Pokora za tvegane igre
Spletni Časnik

Nedelja, 12. Oktober 2014 ob 10:28

Odpri galerijo

t2

t2Imenovanje novega ljubljanskega nadškofa je bilo precejšnje presenečenje, tudi za slovensko Cerkev. Pa čeprav je bilo zelo simbolično. Po apostolskem nunciju je papež za novega nadškofa in metropolita imenoval patra Staneta Zoreta, predstojnika slovenskih frančiškanov ravno na god sv. Frančiška. Simbolike in naukov za slovensko Cerkev je bilo v tej gesti kar veliko. Pravzaprav je šlo za odločitev, ki je v skladu z dosedanjo politiko papeža Frančiška. Sam si je kot jezuit izbral ime “svetnika obubožanih” in je na te strune uglasil tudi svoj pontifikat in predvsem svojo javno podobo. Slovenija je bila v tem okviru razglašena struna in zgodba finančnega poloma mariborske nadškofije je bila v Vatikanu zelo odmevna. Toliko bolj še glede na dejstvo, da je o 800-milijonski luknji prvi pisal italijanski L’Espresso.

Nadškof, imun na Maribor

Dejstvo, da je bila ljubljanska nadškofija 14 mesecev brez nadškofa in metropolita, nazorno kaže na to, kako so izza Berninijevega stebrišča gledali na slovensko Cerkev. Tudi govorice, ki so se širile pred Zoretovim imenovanjem o možnih kandidatih za mesto nadškofa, so bile dovolj zgovorne. Najbolj blaga je bila tista, po kateri naj bi bila nadškofija zaupana današnjemu apostolskemu nunciju v Rusiji, slovenskemu nadškofu Ivanu Jurkoviču. Druga različica govoric, ki so se širile, pa je predvidevala celo imenovanje tujega nadškofa. Skupni imenovalec vseh govoric je bilo to, naj bi novi nadškof ne deloval v Sloveniji v zadnjih letih in naj ne bi bil nikakor povezan z mariborskim krahom. In to bi bilo zelo pomenljivo. No, zadeva se je sklenila drugače: imenovan je bil slovenski kandidat, ki je vsa ta leta deloval v Sloveniji. Simbolika in papežev opomin pa ostajata zelo močna: Zore je bil daleč od Maribora. Pa ne samo to. Frančiškani so red, ki pridigajo uboštvo. In to je bilo najbrž najbolj jasno sporočilo slovenski Cerkvi, ki so ga iz Vatikana poslali slovenski Cerkvi na račun katastrofe v Mariboru.

Prejšnji nadškof Stres je moral namreč lani odstopiti, ker je v času, ko se je napihoval mariborski milni mehurček, zasedal vodilno mesto v štajerski nadškofiji. K odstopu je prejšnjega nadškofa Stresa (in iz istega razloga tudi prejšnjega mariborskega nadškofa Marjana Turnška) pozval prav papež Frančišek malo po imenovanju. Iz Rima so rešili ljubljansko vprašanje, mariborsko pa ostaja odprto: na “kraju zločina” novega nadškofa še niso dobili in vprašanje je, kdaj ga sploh bodo.

Corpus delicti: T-2

Ironija usode je, da se je nedavno pred imenovanjem novega ljubljanskega nadškofa “odvrtelo” še eno nadaljevanje mariborske nadaljevanke. Podjetje T-2, ki je bilo v samem osrčju investicijskih dejavnosti mariborske nadškofije, je 16. septembra šlo v stečaj. Zahtevali so ga upniki, ki od T-2 skupaj terjajo stomilijonske zneske. Konkretno gre za Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj poznano kot slaba banka, za Hypo Alpe Adria bank in za Banko Celje. DUTB je prevzela terjatve (in deleže), ki so jih v T-2 imele tri največje slovenske banke, v prvi vrsti NLB. Junija letos je T-2 imela za 100 milijonov evrov dolgoročnih dolgov do bank, do poslovnih partnerjev in dobaviteljev pa 36 milijonov evrov dolgoročnih in 23 milijonov evrov kratkoročnih dolgov. To stanje se dejansko vleče vse od začetka postopka prisilne poravnave (oktober 2010), ki je bilo dolgoletno preddverje stečaja.

Zgodba je šla nekako tako: T-2 je poslovanje začel leta 2005 kot start-up podjetje. Zvon ena holding, 95-odstotni delničar, je zagotovil vložke v višini 115 milijonov evrov: investicijski načrti so predvidevali vlaganja v telefonska in internetna omrežja, v prvi vrsti naj bi šlo za optične kable. Ob tem je družba od bank dobila posojilo v višini 120 milijonov evrov, ki ji jih seveda ni uspelo vrniti. NLB je iz tega posojila imela 45 milijonov evrov terjatev, Hypo je prijavila za 12 milijonov evrov, Banka Celje pa za 8 milijonov evrov. Ko govorimo o tem posojilu, govorimo o “zavarovanih terjatvah” z ločitveno pravico.

30. septembra 2010, ko je bilo izdelano poročilo pooblaščenega ocenjevalca, pa je bilo tudi za 192,5 milijona evrov nezavarovanih terjatev. NLB je v tem kontekstu imela za 80 milijonov evrov navadnih nezavarovanih terjatev (poleg prej omenjenih 45 milijonov evrov z ločitveno pravico). Ključni problem družbe je v nekaj preprostih besedah opisal prav pooblaščeni ocenjevalec: družba je usmerjala prekomerne investicije v sredstva (premoženje), ne da bi za to imela zadostne vire (finančno pokritost). Šlo je za tvegano igro, ki se ni izšla. In to je bila samo ena od številnih tveganih iger, ki se mariborski nadškofiji niso izšle.

beri dalje ...

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17290 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17243 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17303 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16673 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16632 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16568 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Pokora za tvegane igre