Ko je na srca potrkala domovina
Nastanek samostojne Slovenije je posledica ravnanja modrih in pogumnih ljudi, ki so bili ob kritičnem času na pravem mestu. Ob visoki obletnici želim svoji domovini mirno sožitje med državljani za skupen cilj: srečna Slovenija.
Spletni Časnik

Ponedeljek, 28. Junij 2021 ob 00:25

Odpri galerijo

Franci Kindelhofer

Razburljivi čas propada komunizma sem doživel sicer v Nemčiji, poleg tega sem bil pa tudi priča tega procesa v nekaterih drugih komunističnih državah. Najbolj so mi bile znane seveda razmere v Sloveniji in preostali Jugoslaviji, saj sem imel tesne poslovne stike z najbolj znanimi jugoslovanskimi podjetji.

Jugoslovansko gospodarstvo je propadalo, Gorbačov se ni odpovedal komunizmu

Tako sem bil dnevno soočen z jugoslovanskim temeljnim problemom: propadajočim gospodarstvom. Posli so se odvijali zelo počasi in z ogromno papirnate vojne, saj je bil največji problem pridobivanje deviz in izpolnjevanje raznih uvozni predpisov. V komunistični sistem zaprto gospodarstvo, ki ni upoštevalo osnovnih pravil niti ni moglo sodelovati v svobodni menjavi blaga, je bilo obsojeno na gotov propad, bilo je samo še vprašanje časa, kako dolgo bo vzdržal komunistični jez, za katerim sta se nabirali ljudsko nezadovoljstvo in frustracija. Jaz bi si poslovno situacijo lahko nekoliko izboljšal, če bi sledil ponudbi Udbe in pristal na sodelovanje, kar sem hvaležno odklonil.

Sem pa seveda razmišljal tudi o tem, na kakšen način bi lahko kaj prispeval k nujnim spremembam. Delal sem si razne beležke in tudi načrte, kako bom začel z raznimi letaki in pošto prinašati nemir v to okostenelo družbo. Velik zalet propadu komunizma je sprožila perestrojka Mihaila Gorbačova, kateri pa nisem pripisoval praktičnega uspeha, saj se Gorbačov ni zavzel odločno za odpravo komunizma, ampak za njegovo revizijo. Na srečo pa se je pozneje perestrojka le uveljavila kot katalizator propadanja komunizma (preberi več)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19440 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19391 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19446 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18736 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18684 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18635 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
Franci Kindelhofer SLOVENIJA

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ko je na srca potrkala domovina