Matej Kovač: Tudi bankirji »skrbijo« za nas
Ukrepov, ki bi pocenili gradnjo z zmanjšanjem administrativnih postopkov, ni. Tudi shem državnih garancijn ni . Le za privilegirance v Ljubljani pa bodo menda gradili državna stanovanja.
Spletni Časnik

Petek, 8. november 2019 ob 06:18

Odpri galerijo

Matej Kovač

Na kongresu svetovnega združenja hranilnic so že leta 1926 razglasili 31. oktober za dan varčevanja. Varčevanje je bilo v 20. stoletju prepoznano kot koristno za družbo. V mnogih državah so celoten mesec oktober razglasili za mesec varčevanja. V Sloveniji so v letu 2018 gospodinjstva namenila 22,6 % svojega razpoložljivega dohodka za varčevanje. To nas uvršča med bolj varčne Evropejce. Smo pa prebivalci Slovenije med najmanj zadolženimi v Evropi. Naš dolh predstavlja le 30 % BDP države. Malenkost manj zadolženi so le Litvanci in Latvijci.

Ne le politiki, tudi bankirji »skrbijo« za nas

Glede na obseg varčevanja in zadolženost prebivalstva so nedavni ukrepi Banke Slovenije, ki je zaostrila (skrajšala) ročnost potrošniških posojil in dodatno omejila upravičenost do posojil, presenetljivi. Zahteva Banke Slovenije, da mora potencialnemu kreditojemalcu po plačilu mesečnega obroka kredita ostati 674 evrov (od novega leta dalje 715 evrov), za preživljanje enega otroka pa še dodatnih 231 evrov (v enostarševski družini pa 310 evrov), pomeni, da si približno 50 % upokojencev in 20 % zaposlenih ne more več sposoditi denarja v banki. Velika večina navedenih že doslej ni bila kreditno sposobnih.

Ukrep bo prizadel predvsem tiste, ki bi si želeli vzeti posojilo za nakup trajnih dobrin, kot so pohištvo ali avtomobili z ročnostjo, daljšo od sedem let (kar ni slabo). Prizadel pa bo tudi vse tiste z dohodki okrog povprečne plače, ki imajo otroke in bi želeli najeti stanovanjska posojilo (kar je škodljivo).

Navedeni posojilojemalci ne ogrožajo stabilnosti bančnega sistema. Naloga Banke Slovenije ni, da odreja, kako naj gospodinjstva razporejajo svoje dohodke. Številne slovenske družine se prebijajo iz meseca v mesec z manj denarja, kot je po novem meja za kreditno sposobnost.

Zakaj bi morali onemogočati nekomu, ki ima dovolj prihrankov, pa razmeroma nizke dohodke, da namesto najemnine plačuje kredit za stanovanje, v katerem prebiva.

V Ljubljani bodo menda gradili državna stanovanja za privilegirance

Spodrsljaj Banke Slovenije je omogočil tudi politikom, da se izkažejo v svojem dušebrižništvu. Marjan Šarec, ki na politiko centralne banke ne more in ne sme vplivati, je tako izjavil, da gre za »premalo premišljen ukrep, ozko in predvsem računovodsko usmerjen, v škodo ljudi«.

Kaj ima z zadevo računovodstvo, ne vem, vem pa nekaj drugega. Predsednik vlade ima vzvode, da bi ljudem olajšal pot do lastništva stanovanja, a ne ukrepa. Ob davčni reformi ni niti povečal splošne davčne olajšave. Tudi  olajšav za nakup prve nepremičnineni uvedel.

Ukrepov, ki bi pocenili gradnjo z zmanjšanjem administrativnih postopkov, ni. Tudi shem državnih garancijn ni . Le za privilegirance v Ljubljani pa bodo menda gradili državna stanovanja.

The post Matej Kovač: Tudi bankirji »skrbijo« za nas appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 3. Aug 2020 at 00:01

19 ogledov

250-letni razvojni cikel ekonomije: od Adama Smitha do Vernona Smitha
Danes je koncept optimizacije v ekonomiji zastarel, ekonomija pa spet postaja to, kar je nekoč že bila, torej k človeku usmerjena veda, o kakršni je pred 250 leti razmišljal že Adam Smith. The post 250-letni razvojni cikel ekonomije: od Adama Smitha do Vernona Smitha appeared first on Časnik.

Sun, 2. Aug 2020 at 00:02

90 ogledov

Soros z Open Society odprt le do prav mislečih, ki pri nas rušijo vlado
George Soros je leta 2002 prejel častni znak svobode Republike Slovenije za njegove zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. Odlikovanje mu je podelil Milan Kučan. Podelitev odlikovanja Sorosu je predlagal Mirovni inštitut, podprli pa so […] The post Soros z Open Society odprt le do prav mislečih, ki pri nas rušijo vlado appeared first on Časnik.

Sat, 1. Aug 2020 at 00:02

135 ogledov

Vojna z vlado še traja, želeni plen so bruseljske milijarde in demografski sklad
Deset milijard evrov in pol, ki so bile v Bruslju pridobljene za reševanje posledic pandemije, in premoženje demografskega sklada, je bogastvo, ki je ključni cilj vojne z vlado, ki ga vodita Forum 21 in njegov šef Milan Kučan. The post Vojna z vlado še traja, želeni plen so bruseljske milijarde in demografski sklad appeared first on Časnik.

Fri, 31. Jul 2020 at 21:03

127 ogledov

Koroški plebiscit je vznemiril tudi slovenske pisatelje
Pravzaprav vsi avtorji za neuspeh plebiscita krivijo v prvi vrsti nesložnost Slovencev, preslabotno narodno zavest in napačno vzgojo v družinah. Potem ko se temu pridružijo še sovraštvo sosednjega naroda, nasilje, podkupovanje in predsodki ljudi, ki so postavljeni, da pomagajo določiti mejo, je zadeva obsojena na propad. The post Koroški plebiscit je vznemiril tudi slovenske pisatelje appeared first on Časnik.

Fri, 31. Jul 2020 at 00:08

163 ogledov

Zamenjati sistem ali ljudi? Zakaj smo drugačni tudi od Poljske?
Vladavino prava naj uveljavi demokratičen desnosredinski politik, ne Orban ali Kazinski. Slovenija naj v ocenjevanje kakovosti vladavine prava vgradi zgodovinsko perspektivo. Janševa vlada naj pokaže, da je za fasado socialno liberalne države problem percepcije pristranosti sodstva in javnih medijev s strani populacije, ki je odklanjala in še odklanja prejšnji režim – to je tista glavna ločnica pri nas. The post Zamenjati sistem ali ljudi? Zakaj smo drugačni tudi od Poljske? appeared first on Časnik.

Thu, 30. Jul 2020 at 07:40

181 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Cerkev svetega Tomaža v Brodeh
Janez Mihovec – Sveti Tomaz v Brodeh Nekaj kilometrov ven iz Škofje Loke na poti po Poljanski dolini se zapeljemo skozi vas Brode. Na pobočju tik nad vasjo najdemo na odprtem stoječo cerkvico. Še eno izmed tisočih slovenskih podeželskih cerkva. Sveti Tomaž je bil zgrajen v 15. stoletju. V 16. stoletju je gotska cerkvica dobila […] The post Narava in pokrajina (foto): Cerkev svetega Tomaža v Brodeh appeared first on Časnik.
Teme
mnenja z mero bankirji posojila Stanovanje stanovanjska subvencija varčevanje

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Matej Kovač: Tudi bankirji »skrbijo« za nas