Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno!
Spletni Časnik

Torek, 15. september 2015 ob 10:47

Odpri galerijo

Ko sem iz medijev izvedel za sredin protirasistični shod na Prešernovem trgu v Ljubljani, sem si dejal, da moram ta shod obiskati, hkrati pa, da bi bilo dobro pravilno v kontekstu dopolniti izjave oz. parole udeležencev. Ker sem približno sklepal, da bo to shod študentov in drugih pripadnikov levega post-socialistično-mirovniškega gibanja, sem se odločil, da bom njihovim dobronamernim, a naivnim in stvarnosti ne pravilno zavedajočim se geslom, dodal še par parol, za katere sem sklepal, da bosta uravnotežili sporočilo shoda.

Doma sem našel nekaj neuporabljenih plakatov Nove Slovenije z lanskih volitev, nanje po dvakrat napisal “Evropa je krščanski kontinent” in “Stop islamizaciji Evrope” in odšel v Ljubljano. Ker nisem ravno vajen javnega izpostavljanja, sem na pomoč poklical znanca arhitekta Klemena Zbačnika, za katerega vem, da dobro ve, kako nagovarjati javne ustanove, uradne osebe, policiste, pripadnike varnostnih služb itn. Sklenila sva, da se dobiva na stopnicah pred vežo Frančiškanskega samostana, saj je od tam najboljša možnost, da pošljeva sporočilo med ljudi.

Shod se je lepo začel z vzpodbudnimi ritmi, višek pa je doživel v prebiranju pisma, ki se je končal z besedami: “… ker nismo rasisti in ksenofobi in ker vemo, da je svet mnogoterih svetov mogoč! Niti meje nas ne bodo ustavile!” Ne dvomim v dobronamernost izrečenih besed in tudi ne v pristno podporo izrečenemu s strani publike, a vseeno menim, da ni dobro biti slep in naiven. Dogodki, ki smo jim priča v zadnjih tednih, kažejo, da doživljamo islamsko invazijo na Evropo. Ker vemo, da je islam s svojimi vrednotami oz. orientacijami, ki so radikalno nasprotne vsemu, za kar se povojna srednja in zahodna ter post-totalitarna vzhodna svobodna, demokratična, na človekovih pravicah in sekularizaciji utemeljena Evropa zavzema, že 1300 let smrtni sovražnik Evrope, velja biti še toliko bolj previden. Zato domoljubno čuteč Slovenec, ki se zaveda pomena in kvalitete slovenstva in njegove vpetosti v evropski prostor, ne more molčati ob javnem izražanju takšnih varljivih nesmislov in neresnic. Svet mnogoterih svetov v tem primeru (skoraj) ni mogoč, kar nam jasno kaže celotna zgodovina (ne nazadnje nedavna vojna v BiH), pa tudi velika večina posnetkov, ki prikazuje te “uboge”, “nemočne”, “pomoči potrebne” “begunce” po prihodu v Evropo.

Po osrednjem govoru sva s Klemenom izpostavila plakata. Odziv je bil takojšen in res buren, priznam pa, da vseeno nisem pričakoval tako primitivne in grobe reakcije. Strinjam se z glasnim vpitjem in žvižganjem, tudi nesmiselne vzklike, “Nazi raus!” bi morda prezrl, žal pa nama je množica pokradla in uničila plakata, kar od protestnikov, zavzemajočih se za “možnost sveta mnogoterih svetov”, ne bi pričakoval. Tudi nastop muslimanskih gospa in policije je le še dodatno razvnel vzdušje. Očitno je bilo, da je nastop skupine na vsakršno (A)avtoriteto (Bog, Kristus, Cerkev, …) preobčutljivih študentovskih preedipalnih narcisov ter ostarelih fdv-jevskih jugonostalgičnih feministk za našo javnost in siceršnjo družbo sicer ne samo popolnoma nepotreben, a žal. tudi zelo škodljiv in razdiralen, še posebej, ker o teh “seansah” senzacionalistično in nekritično poročajo vsi levi mediji v državi.

Najino osebno izpostavljanje v javnosti in osebna diskriminacija levih medijev ter celo omejitev svobode izražanja s strani državnih organov pa sodeč po burnih javnih odzivih na socialnih omrežjih vendarle ni bila zaman. Danes že večina ljudi v Sloveniji in Evropi razmišlja o problemih migrantov in tudi o pripravljenosti naše države na ta problem tudi zaradi t. i. “incidenta na frančiškanskih stopnicah”, še posebno iz vidika varnosti in ohranitve demokratičnih vrednot in zakonov z ustavo, ki temeljijo na človekovih pravicah. Te so po najinem mnenju zgodovinsko oblikovale Evropo in so v naši današnji družbi možne prav zaradi poglavitnega krščanskega načela “Storite svojemu bližnjemu to, kar vi pričakujete, da drugi vam storijo”. To načelo je prišlo v Evropo in povzročilo razmah šolstva, pismenosti in razvoja znanosti, ki si je skozi zgodovinski razvoj lahko utrla pot skozi vse vrste verskega fanatizma ter razvila idejo o humanizmu razsvetljenstva, ki daje svobodo oz. “liberalnost” človeku zahodne civilizacije v okviru omenjenega krščanskega načela. Kot rečeno, je vse našteto islamu tuje.

Naj zaključim. Seveda sem toliko človeški, da vem, da je potrebno pomagati ljudem v stiski in da je med migranti nekaj takih, ki to pomoč potrebujejo. Vseeno pa menim, da moramo kot narod in država tem ljudem postaviti nekaj zavezujočih zahtev. Povzel bi jih recimo takole: Začasni prišleki morajo a) izkazati hvaležnost za našo pomoč, b) spoštovati vse vrednote naše družbe, začenši s krščansko tradicijo, c) odgovorno ravnati: to pomeni nobenega kaljenja javnega reda in miru, nadlegovanja žensk, uničevanja javne in zasebne lastnine, vlomov, ropov, posilstev itn.

Srčno upam, da nisem prevelik optimist, čeprav mi posnetki iz sosednjih držav zbujajo resen dvom. Upam, da se bomo domoljubni Slovenci zbudili, stopili skupaj ter javnosti večkrat in vztrajno predstavljali naše zahteve za ohranjanje slovenstva in evropejstva. Pri tem lahko zagotovimo, da ne bosta trpeli ne solidarnost in ne strpnost do drugih. Menim, da trenutna situacija to od nas terja.

Andrej Štrus
Grosuplje

Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno! - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Prejeli smo: Izjave ob odstopu nadškofov Po odstopu nadškofov in metropolitov Antona Stresa in Marjan Turnška se je sestala Slovenska škofovska konferenca, ki je tudi izvolila novo vodstvo.  Danes so se... Prejeli smo: Ni Pirjevca, Hanžka, Lukšiča, ki bi nam preprečili, […]

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 23. Feb 2020 at 00:08

15 ogledov

Janez Juhant: Na poti zahtevnega dialoga
Janez Juhant: Na etično osveščenih, kulturno izobraženih, dobronamernih in dialogu privrženih državljanih, se gradi skupno dobro in blaginja države. Vsak je za to odgovoren na svojem mestu, v družini, sosedstvu, na delovnem mestu. Vodilni v družbi in tudi v Cerkvi pa naj sistemsko spodbujajo to prenovo za osvobojeno Slovenijo. The post Janez Juhant: Na poti zahtevnega dialoga appeared first on Časnik.

Sat, 22. Feb 2020 at 20:47

10 ogledov

Razstava srbskega modernizma gostuje v Narodni galeriji
V Narodni galeriji v Ljubljani so 29. januarja 2020 slovesno odprli razstavo, na kateri predstavljajo izbor umetnin iz obdobja med letoma 1880 in 1950 iz ene najuglednejših in najbogatejših likovnih zbirk v Srbiji, zbirke Galerije Srbske matice iz Novega Sada. Gre za izbor 86 slik in kipov 38 najvidnejših umetniških imen, predstavnikov srbskega modernizma. The post Razstava srbskega modernizma gostuje v Narodni galeriji appeared first on Časnik.

Sat, 22. Feb 2020 at 00:12

39 ogledov

Valvasor in tovarišija na Trgu herojev
Kje naj bi stal Stanovnikov spomenik? Zelo verjetna lokacija je Trg narodnih herojev, kjer je od leta 1949 grobnica narodnih herojev. Tako bo, ob Kavčiču in Bučarju, postal tretji varuh narodnih herojev. The post Valvasor in tovarišija na Trgu herojev appeared first on Časnik.

Sat, 22. Feb 2020 at 00:07

33 ogledov

Odstop vlade je poraz za vse nas državljane
V ozadju nedelovanja države nastajajo veliki stroški. Državljani plačujemo eno skupino ljudi, ki nimajo pooblastil, in drugo skupino ljudi, ki nimajo navodil, da bi delali. Plačo pa vsak mesec prejemajo, in to za slovenske razmere bajno. Če pride do novih volitev oz. odstavitev, pa prejemajo gromozanske odpravnine in še plače za čas, ko si revčki ne morejo najti službe. In vse to financiramo davkoplačevalci. The post Odstop vlade je poraz za vse nas državljane appeared first on Časnik.

Fri, 21. Feb 2020 at 00:05

35 ogledov

Slovenska politika postaja vedno bolj diletantska
V zadnjem desetletju gredo stvari s slabega na slabše. In (dosedanji) vrhunec tega je bila ravno odhajajoča Šarčeva ekipa. V njej so prevladovali ne samo politični novinci, ampak ljudje, ki so bili v širši (tudi strokovni) javnosti bolj ali manj anonimni. Na vodilnih mestih v ministrstvih smo lahko našli ljudi, katerim je bila to sploh prva resna služba! Tudi delovanje vlade je bilo temu primerno. The post Slovenska politika postaja vedno bolj diletantska appeared first on Časnik.

Thu, 20. Feb 2020 at 22:35

31 ogledov

Snežna ujma nas je leta 1952 popolnoma ohromila
Snežna ujma je popolnoma ohromila avtobusni in vlakovni promet, prekinjene so bile številne telefonske linije, cela področja Slovenije pa so bila odrezana od sveta in brez električne energije. The post Snežna ujma nas je leta 1952 popolnoma ohromila appeared first on Časnik.

Zadnji komentarji

Franc Mihič :

14.12.2019 23:31

Kardinalov govor: korak do sprave ali odmik od nje? DNEVNIK, 26. julij 2016 Moje mnenje o spravi je, da je ta potrebna in mogoča. Kardinal dr. Franc Rode je na spominski slovesnosti na medvojne dogodke v Šentjoštu povedal žalostna dejstva, a ne vsa, kar žal ne prispeva k spravi. Kdor uči odpuščanje kot bistveni temelj vere in uči spravo, naj bo spraven, ne dvoličen, ker sicer vzdržuje sovraštvo in razdvaja narod. V objavljenem govoru kardinala namreč ne zasledim niti besede o spravi. Zelo sem razočaran. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi Bermanov dosje zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije... Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči. Dejstvo je, da je zato padlo 7800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, tudi po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član Demosa, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je pred letom na javni spravni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državljanski vojni namreč nastopajo samo revolucionarji in protirevolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda. Dejstvo, ki omogoča in terja spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Nemčiji, na temo sprave pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Dr. Spomenka Hribar pa pravi: »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega, bi bilo prav.« Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj in vzrok za razpad režima SFRJ. Skrajni čas bi torej že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene institucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico, to je, bila je državljanska vojna in bil je upor zoper okupatorja, in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«. Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode lahko že enkrat povedal, da je bila med drugo svetovno vojno revolucija oziroma državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno! To bi lahko bil korak za spravo, če kardinal resno misli, da je potrebna v državi in je korak kot vzor za oblast. Sprava je pogoj za dobro perspektivo in za kreiranje ter doseganje skupne vizije Slovenije. Franc Mihič, Ribnica https://www.dnevnik.si/1042747357/mnenja/odprta-stran/kardinalov-govor-korak-do-sprave-ali-odmik-od-nje
APMMB2 :

14.07.2019 06:20

Janez Janša je še edini osamosvojitelj, ki je aktiven politik. Je še vedno trn v peti prisklednikom, ki kradejo slovensko osamosvojitev in slovensko državo. Bolj, ko se oddaljujejo od slavni dni osamosvojitve, bolj drzni so tatovi in danes so že skorajda v popolnosti okradli osamosvojitev. Danes že skorajda v celot velja, da so Slovenijo osamosvojili partizani, da so komunisti Slovenijo iz globikega fevdalizma izvlekli v rajsk socializem, ki je omogočal delavcem raj na zemlji. Na kratko so ta raj prekinili kruti in pohlepni kapitalisti in da ne bo pomote fašisti, ki jih vodi Janez Janša in je kriv, da Slovenija ni druga Švica. Če ne bi bilo Janše bi v Sloveniji vladala sloga, tako pa je on zdrahar, ki potvarja zgodovino. Marsikdo verjame, da so bili povojni boljševiki resnično šlampasti, ko niso do popolnsti zatrli belogardiste in katoliško cerkev, ki danes dela zdrahe in razdvaja narod. Prav Janša je potomec teh in resno se je potrebno vprašati, kako je mogoče, da so lahko ti ustvarlili potomstvo in dopustili takšnemu strašilu, kot je Janša da stopi v politiko in o groza pregrozna celo za krajši čas zvalada. Če sta dve katoliški osnovni šoli zelo veliki problem za Slovenijo, je Janez Janša največji problem. Dokler bo on v politiki, Slovenija ne bo zadihala s polnimi pljuči. Če ne bi bilo Janeza Janše, bi že davno povrnili socializem in samoupravljanje in ne bi bilo nobene dileme, ali javno zdravstvo, ali ne? Ne bi bilo dileme, ali javno šolstvo , ali ne? Ne bi razprodajali državnih bank! Ne bi razprodajali podjetij! Ne bi bilo revežev, ne revnih upokojencev. Ne bi bilo lačnih otrok. Tako pa same nevšečnosti . Nič svobode in nenehni strah pred fašizmom. Zakaj smo se sploh osamosvojili? Bratstva in enotnosti ni več. Pristali smo v morilskem NATO paktu in sedaj morajo naši strumni vojaki po svetu podpirati ameriški imperializem. Vse to nam je skuhal Janez Janša, namesto, da bi dopustil, da nam vlada Milan Kučan, ki nikoli ni bil za samostojno Slovenijo. V imenu nacionalnega interesa je ohranjal banke in gospodarstvo v slovenskih rokah, kjer so njegovi tovariši smelo upravljali z bankami, podjetji, gradbeništvom in omogočili javno šolstvo, javno zdravstvo in dajali upanje upokojencem da bodo imeli, ko ponovno zasedejo tovariši oblast 1000 € pokijnine. Hvalabogu je pogumni Marjan Šarec zbral vse pozitivne sile v Sloveniji, ustvaril trdno koalicijo, ki že kaže sadove. Ohranil bo javno zdravstvo, Tudi šolstvu se ni treba bati privatizacije. Povrnil bo banke narodu in pripeljal investitoreje, ki bodo reševali slovenska pogorišča. Tako se nam obeta razcvet Gorenja, ki ga bodo obnovili Kitajci in pregnali janšiste iz Velenja, da ne bodo nikoli več zgradili še kakšen TEŠ6. Ne, Titovo Velenje se ne da, če ravno se je ob njega naselil Janez Janša in z ukradenim denarjem za gotovino kupil hišo, kar še danes ne zna pojasniti tvarišu Mehu.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno!