Donald Trump in Janez Janša rušita ustaljeni red, ki se brani z vsemi sredstvi
Donald Trump in Janez Janša, oba deležna tudi osebnih napadov in sovraštva, imata politične cilje, ki so v nekaterih točkah podobni: omejevanje in nadziranje migracij, patriotizem, odnos do globalizacije, politične korektnosti in sovražnega govora.
Spletni Časnik

Torek, 28. April 2020 ob 00:05

Odpri galerijo

Donald Trum in Janez Janša v bitki z globoko državo

Donald Trump in Janez Janša rušita ustaljeni red, ki se brani z vsemi sredstvi. Njuni politični cilji so v nekaterih točkah podobni: omejevanje in nadziranje migracij, patriotizem, odnos do globalizacije, politične korektnosti in sovražnega govora. Oba, Donald Trump in Janez Janša, sta se z epidemijo covid-19 znašla v kvadraturi kroga.

Ker so v Marylandu šole zaprte že mesec in pol, imam več časa za počitek in sledenje dogodkom. Večkrat na dan si pogledam novice iz Slovenije in tudi ameriške medije. Ob vsem tem mi seveda ni dolgčas in se porajajo vse mogoče misli.

Donald Trump je nov pojav v ameriški politiki, ki je šla po isti poti vsaj od druge svetovne vojne. Kot nekdo, ki se ni ukvarjal s politiko, vidi zadeve z drugačnega zornega kota. Ne le to, tudi njegov pristop k reševanju problemov in obnašanje sta nenavadna. S kančkom pretiravanja bi lahko rekel, da je Trump koronavirus v ameriški politiki, ne nekaj uničevalnega, ampak nepredvidljivega in z velikimi posledicami

Janez Janša je doživel že marsikaj, med drugim je že imel svoj križev pot, zdaj pa morda tudi svoje vstajenje. Med njim in Trumpom so nekatere podobnosti. Recimo, z mediji imata oba težave. V desetletjih so iz Janše naredili princa teme. Donald Trump sicer ni prikazan kot utelešeno zlo, bolj kot neverodostojen, nemoralen in lažniv čvekač.

Donald Trump in Janez Janša sta v vojni z “globoko državo”

Oba sta doživela svojo Patrijo, vendar pa je Trumpovo sojenje v kongresu imelo manj hude posledice. On ni niti izgubil službe, Janša je pa bil celo ob prostost. V celoti je Janša v slabšem položaju. V vsakem trenutku mu kdorkoli lahko obesi kakšen greh ter ga potem tožilstva in sodišča ubogljivo preganjajo. Trump ima s sodišči manj težav in ni nevarnosti, da bi se nenadoma znašel v arestu.  

Donald Trump in Janez Janša rušita ustaljeni red, ki se brani z vsemi sredstvi. Oba sta deležna tudi osebnih napadov in sovraštva. Donald Trump in Janez Janša imata politične cilje,ki so v nekaterih točkah podobni: omejevanje in nadziranje migracij, patriotizem, odnos do globalizacije, politične korektnosti in sovražnega govora. Spet ima pri tem Janša težje delo in mora biti bolj previden. Trump ima za sabo soliden republikanski blok in zagotovljen mandat do novembra. Janša pa sedi na koalicijskem stolu, ki ga lahko kdorkoli iz koalicije kadarkoli spodmakne. Hkrati pa mora Janša paziti, kaj bo rekla Evropa.

Očitno se, Donald Trump in Janez Janša, kot voditelja oba dobro znajdeta v krizah in sta precej trdoživega značaja. Ob maltretiranju, ki ga je Janša izkusil, bi marsikdo na njegovem mestu rekel: “Dosti imam.”

Po obnašanju v javnosti pa si Donald Trump in Janez Janša najbrž ne bi mogla biti bolj različna

Janša reče malo, to pa premišljeno, precizno in umirjeno. Odgovori naravnost, kratko in monotono. Pri Trumpu se krešejo iskre in letijo puščice, pa pride, kar pride. Trump nastopa optimistično, Janša pa daje vtis, kot da prihaja s pogreba in da bo jutri konec sveta.

COVID-19 je Trumpu popolnoma premešal karte

Z virusom COVID-19 doživljamo nekaj, kar se ni zgodilo že sto let. Svet je danes med Scilo in Karibdo. Če se ljudi močno omeji in s tem prepreči žrtve, se na drugi strani uniči gospodarstvo. Če se pa odpira gospodarstvo, bo več mrtvih. Kvadratura kroga.

Donald Trump je bil v začetku leta na dobri poti, da zmaga novembra na predsedniških volitvah. Gospodarstvo je sijajno teklo in demokrati so bili v popolnem neredu.

Na koncu so iz obupa sforsirali za kandidata Bidena, opešanega starca. COVID-19 je Trumpu popolnoma premešal karte. To je za demokrate sreča, ker kriza v veliki meri Trumpu jemlje iz rok nadzor nad potekom dogodkov. Ostane mu šest mesecev; če gredo zadeve v eno ali drugo skrajnost, visoke žrtve ali pa gospodarska blokada, je “gotof”. Če pa mu uspe pripeljati barko pravočasno v mirne vode, si po moje zasluži ponovno izvolitev. Veliko bo odvisno od sreče. 

Biden je v čudni situaciji. Komaj se mu je volilna kampanja malo utekla in so ga ljudje začeli jemati bolj resno, je izgubil tla pod nogami. Sicer nekaj mrmra, kako ga Trump lomi in kako bi on vse naredil bolje, ni ga pa nikjer. Zanimivo je pa to, da mu sedanje ankete dajejo pet ali več točk prednosti pred Trumpom. Pri tem imajo gotovo vpliv mediji in navada ljudi, da primerjajo nekaj, kar v resnici je, z idealizirano sliko.

Dlje kot Janša zavlačuje z volitvami, večja bo erozija njegove podpore

Janša je v nezavidljivem položaju, vendar iz drugih razlogov kot Trump. Zaenkrat mu je uspelo držati žrtve na minimumu. V financah ima nekaj manevrskega prostora s podporo za nezaposlene in s pomočjo podjetjem.

Gospodarsko je pa zadeva drugačna. Slovenija ne more nikamor, dokler se Evropa ne premakne. Kam bodo prodajali Revoz, Gorenje in dobavitelji raznih delov? Janša sicer kontrolira časovnico in tu ima nekaj prednosti pred Trumpom. Recimo, da se položaj uredi v enem letu in se Slovenija dokaj dobro odreže. Mediji in opozicija bodo vse skupaj prikazovali kot katastrofalen neuspeh, na dan bodo vlekli afere in preiskovali, ampak ljudje bodo ocenili, kaj je res. Takrat bi bil po moje najboljši čas za volitve. Dlje kot Janša zavlačuje, večja bo erozija njegove podpore. Volivci bodo začeli pozabljati in v dveh letih ga mediji sesekljajo.(Več ...)

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16500 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16460 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16525 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15920 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15881 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15826 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
covid19 donald trump Janez Janša

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Donald Trump in Janez Janša rušita ustaljeni red, ki se brani z vsemi sredstvi