Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje
Medijski vihar, ki je nastal ob nabavi ventilatorjev za umetno predihavanje bolnikov na intenzivni negi, lepo kaže, kdaj so najglasnejši tisti – družbenopolitični delavci –, ki nikoli ne tvegajo lastne kože.
Spletni Časnik

Ponedeljek, 11. maj 2020 ob 00:01

Odpri galerijo

Marko Bitenc in Zdravko Počivalšek

V kritičnem času sta tvegala lastno kožo samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje. Tvegati lastno kožo (Skin in the Game) je zadnja knjiga v vrsti uspešnic esejista, matematika in enega največjih strokovnjakov za različne vrste tveganj Nassima Nicolasa Taleba. Poanta knjige je, da bo družba boljša in pravičnejša, če bomo bolj zaupali ljudem, ki za to, kar delajo in govorijo, zastavijo sami sebe (tvegajo lastno kožo), in manj ljudem, ki se sicer lahko odlikujejo z akademskimi dosežki, a pri tem, kar delajo, in za to, kar priporočajo, zase ne sprejemajo nobenih tveganj.

Medijski vihar, ki je nastal ob nabavi ventilatorjev za umetno predihavanje bolnikov na intenzivni negi, lepo kaže, kdaj so najglasnejši tisti – družbenopolitični delavci –, ki nikoli ne tvegajo lastne kože.

Ob razglasitvi epidemije 12. marca smo imeli v Sloveniji nekaj nad 160 ventilatorjev, ki so jih pogosto uporabljali običajni bolniki v intenzivni negi. Stroka je takrat trdila, da Slovenija nujno potrebuje vsaj še 300 novih ventilatorjev. Nihče ni oporekal.

Družbenopolitični delavci so se prebudili, ko je prva faza epidemije bila že mimo

Že 29. marca je minister Počivalšek sporočil javnosti, da so Splošni bolnišnici Celje dostavili 20 novih ventilatorjev. Povedal je, da gre le za prvo pošiljko od skupno naročenih 220 ventilatorjev. Konec marca še ni bilo jasno, ali nam bo uspelo zajeziti širjenje virusa, zato so si mnogi, ki so spremljali pretresljive novice iz Italije, kjer ni bilo dovolj ventilatorjev za vse bolnike, oddahnili.

Vsaj dva tedna te daleč največje dobave zdravstvene opreme ni nihče problematiziral, čeprav so imeli tisti, ki so snemali telefonske pogovore ministra Počivalška, že vse posneto.

Nihče od strokovnjakov, ki so ocenjevali primernost ventilatorjev, se ni oglasil, češ, zakaj smo nabavili prav te ventilatorje, saj bi lahko nabavili druge bolj ugodno. Če so bile kakšne nepravilnosti, če so bili nezakoniti pritiski za izvedbo posla, bi bil konec marca pravi čas za žvižgače in raziskovalne novinarje, da tvegajo lastno kožo in opozorijo na nepravilnosti.

V kritičnem času na vrhuncu epidemije sta tvegala lastno kožo samo dva. Lastnik dobavitelja podjetja GenePlanet Marko Bitenc, ki je 24. marca ponudil, da teh po mnenju nekaterih strokovnjakov ne najbolj primernih ventilatorjev sploh ne dobavi, in minister Počivalšek, ki se je odločil, naj se nakup vseeno izpelje.

Sedaj, ko je očitno, da je prva faza epidemije za nami, so se prebudili tudi novinarji – družbenopolitični delavci. Sedaj vedo, da je bilo nabavljenih preveč ventilatorjev, sedaj potvorijo strokovno oceno ventilatorjev iz »manj ustrezni« v »neustrezni« in zamolčijo dejstvo, da je država kupila edine še ustrezne ventilatorje, ki so bili konec marca in v začetku aprila dobavljivi. Ustvarili so ozračje, da v kritičnih razmerah v prihodnje nihče pri zdravi pameti ne bo več tvegal lastne kože, […]

The post Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 8. Mar 2021 at 00:04

22 ogledov

Več ko je okrog oltarja žensk, manj je tudi moških v cerkvi pod korom
Ženska, ki je samozavestna, ne bo tekmovala niti iskala enakosti z moškim za vsako ceno, ampak bo izpolnjena v tem, kar je. The post Več ko je okrog oltarja žensk, manj je tudi moških v cerkvi pod korom appeared first on Časnik.

Sun, 7. Mar 2021 at 07:01

8 ogledov

Naša kultura je utemeljena na desetih božjih zapovedih
Kaj imajo skupnega narodi in kulture od Vladivostoka do Moskve, od Berlina do Pariza, od New Yorka do San Francisca, od Buenos Airesa do Ciudad de Mexica, od Avstralije do Filipinov? V njihove temelje je vgrajen dekalog. The post Naša kultura je utemeljena na desetih božjih zapovedih appeared first on Časnik.

Sun, 7. Mar 2021 at 00:03

103 ogledov

Gospa Erika Žnidaršič, ali še niste opazili, da smo v vojni?
Erika Žnidaršič smo v vojni, v kateri na osvojenih položajih naropanih in nakradenih milijard evrov in dolarjev in zlata ter srebra in draguljev v kleteh slovenskih inštitucij, bančnih ustanov in gospodarskih družb čepi zmagovita elita proslulega komunizma? The post Gospa Erika Žnidaršič, ali še niste opazili, da smo v vojni? appeared first on Časnik.

Sat, 6. Mar 2021 at 00:05

146 ogledov

Reševanje problemov pri sosedih ni najbolj običajna stvar
Na presenečenje evropske (leve javnosti), ki je dodatno kurila lažnivo obtoževanje s strani levice, sta se vlada in ves desni pol z navdušenjem odzvala na možno preverjanje stanja s strani Evropske komisije.  The post Reševanje problemov pri sosedih ni najbolj običajna stvar appeared first on Časnik.

Sat, 6. Mar 2021 at 00:03

150 ogledov

Tožarjenje in širjenje lažnih novic po Bruslju v polnem teku
Nekateri novinarji bi lažje poročali o Sloveniji, če bi bila na oblasti še Tito in partija, saj bi bilo potem poročanje zelo enostavno in se ne bi bilo treba truditi, kako priti resnici do dna. The post Tožarjenje in širjenje lažnih novic po Bruslju v polnem teku appeared first on Časnik.

Sat, 6. Mar 2021 at 00:02

73 ogledov

Nedeljski pogovor z Matejem Šarcem, novim direktorjem Slovenske filharmonije
Matej Šarc vodi Slovensko filharmonijo, ki se čuti služabnika glasbenikov, saj jim hoče zagotoviti ustrezne razmere za ustvarjanje. The post Nedeljski pogovor z Matejem Šarcem, novim direktorjem Slovenske filharmonije appeared first on Časnik.
Teme
Mitja Pucelj maske

Zadnji komentarji

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Lastno kožo tvegala samo dva, družbenopolitični delavci so se prebudili kasneje