ZZR: Nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sobota, 28. Februar 2015 ob 12:31

Odpri galerijo

Izjava Zbora za republiko za javnost ob odločitvi VS RS, ki je odpravilo Zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo

ZZR je v preteklih letih pogosto opozarjal na spornost in nezakonitost ravnanja KPK v času, ko so jo vodili Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek in na nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje v državi.

Sodba, ki jo je Vrhovno sodišče RS pred nedavnim sprejelo v zvezi z Zaključnim poročilom o nadzoru premoženjskega stanja Janeza Janše, jasno in eksplicitno potrjuje, da je takratno vodstvo KPK s svojim ravnanjem kršilo z Ustavo RS zagotovljene človekove pravice. Določila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so temelj za delovanje KPK, je vodstvo KPK obšlo in poročilo, ki očitno ne bi prestalo preizkusa verodostojnosti, objavilo, ne da bi prizadetemu dalo možnost, da se prej s poročilom seznani in nanj odgovori. Iz sodbe je tudi razvidno, da je KPK pri pripravi poročila presegla svoje pristojnosti in si vzela pristojnosti, ki jih nima in so pristojnosti drugih državnih organov. Povsem očitno se je pokazalo, da je KPK, ki se ji je z objavo poročila očitno mudilo, ravnala politično in v celoti neprofesionalno ter postala orodje v rokah lobija, ki je z njeno pomočjo zrušil Vlado.

Zloraba institucij države, še posebej KPK, ki je bila ustanovljena prav zaradi preprečevanja zlorab in koruptivnega ravnanja, je v pravni državi nedopustna in zahteva reagiranje državnega vrha. Z ravnanjem vodstva KPK – Gorana Klemenčiča, Roka Praprotnika in Liljane Selinšek – ni nastala škoda le prizadeti stranki in državi zaradi posledičnega padca vlade, pač pa tudi KPK, ki je zaradi nezakonitega in protiustavnega delovanja njenega vodstva izgubila ugled in zaupanje državljanov, ki je osnova za njeno delovanje. V medijih objavljene reakcije takratnega vodstva KPK na sodbo Vrhovnega sodišča, da sodišče ni oporekalo vsebini njihovega poročila, je pravno in etično zavržno, saj so ugotovitve poročila s sodbo Vrhovnega sodišča odpravljene in ne obstajajo ter se tako na njih nihče ne sme več sklicevati. Takšno sklicevanje po sodbi, ki je poročilo odpravila, predstavlja nadaljevanje zlorabe prava s strani tistih, ki bi morali pravo poznati in ga spoštovati in je na samem robu izvrševanja kaznivega dejanja.

Ker Goran Klemenčič v aktualni vladi zaseda mesto pravosodnega ministra, predsednika Vlade RS Mira Cerarja pozivamo, da predlaga njegovo razrešitev, saj je zaradi podreditve delovanja KPK političnim interesom kršil z Ustavo zagotovljene človekove pravice in tako nima integritete potrebne za funkcijo ministra za pravosodje.

Izražamo pa tudi zaskrbljenost, da je bila odločitev sodišča v zadevi s takšnimi posledicami sprejeta šele po dveh letih.

Zbor za republiko

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

ZZR: Nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje - Časnik

Sorodni prispevki: Prejeli smo: Pismo ZZR predsedniku Pahorju Spoštovani gospod predsednik! Pred Vami je pomembna in težka naloga imenovanja članov senata – predsednika in obeh namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Pomembna... Prejeli smo: Izjava ZZR o kazenskih postopkih zaradi javne kritike KPK Zbor […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

13661 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

13625 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

13704 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

13200 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

13160 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

13123 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

ZZR: Nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje