“Ni izhoda iz krize brez strukturnih reform”
Spletni Časnik
1. volilna enota

Četrtek, 12. Februar 2015 ob 20:24

Odpri galerijo

Intervju z liberalci:
Luka Gubo, diplomiran ekonomist, kvantitativni finančni analitik in upravljavec sklada FT Quant.

Lahko predstavite sebe, svoj študij, svoje delo?
V Celju sem končal študij ekonomije. Imel sem srečo, da ste me učila mag. Pezdir in dr. Šušteršič, bila sta moja mentorja. Moja diplomska naloga je raziskovala investicijske strategije. Moj sošolec je bil Boris Meglič, ki sedaj vodi uspešen Portal Plus. Že med študijem in tudi že prej sem se zelo zanimal za finančne trge, borzo in investicije. Takrat sem začel sodelovati s Klemenom Furlanom, ki je lastnik in direktor podjetja Finančni trgi, s katerim sodelujem že osem let. Nabral sem si veliko izkušenj in znanja tako v praksi kot v teoriji. Teoretično predvsem zato, ker končujem magisterij s področja kvantitativnih financ. Sedaj pa sem še upravljavec sklada FT Quant.

Kaj obravnava študij kvantitativnih financ?
Tu študiramo matematične vidike financ. Klasične finance se osredotočajo na relativno kvalitativne analize ekonomije: kako delujejo podjetja, kako naj se financirajo, poslovni načrti, ipd. V našem področju postavljamo matematične modele, ukvarjamo se s podatki, simulacijami in drugimi kvantitativnimi metodami.

Veliko nastopate zadnje čase v medijih kot finančni analitik.
Na Siolu, na Financah, na Portal Plus, na televiziji, za 24 ur. Novinarji ponavadi potrebujejo neko dodatno strokovno pomoč. Delam analize za njih, kar je v določenem trenutku aktualno.

Trgovci so v naši socialistični družbi še vedno označeni negativno, kot špekulanti. Še toliko bolj finančni trgovci.
Vloga trgovca je zelo pomembna, ker zmanjša velike razlike med ponudniki in kupci zaradi nepravičnosti, anomalij trga, monopolov. Negativni, pokvarjeni špekulanti so podobni kockarjem, za njih j je pomemben občutek evforije, visok adrenalin … Takšnih je presenetljivo veliko, ampak jih večina zelo hitro bankrotira, rotacija je velika.

Gledal sem dokumentarec o velikih finančnih »tovarnah«, v katerih je na stotine vrhunskih strežnikov, ki prodajajo in kupujejo delnice v stotinkah sekunde. A človek sploh še igra kakšno vlogo? 
Še vedno človek sprogramira tak algoritem, ki teče na superračunalnikih. Človek je tisti, ki določa, kaj bo računalnik delal in odločilno vpliva na rezultat. Recimo, ko pride neka informacija o suši, o politiki, makroekonomiji, je včasih trajalo nekaj dni, danes pa v nekaj milisekundah trg reagira, da se cena finančnih inštrumentov prilagodi novim informacijam.

Kdaj ste prevzel liberalno držo, da ste se zavedali tega?
Ko so me začele finance zanimati in ko sem ugotovil, kako gospodarstvo in trg delujeta, je normalno, da sem začel več o tem razmišljati. Ko sem veliko bral o trgih, je bilo normalno, da sem začel razmišljati z vidika klasičnega liberalizma kot ga je utemeljil Adam Smith in kasneje ostali. Globlje kot sem spoznaval svoje delo, vedno bolj sem se z idejo klasičnega liberalizma strinjal. Pa nasprotna, čudaška situacija v Sloveniji, ki nas frustrira, je sprožala dodatna razmišljanja. Ob tem pa še mentorja na fakulteti, Šušteršič in Pezdir, ki sta mi dajala različne knjige ob raznih problemih in me posredno navajala na samostojno mišljenje, češ: “preberi si, povej, s čim se strinjaš in s čim se ne strinjaš.”

Prosti trg je naraven, saj je deloval že v prvih človeških skupnostih, družbah. A ves čas je nekdo skušal zlorabljati druge ljudi, družbo, pa naj si bodo to oblastniki, sužnjelastniki, fevdalci in danes mafija, oligarhi, tovarišijski kapitalisti ter birokracija?
Tako je. Vedno se je v zgodovini nekdo našel, ki je hotel sistem obrniti sebi v prid in posledično biti na boljšem kot drugi in jih je s tem izkoriščal.

Borza, urejen trg, pa je začela živeti v Amsterdamu v srednjem veku?
Tako, ja. V 16. stoletju se je borza začela razvijati v takšni obliki kot jo poznamo danes. V Firencah je še pred tem bila prva »moderna« valutna borza. Beseda banka prihaja iz ‘banca’, ki pomeni klopca – to so bili »bankirji«, ki so delali na klopci in opravljali nalogo valutnega posrednika.

Tako kot pri nas pred 25, 30 leti pri prekupčevalcih, pri katerih smo morali plačo prvi dan iz dinarjev pretopiti v marke, drugače je vse izpuhtelo ob 1.000% inflaciji.
Tako ja. (smeh)

Beri dalje...

“Ni izhoda iz krize brez strukturnih reform” - Časnik

V seriji intervjujev z liberalci spregovori Luka Gubo, diplomiran ekonomist in kvantitativni finančni analitik. V pogovoru je med drugim govora o potrebnih ukrepih za izhod iz finančne krize in končanje tovarišijskega kapitalizma, o nujnosti privatizacije, o različnih scenarijih za Grčijo in obstoj evra, ter tudi o povsem konkretnih ukrepih za tiste, ki imajo nepremičninske kredite v švicarskih frankih.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17734 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17687 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17740 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17094 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17049 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16995 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

“Ni izhoda iz krize brez strukturnih reform”