P. Frankl, Finance: Naši tiri, naše ceste, naše banke!
Spletni Časnik
1. volilna enota

Petek, 27. Februar 2015 ob 12:02

V Sloveniji je racionalnost nerazumna.

Ne spominjam se natančno, kateri politik je nedavno izjavil, da njemu že ne bodo govorili, da imamo dobro infrastrukturo, saj se mora voziti prek tuje države, da pride do glavnega mesta. Domnevam, da gre za človeka iz Bovca. Izjavo razumem, Bovec je resnično na pol odrezan od sveta, še posebej tedaj, ko naši cestarji zaradi nekaj centimetrov snega ne splužijo Vršiča in ko prebijanje do Bovca po ovinkasti Sloveniji resnično jemlje pogum – idilično mesto s podrto smučarsko infrastrukturo bi si zaslužilo kaj boljšega!

A poglejmo z drugega zornega kota. Je to kaj takega, če se iz enega mesta v državi do drugega pelješ skozi Italijo? Je prelaz Predel in tistih nekaj kilometrov po naši zahodni sosedi do Rateč res nekaj bogokletnega? Govorim o stanju duha. Mar ne gredo Avstrijci, če vozijo iz Innsbrucka v Salzburg, skozi Nemčijo? In ne govorite mi, da sta Nemčija in Avstrija nekaj povsem drugega kot Slovenija in Italija – vsi smo člani EU in šengenskega območja.

Zakaj ne bi Slovenci in Italijani skupaj posodobili Predel, recimo? Še več. Če v navigacijski program ViaMichelin vneseš relacijo Ljubljana- Bovec in če dodaš možnost, da se raje voziš po avtocestah, te usmerijo prek dveh držav – skozi karavanški predor (še tako napredno orodje ne more slediti večnim obnovam in zaprtjem predora!) najprej v Avstrijo in potem do Trbiža v Italiji, kjer pred plačilom cestnine zapustiš italijansko avtocesto in potem čez Predel v Slovenijo.

V čem je težava? V glavah. Poglejmo še drugi tir do Kopra. Bogokletna je misel, da bi obstoječi tir razbremenili tako, da bi Koper s šestimi kilometri proge povezali z italijanskim železniškim omrežjem – ta različica bi bila 21 kilometrov krajša kot predvidena zdajšnja in bi stala bistveno manj kot 1,4 milijarde evrov.

Več lahko preberete na strani Financ.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

P. Frankl, Finance: Naši tiri, naše ceste, naše banke! - Časnik

Sorodni prispevki: R. Pikon, Finance: Draga in cenena Slovenija Londonski poslovni časopis City A.M. je včeraj objavil zanimiv komentar o tem, da bi moral britanski javni sektor postati bolj podoben švicarskemu, saj za precej... M. Miklavčič, Zarečeno: »Boli me koleno, in to na nogi.« Močno […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

13661 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

13625 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

13704 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

13200 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

13160 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

13123 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

P. Frankl, Finance: Naši tiri, naše ceste, naše banke!