Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje
Medijski vihar, ki je nastal ob nabavi ventilatorjev za umetno predihavanje bolnikov na intenzivni negi, lepo kaže, kdaj so najglasnejši tisti – družbenopolitični delavci –, ki nikoli ne tvegajo lastne kože.
Spletni Časnik

Ponedeljek, 11. maj 2020 ob 00:01

Odpri galerijo

Marko Bitenc in Zdravko Počivalšek

V kritičnem času sta tvegala lastno kožo samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje. Tvegati lastno kožo (Skin in the Game) je zadnja knjiga v vrsti uspešnic esejista, matematika in enega največjih strokovnjakov za različne vrste tveganj Nassima Nicolasa Taleba. Poanta knjige je, da bo družba boljša in pravičnejša, če bomo bolj zaupali ljudem, ki za to, kar delajo in govorijo, zastavijo sami sebe (tvegajo lastno kožo), in manj ljudem, ki se sicer lahko odlikujejo z akademskimi dosežki, a pri tem, kar delajo, in za to, kar priporočajo, zase ne sprejemajo nobenih tveganj.

Medijski vihar, ki je nastal ob nabavi ventilatorjev za umetno predihavanje bolnikov na intenzivni negi, lepo kaže, kdaj so najglasnejši tisti – družbenopolitični delavci –, ki nikoli ne tvegajo lastne kože.

Ob razglasitvi epidemije 12. marca smo imeli v Sloveniji nekaj nad 160 ventilatorjev, ki so jih pogosto uporabljali običajni bolniki v intenzivni negi. Stroka je takrat trdila, da Slovenija nujno potrebuje vsaj še 300 novih ventilatorjev. Nihče ni oporekal.

Družbenopolitični delavci so se prebudili, ko je prva faza epidemije bila že mimo

Že 29. marca je minister Počivalšek sporočil javnosti, da so Splošni bolnišnici Celje dostavili 20 novih ventilatorjev. Povedal je, da gre le za prvo pošiljko od skupno naročenih 220 ventilatorjev. Konec marca še ni bilo jasno, ali nam bo uspelo zajeziti širjenje virusa, zato so si mnogi, ki so spremljali pretresljive novice iz Italije, kjer ni bilo dovolj ventilatorjev za vse bolnike, oddahnili.

Vsaj dva tedna te daleč največje dobave zdravstvene opreme ni nihče problematiziral, čeprav so imeli tisti, ki so snemali telefonske pogovore ministra Počivalška, že vse posneto.

Nihče od strokovnjakov, ki so ocenjevali primernost ventilatorjev, se ni oglasil, češ, zakaj smo nabavili prav te ventilatorje, saj bi lahko nabavili druge bolj ugodno. Če so bile kakšne nepravilnosti, če so bili nezakoniti pritiski za izvedbo posla, bi bil konec marca pravi čas za žvižgače in raziskovalne novinarje, da tvegajo lastno kožo in opozorijo na nepravilnosti.

V kritičnem času na vrhuncu epidemije sta tvegala lastno kožo samo dva. Lastnik dobavitelja podjetja GenePlanet Marko Bitenc, ki je 24. marca ponudil, da teh po mnenju nekaterih strokovnjakov ne najbolj primernih ventilatorjev sploh ne dobavi, in minister Počivalšek, ki se je odločil, naj se nakup vseeno izpelje.

Sedaj, ko je očitno, da je prva faza epidemije za nami, so se prebudili tudi novinarji – družbenopolitični delavci. Sedaj vedo, da je bilo nabavljenih preveč ventilatorjev, sedaj potvorijo strokovno oceno ventilatorjev iz »manj ustrezni« v »neustrezni« in zamolčijo dejstvo, da je država kupila edine še ustrezne ventilatorje, ki so bili konec marca in v začetku aprila dobavljivi. Ustvarili so ozračje, da v kritičnih razmerah v prihodnje nihče pri zdravi pameti ne bo več tvegal lastne kože, […]

The post Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 8. Aug 2020 at 00:01

19 ogledov

Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica!
Razmišljanje, ki ga izraža velik del levih strank, civilne družbe in dominantnih medijev, namreč da mora vladati zgolj ena in ista politična opcija, ne glede na to, kakšno podporo uživa med državljani, ruši demokratične vrednote, sa je v temeljnem nasprotju z načeli moderne predstavniške demokracije. Marsikaj v slovenskem političnem življenju je postalo že res dolgočasno […] The post Edino sporočilo protivladnih protestov: Vselej mora biti na oblasti levica! appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 21:03

18 ogledov

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera
Ljudmila Novak se spominja Andreja Bajuka, prvega predsednika NSi, predstavila je delovanje druge Janševe vlade, povedala je mnenje o delovanju aktualne vlade in ravnanju predsednika vlade Janeza Janše, odgovorila pa je tudi na ugibanja, če bo kandidirala za predsednico države. The post Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 20:01

34 ogledov

Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne
V šoli smo peli Svoboda je zlata, a nič nam niso povedali, da pri nas še streljajo ljudi. Rablji so po eksekucijskem delu ob nedeljah plesali na partizanskih mitingih, v ponedeljek pa nadaljevali delo. O tem se mladi novinarji v šoli danes ne učijo. The post Razlika je ubiti človeka v boju ali pobijati ljudi, ko ni vojne appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 06:00

54 ogledov

Kako v Hrastniku rešujejo dom starejših iz primeža koronavirusa
Za stanovalce, njihove svojce in zaposlene v Domu starejših Hrastnik zadnji mesec ni bil prijeten, saj je desetega julija dom „vstopil“ koronavirus in življenje dobesedno postavil na glavo. Drago Kopušar, dolgoletni direktor hrastniškega doma, nam je povedal, da v prvem valu koronavirusa v domu niso imeli okužbe, žal se jim je ta zgodila potem, ko […] The post Kako v Hrastniku rešujejo dom starejših iz primeža koronavirusa appeared first on Časnik.

Fri, 7. Aug 2020 at 01:01

48 ogledov

Kako se pripraviti na sto kilometrov dolgo pešpot
V Sloveniji imamo ogromno označenih poti. Pa ne samo v visokogorju, pač pa tudi veliko dolgih poti po sredogorju. V korona-časih se mnogo ljudi odpravlja na te poti. Morda vam pomagamo, da se s pomočjo nasvetov lažje odpravite na pot. The post Kako se pripraviti na sto kilometrov dolgo pešpot appeared first on Časnik.

Thu, 6. Aug 2020 at 18:19

87 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Florjan v Poljanski dolini
Janez Mihovec – Florjan v Poljanski dolini Slovenija je krasna reč. Poljanska dolina pa je prav gotovo jagoda na smetanovi torti. Dolina v kateri se naša dolina na ogled postavi. Že na njenem začetku v vasi Brode zavijemo v klanec in se povzpnemo zadaj za pobočji Starega vrha do zaselka Florjan. Pravzaprav je to kopica […] The post Narava in pokrajina (foto): Florjan v Poljanski dolini appeared first on Časnik.
Teme
Mitja Pucelj maske

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje