Sem zakon nad zakoni
Poleg družbenih omrežij in Nove 24 TV se je namreč s preiskovalnim novinarstvom izkazala spletna stran Siola. Namesto moralnega zgražanja je novinarski trio Cirman-Modic-Vuković iz dneva v dan prinašal vse bolj osupljiva dejstva.
Spletni Časnik

Četrtek, 17. oktober 2019 ob 05:20

Odpri galerijo

Na škandalozni odpis večine od 29-milijonskega dolga družine Janković je večina koalicijskih strank plus Levica odgovorila s predlogi, da bi bilo potrebno popraviti zakonodajo. Skupaj s premierem Marjanom Šarcem, ki je puščice izstrelil proti SDS, češ da ti ob sprejemanju zakona niso glasovali proti. Toda te geste so povsem nedržavne, saj ponujajo recept: imamo težave, torej spremenimo zakon. Rabot za nazaj ne bomo spremenili, bomo pa v prihodnje bolj pozorni.

Sem zakon nad zakoni
Večina osrednjih medijev je o zadevi resda poročala, toda še malo ne s podobno zagnanostjo, kot so pred poldrugim letom poročali o bosanskem kreditu SDS, ki je bil sicer takoj po reakciji Računskega sodišča vrnjen. Tokrat pa zadeva kljub vsemu ni na hitro potihnila. Poleg družbenih omrežij in Nove 24 TV se je namreč s preiskovalnim novinarstvom izkazala spletna stran Siola. Namesto moralnega zgražanja je novinarski trio Cirman-Modic-Vuković iz dneva v dan prinašal vse bolj osupljiva dejstva. Predvsem transakcijo, ko je zadolžena Electa našla obvod, s katerim je financirala upnika Jana Beca, da je pokupil druge terjatve. Podjetnik je od Electe, ki drugih upnikov ni plačevala, dobil milijon, s katerim je odkupil terjatve drugih upnikov ter trenutno omogočil zadolženemu imperiju Jankovićev, da se izmakne vračilu dolgov. Članki, ki so vpili do nebes.


In potem se je zgodil nenavadni preobrat – na sklep sodišča se je pritožilo državno pravobranilstvo. Se več, zbudili so se kriminalisti in napovedali, da bodo preiskali sume kaznivih dejanj. Neverjetno, če pokličeš policijo, da ti je sosed ukradel moped, se bo ta takoj angažirala, pa čeprav vrednost tatvine ne znaša več kot tisočaka. Če pa skupina podjetnikov terja, da jim Jankoviči vrnejo 30 milijonov, policija niti ne trzne. Pač, ko jim novinarji z objavo dokumentov prinesejo raboto na dlani, napovedo, da si bodo reč še sami ogledali.

Davčni uradi oziroma FURS veljajo za neizprosnega upnika. Ko mali podjetnik s.p.-ja pozabi za mesec ali dva plačati za 30 evrov prispevkov, mu v hipu rubijo z računa ter ga osolijo še za evrskega desetaka stroškov. Z njimi ni šale, ne poznajo sentimentalnosti. Toda ko zloglasna podjetja Jankovićev niso plačevala odmerjenih davkov, se FURS po pisanju Siola ni pritoževal na »prisilke«.

Mediji in inšpektorji kot poslednji varuhi postave
Pred tedni je predsednik vlade branil lastnike Electe, češ da je 29 milijonov izpuhtelo v skladu z zakonom, in da, če zakoni veljajo za vse, morajo tudi za Jankoviče, saj bi v nasprotnem imeli brezpravje. Toda ravnanje FURSA kaže, da ta do navadnih državljanov postopa drakonsko, do Jankovićev pa kot velikodušni Dedek Mraz. In Šarec brezpravju pravi vladavina prava. Zlobni komentarji Boštjana Turka v Reporterju, ko se sprašuje o intelektualnih kapacitetah predsednika vlade, češ, da je celo na enostavni lesarski šoli imel šest popravcev, se počasi spreminjajo v bobneča dejstva.

Prvi mož vlade je v zadnjem intervjuju na nacionalki zanikal, da bi bil v Moskvi župan Janković član vladne delegacije, ko pa ga je voditeljica Tanja Gobec cinično povprašala, če so se v Moskvi srečali po naključju, je prhnil: no, to pa ravno ne. Kaj je torej povedal prvi mož vlade? Skupaj z Jankovićem je načrtoval srečanje v Moskvi, se skupaj z njim udeležil sprejema pri moskovskem županu z ruskim premierom Medvedjevem, toda delegacija, ki sta jo vodila Šarec in Janković, ni vladna delegacija. Je bil mar premier Šarec na moskovskem magistratu član županske delegacije?

Če bi šolar tako reševal test iz matematike, bi pogrnil, a za premiera Slovenije veljajo nižji standardi kot za srednje šole. Slehernik, ki bi si želel zgraditi hišo, bo najprej skrbno poiskal gradbeno dovoljenje. Zdaj pa beremo, da je inšpektorica ustavila gradnjo hotela na Bavarskem dvoru v Ljubljani. In to ne kakšne butične trinadstropne vile, temveč stolpnice, ki bo med največjimi v mestu. A zakaj so dela ustavljena? Preprosto – graditelj nima veljavnega gradbenega dovoljenja! Kdo je ta junak, ki se je na črno lotil najbolj gigantske gradnje v mestu? In zaradi njegove nedovoljene gradnje so mestne oblasti zaprle kolesarsko in pešpot proti Bežigradu.

več ...

Minister Simon Zajc je odredil izredni nadzor nad delom inšpektorja

Ministrstvo je razveljavilo inšpekcijsko odločbo Kemisu, minister Simon Zajc pa je odredil izredni nadzor nad delom inšpektorja.

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 12. Jul 2020 at 00:05

25 ogledov

Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij
Ob vsem upoštevanju velikih naporov, ki jih je imel Jože Pirjevec pri pisanju Partizanov, lahko sklenemo, da bo zaradi zastarelosti koncepta, ideološke pristranosti, raznovrstnih pomanjkljivosti in številnih dejstvenih napak v Partizanih bolela glava marsikoga. Zato o vsem tem predlagam nadaljnje strokovne pa tudi vsakršne druge razprave. Tudi o tem, ali so Pirjevčevi Partizani v čast […] The post Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij appeared first on Časnik.

Sun, 12. Jul 2020 at 00:01

23 ogledov

Slovenski razkol je resnična podoba NOB
Ko dr. Možina, avtor monografije Slovenski razkol, govori, kako so slovenski komunisti že pred drugo svetovno vojno, predvsem pa med njo zvesto ravnali po navodilih iz Moskve, izkoriščali vojno predvsem za obračunavanje z vernimi, Bogu, narodu in pravim slovenskim izročilom zvestimi uglednimi in poštenimi Slovenci, nam postane jasno, kaj vse hudega lahko naredi revolucija, najprej pa propaganda, v kateri so bili po Možinovih besedah komunisti neprekosljivi. Kako se lahko nekaj pozitivnega, kar je vsekakor v jedru bil narodnoosvobodilni boj, izrodi in sprevrže v boj brata zoper brata. The post Slovenski razkol je resnična podoba NOB appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 13:15

37 ogledov

Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu
Če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti. Sledove zločinov odkrivamo v Kočevskem Rogu ter drugod po Sloveniji. Republika Slovenija naj v tem globalnem procesu tranzicijske pravičnosti še naprej aktivno sodeluje. The post Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 07:42

56 ogledov

Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev
Gre tudi za legalistično vprašanje, saj obstoječi in veljavni italijanski zakoni te štiri bazoviške žrtve jemljejo kot teroriste. To se ni formalno pravno spremenilo. To dejanje moramo razumeti kot neko tiho dejanje politične rehabilitacije tigrovcev in antifašističnih borcev še pred začetkom 2. svetovne vojne.« The post Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 06:56

54 ogledov

Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice!
Spoštovani gospod Batagelj, svetujem vam, da razmere v Postojnski jami nemudoma uravnate po smernicah svetovne levice, ne pa da čakate na dekret vzhajajoče leve zvezde Tanje Fajon. Ko bo ona, ki je sicer na plačilnem seznamu v Bruslju, politično pa mešetari v Sloveniji in proti Sloveniji, na sončni strani Alp kričala med drugim tudi »black lives matter«, utegne biti prepozno. The post Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice! appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 00:03

72 ogledov

Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti
Upamo, da tako italijanska neofašistična kot slovenska neokomunistična ideologija nimata več toliko moči, da bi preprečili spravno slovesnost. Da 13.julij ne bo več le dan spomina na neki barbarski požig, ampak tudi dan veselja, dan sprave med dvema narodoma, ki se jima je uspelo otresti mračnih ideologij. The post Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti appeared first on Časnik.
Teme
izpostavljeno - desno utrinki dneva črne gradnje inšpekcija Kemis odpis dolgov zoran janković

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Sem zakon nad zakoni