Katarina Nzobandora, Socialni teden: Kako lahko sploh govoriš z njimi?
Spletni Časnik

Torek, 6. Oktober 2015 ob 10:46

Ljudje imamo ponavadi svoj prav, ki smo ga pripravljeni naravnost strastno zagovarjati, sploh ko pride do boja v lestvici vrednot. Pravijo, da so najbolj goreče vojne takrat, kadar gre za versko prepričanje, saj je vera v enega ali drugega boga najvišja vrednota. Tako goreče zagovarjamo svoje vrednote, a pri tem pogosto ne opazimo osebe ob sebi in zato pozabimo na to, kar je res pomembno: na ljubezen. Kadar zagovarjamo svoje vrednote, bi v mislih v prvi vrsti morali imeti najvišjo vrednoto, edino vrednoto, zaradi katere se sploh splača živeti, delati, se smejati ali jokati, trpeti in se darovati. Ljubezen je gonilo vsega, je smisel vsega, je edina vrednota, ki sploh kaj šteje.

Večkrat se zgodi, da srečam ljudi, ki poznajo moje delo v Zavodu ŽIV!M in zato želijo o tem spregovoriti besedo ali dve. Splav je tabu tema in zato je toliko bolj mikavna za pogovore. Vse zanima statistika (koliko je sploh splavov, koliko otrok smo »rešili«, koliko predavanj imamo, …), najbolj privlačne pa so vedno življenjske zgodbe staršev po splavu. Vesela sem tega zanimanja, saj je področje res težko in vse prevečkrat tudi utišano in zato čutim, da moram govoriti o tem in upam, da se mi iz dneva v dan priključuje vedno več ljudi, ki jasno spregovorijo o vrednosti vsakega človeka.

Se pa žal tudi zgodi, da ljudje vprašajo, kako lahko sploh govorim z mamami, ki imajo izkušnjo splava. Tega vprašanja resnično ne razumem. Govorim kot vedno: odprem usta in ven pridejo besede. Hec. Vem, kaj hočejo vprašati. In zato jim povem to, kar sem zapisala tudi v uvodu v knjigo Novo upanje po splavu, namreč da »oseba, ki je opravila splav, ni nič drugačna od ostalih, ni slabša, in da tisti, ki te izkušnje nimamo za seboj, nismo boljši. Sama verjamem, da je vse milost, in prepričana sem da to, da sama nisem nikoli opravila splava, ne pomeni, da sem »boljša«, ampak da nikoli nisem bila v tako težki situaciji, v tako neznosni preizkušnji, da bi na to možnost pomislila.«

Več lahko preberete na socialniteden.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Katarina Nzobandora, Socialni teden: Kako lahko sploh govoriš z njimi? - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: B. Karlin, iskreni.net: Za evropske poslance splav temeljna človekova pravica Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, ki se nanaša na »Poročilo Tarabella«. Slednje uvršča pravico do splava med temeljne človekove pravice. Proti resoluciji ni glasoval noben... M. Debevec, Radio Ognjišče: Narobe svet […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17709 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17662 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17715 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17069 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17025 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16971 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Katarina Nzobandora, Socialni teden: Kako lahko sploh govoriš z njimi?