope
Spletni Časnik
1. volilna enota

Torek, 10. Marec 2015 ob 17:41

Odpri galerijo

O mnogih nesmiselnih direktivah evropske unije čivkajo že vrabci na strehah. Le kdo se ne spomni ”genialnosti”, kot so bile direktive o ukrivljenosti kumaric ter banan? Kdo izmed nas še ni izrekel kritične besede glede bruseljske birokracije? Takšni primeri nam pač kažejo na mnoge napake trenutne evropske unije, procesa evropske integracije in predvsem odtujenosti evropskih institucij od vsakdanjih problemov ljudi. A vendar to samo po sebi ni nič nenavadnega. Že Kafka je podal mnoge ironične opise takratne habsburške birokracije. A vendar, nas pa trenutna geopolitična stvarnost ne sme zavesti v prehitro in nekritično zavrnitev evropskega projekta. Ravno združevanje evropskih držav je pot, katera bo lahko Evropo ponovno naredila svetovno relevantno in v tem smislu pritrjujem opazkam Larisa Gaiserja in dr. Boštjana Udoviča, ki sta na okrogli mizi o ukrajinski krizi opozorila na dejstvo, da je močna Evropa zadeva, katera ni v interesu trenutnih velesil, ne Rusije ne ZDA. Toda evropska stvarnost, katero nam kažejo uvodni primeri, nas pa tudi ne more napeljati k ”ljubezni do evropske unije”. Da pa ne bom zašel k značilnemu slovenskemu pritoževanju čez vse,  naj v tovrstnem prispevku poskusim ponuditi nekaj predlogov.

Človek in skupnost

Znameniti zgodovinar, pripadnik modernistične šole študija nacionalnosti in nacionalizma, Benedict Anderson je v svoji knjigi Zamišljene skupnosti podal opazko, da so zamišljene oz. s tujko imaginarne vse skupnosti, ki so po obsegu večje od vaške skupnosti, ker se vsi pripadniki skupnosti med seboj ne morejo poznati. Opazke pa ne navajam zaradi poskusa ”spodkopavanja” nacionalne države temveč zaradi tega, ker odlično poudari pomen manjših skupnosti kot temeljnih in po svojem bistvu bližjih človeku. Še bolj ”plastično” pa je to dejstvo opisal Erik von Kuehnelt-Leddihn, ko je zapisal, da bi moral biti kmet Schmidt iz Hindelanga najprej ponosen na dejstvo, da je pripadnik svoje družin in lastnik kmetije, nato da je vaščan Hidelanga, nato prebivalec dolina Allgau, nato Bavarec in njegova pripadnost Nemčiji in nemškemu narodu naj bi bila šele na koncu njegovega miselnega obzorja. Moderna miselnost pa je takšno ”hierarhijo pripadnosti”, žal, obrnila na glavo. Saj je človek kot bitje v veliki večini še zmeraj vezan na svoj dom v najožjem smislu besede in svetovljanstvo je v veliki večini primerov bolj ”poza” kot pa dejstvo. A s tem samo po sebi ni nič narobe, kar je problematično, pa je nepriznavanje tega načela v političnem in širšem javnem življenju, tukaj pa pridemo do načela subsidiarnosti.

Kaj je načelo subsidiarnosti?

Najprej naj namenimo par besed obrazložitvi načela subsidiarnosti, saj je le to že skorajda izginilo iz sodobnega političnega diskurza. Princip subsidiarnosti namreč izhaja iz katoliškega družbenega nauka, natančneje iz okrožnice Rerum Novarum, čeprav je bil še jasneje formuliran v okrožnici Quadragesimo Anno, med drugi pod vplivom nemškega teologa Oswalda von Nell – Breuninga. Bistvo načela subsidiarnosti je v tem, da naj se rešitve, politične odločitve najraje sprejemajo na čim manjši instanci. Se pravi, če nekaj lahko učinkovito reši ali upravlja družina, naj le to opravi, če  družina tega ne zmore, naj to reši krajevna skupnost itd. Se pravi, gre se za to, da naj manjše instance, katere so bližje vsakdanjemu življenju ljudi le to rešujejo namesto centralne državne ali pa celo nad – državne oblasti. Velja pa omeniti, da je načelo subsidiarnosti sprejeto tudi izven krogov katoliške politične misli in je precej sprejeto v klasično liberalnih / libertarnih in konservativnih krogih, kot eden izmed temeljev tovrstne politične misli, med drugim tudi po vplivom Edmunda Burka in njegove politične misli o pomenu neformalnih institucij.

Načelo subsidiarnosti in evropska integracija

Glede na videno iz uvodnih primerov nesmislov evropske birokracije bi si mislili, da Evropska unija tovrstnega načela ne pozna ali pa vsaj ne upošteva, a resnica je vendarle drugačna. Vsaj v teoriji je načelo subsidiarnosti temeljno načelo evropskega prava, saj naj bi EU postavljala zakone in ukrepala zgolj tam, kjer je moč posameznih držav nezadostna. Princip subsidiarnosti je bil tako vpeljan v evropsko pravo z mastritsko in lizbonsko pogodbo in je tako del temeljnih principov evropske unije. Na pomen načela subsidiarnosti pa je večkrat opozarjal tudi eden izmed prvih zagovornikov združene Evrope Otto von Habsburg.

Subsidiarnost in prihodnost Evrope

EU in mnoge sredinsko usmerjene stranke s projekti kot so, ”Mi državljani Evrope”, poskušajo povečati zavest o pripadnosti Evropi in evropski uniji, a kot smo nakazali v zgornjih odstavkih, je to boj z mlini na veter, saj je tako velika državna tvorba daleč od človekovega vsakdanjega življenja, posebej ob količini birokracije in regulacij, ki padajo na manjše tvorbe. Evropska unija bo tako, če želi preživeti in se približati svojim državljanom, morala začeti resno uveljavljati načelo subsidiarnosti, kot je v njenih temeljnih listinah tudi zapisano.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • EU-Slovenija: zmerno in realno? Takšno je sporočilo (brez vprašaja) nedavnega političnega dogovora o večletnem finančnem okviru EU 2014-2020 (t.i. finančna perspektiva), ki ga ni spremljalo posebno navdušenje, saj se...
  • Prosim za vrtanje po zobeh Sposoditi smo si znali in zapraviti tudi. Predvsem - malo posplošujem - za potrošnjo in ne za kaj pametnega. Namesto, da bi denar vložili v...
  • Trije meseci zaznamovali Ukrajince za vedno S sestro Jožico Sterle smo se pogovarjali o razmerah v Ukrajini med in po koncu protestov. Sestra Jožica Sterle je Marijina sestra, doma iz Notranjske,...
  • Ob deseti obletnici Nobenega pretiranega veselja ni bilo te dni, ko smo tudi v naših krajih obeležili deseto obletnico vstopa domovine Slovenije v Evropsko unijo. Še dnevno časopisje...

Subsidiarnost in prihodnost Evrope - Časnik

Sorodni prispevki: EU-Slovenija: zmerno in realno? Takšno je sporočilo (brez vprašaja) nedavnega političnega dogovora o večletnem finančnem okviru EU 2014-2020 (t.i. finančna perspektiva), ki ga ni spremljalo posebno navdušenje, saj se... Prosim za vrtanje po zobeh Sposoditi smo si znali in zapraviti tudi. Predvsem - […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17762 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17714 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17769 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17121 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17076 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17020 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Subsidiarnost in prihodnost Evrope