Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno!
Spletni Časnik

Torek, 15. september 2015 ob 10:47

Odpri galerijo

Ko sem iz medijev izvedel za sredin protirasistični shod na Prešernovem trgu v Ljubljani, sem si dejal, da moram ta shod obiskati, hkrati pa, da bi bilo dobro pravilno v kontekstu dopolniti izjave oz. parole udeležencev. Ker sem približno sklepal, da bo to shod študentov in drugih pripadnikov levega post-socialistično-mirovniškega gibanja, sem se odločil, da bom njihovim dobronamernim, a naivnim in stvarnosti ne pravilno zavedajočim se geslom, dodal še par parol, za katere sem sklepal, da bosta uravnotežili sporočilo shoda.

Doma sem našel nekaj neuporabljenih plakatov Nove Slovenije z lanskih volitev, nanje po dvakrat napisal “Evropa je krščanski kontinent” in “Stop islamizaciji Evrope” in odšel v Ljubljano. Ker nisem ravno vajen javnega izpostavljanja, sem na pomoč poklical znanca arhitekta Klemena Zbačnika, za katerega vem, da dobro ve, kako nagovarjati javne ustanove, uradne osebe, policiste, pripadnike varnostnih služb itn. Sklenila sva, da se dobiva na stopnicah pred vežo Frančiškanskega samostana, saj je od tam najboljša možnost, da pošljeva sporočilo med ljudi.

Shod se je lepo začel z vzpodbudnimi ritmi, višek pa je doživel v prebiranju pisma, ki se je končal z besedami: “… ker nismo rasisti in ksenofobi in ker vemo, da je svet mnogoterih svetov mogoč! Niti meje nas ne bodo ustavile!” Ne dvomim v dobronamernost izrečenih besed in tudi ne v pristno podporo izrečenemu s strani publike, a vseeno menim, da ni dobro biti slep in naiven. Dogodki, ki smo jim priča v zadnjih tednih, kažejo, da doživljamo islamsko invazijo na Evropo. Ker vemo, da je islam s svojimi vrednotami oz. orientacijami, ki so radikalno nasprotne vsemu, za kar se povojna srednja in zahodna ter post-totalitarna vzhodna svobodna, demokratična, na človekovih pravicah in sekularizaciji utemeljena Evropa zavzema, že 1300 let smrtni sovražnik Evrope, velja biti še toliko bolj previden. Zato domoljubno čuteč Slovenec, ki se zaveda pomena in kvalitete slovenstva in njegove vpetosti v evropski prostor, ne more molčati ob javnem izražanju takšnih varljivih nesmislov in neresnic. Svet mnogoterih svetov v tem primeru (skoraj) ni mogoč, kar nam jasno kaže celotna zgodovina (ne nazadnje nedavna vojna v BiH), pa tudi velika večina posnetkov, ki prikazuje te “uboge”, “nemočne”, “pomoči potrebne” “begunce” po prihodu v Evropo.

Po osrednjem govoru sva s Klemenom izpostavila plakata. Odziv je bil takojšen in res buren, priznam pa, da vseeno nisem pričakoval tako primitivne in grobe reakcije. Strinjam se z glasnim vpitjem in žvižganjem, tudi nesmiselne vzklike, “Nazi raus!” bi morda prezrl, žal pa nama je množica pokradla in uničila plakata, kar od protestnikov, zavzemajočih se za “možnost sveta mnogoterih svetov”, ne bi pričakoval. Tudi nastop muslimanskih gospa in policije je le še dodatno razvnel vzdušje. Očitno je bilo, da je nastop skupine na vsakršno (A)avtoriteto (Bog, Kristus, Cerkev, …) preobčutljivih študentovskih preedipalnih narcisov ter ostarelih fdv-jevskih jugonostalgičnih feministk za našo javnost in siceršnjo družbo sicer ne samo popolnoma nepotreben, a žal. tudi zelo škodljiv in razdiralen, še posebej, ker o teh “seansah” senzacionalistično in nekritično poročajo vsi levi mediji v državi.

Najino osebno izpostavljanje v javnosti in osebna diskriminacija levih medijev ter celo omejitev svobode izražanja s strani državnih organov pa sodeč po burnih javnih odzivih na socialnih omrežjih vendarle ni bila zaman. Danes že večina ljudi v Sloveniji in Evropi razmišlja o problemih migrantov in tudi o pripravljenosti naše države na ta problem tudi zaradi t. i. “incidenta na frančiškanskih stopnicah”, še posebno iz vidika varnosti in ohranitve demokratičnih vrednot in zakonov z ustavo, ki temeljijo na človekovih pravicah. Te so po najinem mnenju zgodovinsko oblikovale Evropo in so v naši današnji družbi možne prav zaradi poglavitnega krščanskega načela “Storite svojemu bližnjemu to, kar vi pričakujete, da drugi vam storijo”. To načelo je prišlo v Evropo in povzročilo razmah šolstva, pismenosti in razvoja znanosti, ki si je skozi zgodovinski razvoj lahko utrla pot skozi vse vrste verskega fanatizma ter razvila idejo o humanizmu razsvetljenstva, ki daje svobodo oz. “liberalnost” človeku zahodne civilizacije v okviru omenjenega krščanskega načela. Kot rečeno, je vse našteto islamu tuje.

Naj zaključim. Seveda sem toliko človeški, da vem, da je potrebno pomagati ljudem v stiski in da je med migranti nekaj takih, ki to pomoč potrebujejo. Vseeno pa menim, da moramo kot narod in država tem ljudem postaviti nekaj zavezujočih zahtev. Povzel bi jih recimo takole: Začasni prišleki morajo a) izkazati hvaležnost za našo pomoč, b) spoštovati vse vrednote naše družbe, začenši s krščansko tradicijo, c) odgovorno ravnati: to pomeni nobenega kaljenja javnega reda in miru, nadlegovanja žensk, uničevanja javne in zasebne lastnine, vlomov, ropov, posilstev itn.

Srčno upam, da nisem prevelik optimist, čeprav mi posnetki iz sosednjih držav zbujajo resen dvom. Upam, da se bomo domoljubni Slovenci zbudili, stopili skupaj ter javnosti večkrat in vztrajno predstavljali naše zahteve za ohranjanje slovenstva in evropejstva. Pri tem lahko zagotovimo, da ne bosta trpeli ne solidarnost in ne strpnost do drugih. Menim, da trenutna situacija to od nas terja.

Andrej Štrus
Grosuplje

Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno! - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Prejeli smo: Izjave ob odstopu nadškofov Po odstopu nadškofov in metropolitov Antona Stresa in Marjan Turnška se je sestala Slovenska škofovska konferenca, ki je tudi izvolila novo vodstvo.  Danes so se... Prejeli smo: Ni Pirjevca, Hanžka, Lukšiča, ki bi nam preprečili, […]

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 18. Aug 2022 at 16:55

48 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Kukova špica
Janez Mihovec – Kukova špica V dolini Vrata je postalo nekoliko zgoščeno. Nova asfaltirana cesta. Vsepovsod vse polno obiskovalcev. Kje so tisti časi, ko je bila to samotna pozaljena dolina? Kar naenkrat je parkiranje velik problem. No kljub vsemu ostanejo samotni kraji. Deset minut vožnje nad slapov Peričnik je ovinek in nekakšen hudournik. Izhodišče za […] The post Narava in pokrajina (foto): Kukova špica appeared first on Časnik.

Wed, 17. Aug 2022 at 07:00

109 ogledov

Dopust pomeni tudi uganjanje norčij z otroki
Bližala sva se vsak svoji kavi, ko ji, kot kaže, ni dalo miru, zakaj smo ves čas v istem kraju. Saj ne, da z majhnimi otroki ne moreš imeti aktivnega dopusta, toda to ima vsaka družina po svoje. In sem ji razložil, da mi pač uživamo. Da smo zgolj skupaj. Da delamo traparije. Da se sprehajamo in gremo na izlet. The post Dopust pomeni tudi uganjanje norčij z otroki appeared first on Časnik.

Tue, 16. Aug 2022 at 19:03

128 ogledov

Zrcaljenje, disko in GCC kvintet v celjski Galeriji AQ
Razstavo likovnih del dveh maturantk umetniške gimnazije likovne smeri na GCC Emili Jenko in Mance Matelič z naslovom Zrcaljenje in Disko bo uvedel koncert vokalne zasedbe GCC kvintet, v kateri sodelujejo profesorji glasbe na GCC David Preložnik, Urban Kolar, Danijel Berden, Sašo Šonc in Gregor Deleja. The post Zrcaljenje, disko in GCC kvintet v celjski Galeriji AQ appeared first on Časnik.

Tue, 16. Aug 2022 at 07:15

144 ogledov

O šoli in sistemu v družbi, ki podpira povprečnega človeka
Zmagali bomo, ko si bomo zaupali, da vsak zna in zmore opraviti delo, ki mu je zaupano oz. je zanj prevzel odgovornost. Zmagali bomo, ko ne bomo potrebovali papirjev za dokaz, da smo nekaj opravili, inšpektorjev in nadzornikov, ampak mentorje, ki bodo vajencem stali ob strani in jih vodili. The post O šoli in sistemu v družbi, ki podpira povprečnega človeka appeared first on Časnik.

Mon, 15. Aug 2022 at 07:00

104 ogledov

Mnogo poti vodi k Bogu – ena pelje čez gore
Na predvečer praznika je večerna maša, ob primernem vremenu zunaj, po njej pa procesija z lučkami in blagoslov na vse strani neba. Praznični maši sta ob 8. in 11. uri, pri vsaki poje kakšna pevska skupina. The post Mnogo poti vodi k Bogu – ena pelje čez gore appeared first on Časnik.

Sun, 14. Aug 2022 at 21:27

184 ogledov

Devlori Marijica in Romi na Brezjah
Slovenski Romi so hodili na Brezje in bodo to počeli še naprej. Od nekdaj se priporočajo Devlori Marijici, molijo za zdravje in tudi za mir. The post Devlori Marijica in Romi na Brezjah appeared first on Časnik.

Zadnji komentarji

Veronika Remišova :

28.5.2022 21:06

Pred nekaj meseci sem imela enake težave/nesporazum z možem, poročena sva že več kot 6 let, to je bilo res sladko in včasih konec lanskega leta je bilo tako grozno, ker me je mož začel varati in je iskal način, da se ločim od mene, razšla sva se pred 3 mesece kasneje in spet sva se vrnila v prvem četrtletju tega leta, ravno prejšnji mesec me je popolnoma zapustil z najinima otrokoma brez besed. tako zmeden sem se spraševal, kaj bi lahko šlo narobe. V preteklosti sva se oba udeležila parov zakonskih svetovanj/seminarjev in nazadnje sem se odločila za terapevta, vendar brez uspeha, ljubim tega moškega in ga tako obupno želim nazaj, če ne zaradi sebe, ampak zaradi otrok, da ga bodo pogrešali in ne vem, kako bi lahko stvari razložil njihovemu razumevanju. Na spletu sem prebral komentar objave, kako novinarka iz Los Angelesa najde pravo ljubezen po 9 letih zveze in se poročila nekaj tednov po tem, ko je dr. Igbinovia sprožila urok, da bi našla pravo ljubezen in se poročila. Imel sem srečo, da imeti dostop do osebne elektronske pošte doctorigbinovia93@gmail.com in WhatsApp +12162022709 in Viber +12066713285, tako da sem stopila v stik z njim in Drigbinovia mi je rekel, da mi bo pomagal dobiti moža nazaj, da me ne skrbi, da bo vse v redu samo s tremi delovnih dnevih sem skrbno sledila vsem njegovim navodilom, kaj naj počnem v svoji hiši med molitvijo za ljubezenski urok sredi noči. Dr igbinovia je oddala urok o ljubezni in presenetljivo, Drugi dan je bil okoli 05:00 Poklical me je mož. Bila sem tako presenečena, da me je mož, ki me ni hotel poklicati ali mi poslati sporočila v zadnjih treh tednih, nenadoma poklical da se mi opraviči in je rekel, da se bo vrnil domov, da pogreša svojo družino, bil je tako navdušen, da sem ga sprejel nazaj
Maja :

21.5.2022 00:08

Kdor danes bere to pričevanje, naj praznuje z mano in mojo družino, ker se je za nekatere vse začelo kot šala, drugi pa so rekli, da je nemogoče. Moje ime je Andrea in sem iz Aarhusa, vendar se z ženo preselim v Chicago, ZDA, sem srečno poročen z dvema otrokoma in ljubko ženo. Z mojo družino se je zgodilo nekaj strašnega, izgubil sem službo in žena je zapustila hišo, ker nisem mogel skrbeti zase in za potrebe družine v tistem trenutku. Devet let mi ni uspelo nobeni ženi, ki bi me podpirala, da bi dobro skrbel za otroke. Poskušam poslati testno sporočilo svoji ženi, vendar mi je preprečila, da bi govoril z njo. Poskušam govoriti z njeno prijateljico in njenimi družinskimi člani, vendar še vedno vem, da bi mi lahko eden pomagal, in sem pozneje oddal vlogo v toliko podjetij, vendar so to storili ne pokliči me, dokler ni prišel zvest dan, ki ga ne bom nikoli pozabil v življenju, ko srečam svojega starega prijatelja, ki sem mu razložil vse svoje težave in mi je povedal o velikem človeku, ki mu je pomagal dobiti dobro službo v koki cola company in mi je rekel, da je on čarovnik, ampak jaz sem oseba, ki nikoli ne verjame v uroka, vendar sem se odločil, da mu poskusim in Drigbinovia mi je dal navodila in mi pokazal, kaj naj počnem v teh treh dneh kosila uroka, jaz sledite vsem navodilom in naredite, kar me je prosil, Drigbinovia poskrbi, da bo šlo vse dobro in da bi me žena spet videla po Drigbonovii čudovitem delu. Žena me je poklicala z neznano številko in se opravičila ter mi povedala, da me zelo pogreša, najini otroci in moja žena pa se vrnejo domov. in po dveh dneh je klicalo podjetje, ki sem mu pošiljal zahvalno pismo, zdaj sem jaz vodja paragon podjetje v ZDA. Svetujem vam, če imate kakršne koli težave, pošljite sporočilo na ta email: doctorigbinovia@gmail.com ali WhatsApp mu +12162022709 in viber +12066713285 in dobili boste najboljši rezultat. Vzemite stvari za samoumevne in vzeto vam bo. Želim ti najboljše.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Prejeli smo: Hvaležno, spoštljivo, odgovorno!