KOLEDAR DOGODKOV: Vladavina prava in ekonomska kriza, Razstava Toneta Oblaka, Slomškov dan, Večer po
Spletni Časnik

Petek, 25. September 2015 ob 10:03

Vladavina prava in ekonomska kriza: vzroki, povezave in posledice

četrtek in petek (24. in 25. 9. 2015) bo v organizaciji Društva Evropska Slovenija na gradu Jable v Mengšu, potekala že tradicionalna mednarodna pravniška konferenca na temo Vladavina prava in ekonomska kriza: vzroki, povezave in posledice.

petek, 25. 9. 2015, ob 17.00 Vas vljudno vabimo na okroglo mizo, kjer bodo sodelovali:
– Bojan Bugarič (Univerza v Ljubljani, Pravna fakulteta)
– Jan Zobec (Ustavno sodišče Republike Slovenije)
– Žiga Turk (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo)
– Jurij Toplak (Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta)
– Igor Masten (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta)
– Adam Czarnota (Direktor mednarodnega znanstvenega Inštituta za sociologijo prava Onati in profesor pravne fakultete na Univerzi New South Walesa v Avstraliji)

Okroglo mizo, ki bo odprta za medije, bo povezoval dr. Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije.
________________

Razstava Toneta Oblaka

Rezbar, organizator in scenograf iz Argentine Tone Oblak se je v letošnjem poletju že predstavil slovenskemu občinstvu z razstavama v Zavodu svetega Stanislava in v Šentjoštu nad Horjulom, v prihodnjih dneh pa si bo njegovo razstavo moč ogledati v Železni Kapli in v Tomišlju.

petek, 25. septembra 2015, ob 19.30 pa bo odprtje razstave še v župnijski cerkvi rožnovenske Matere božje v Tomišlju. Razstava bo na ogled do nedelje, 27. septembra 2015.
________________

Slomškov dan

Letos bo že 13. potekal tradicionalni Slomškov dan, na katerem se srečujejo učiteljice in učitelji, profesorice in profesorji, vzgojiteljice, vzgojitelji, katehistinje in kateheti ter starši. Srečanje od začetka pripravlja Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), letos pa se organizaciji pridružujeta še Katehetski urad in Komisija za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci.

Sveto mašo na začetku srečanja bo daroval msgr. Stanislav Zore, predsednik komisije za šolstvo. Zbrane pedagoge pa bo v programu nagovoril dr. Aleksander Zadel, ki bo predaval o navduševanju in motivaciji ter iskanju ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Celotno srečanje bo potekalo pod Slomškovo mislijo: “Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.” Na srečanju pričakujemo okoli 300 udeležencev.

Srečanje se prične v soboto, 26. 9. 2015, s sveto mašo v cerkvi svetega Martina na Ponikvi ob 8.30, konča pa s slavnostno akademijo in podelitvijo nagrad DKPS v športni dvorani OŠ Blaža Kocena ob 12.30.

________________

Predavanje v Radovljici

KD SOTOČJE in Župnija Radovljica vabita na predavanje v župnišče v Radovljici (Linhartov trg 30)

  • sobota 26. september ob 19:45: R. Pogačnik: Skrivnosti daljne dežele

________________

Večer pod Čavnom z dr. Karlom Bonuttijem

Vabimo Vas na XV. Večer pod Čavnom z dr. Karlom Bonuttijem.

Gost je zaslužni profesor univerze v Clevelandu (ZDA), ugledni diplomat in oče šestih otrok, ki se je po upokojitvi vrnil v rodne kraje. Čeprav so mu že na začetku življenja pot zaprli najprej fašizem, nato pa vojna in begunstvo, je vse ovire premagal. Čeprav redno dobiva udarce z različnih strani, je v svojem mnenju pokončen in ostaja človek dialoga. Nedavno je pri goriški Mohorjevi družbi izšla njegova zajetna knjiga Med izbiro in zgodovino.

Srečanje bo v ponedeljek, 28. septembra 2015, ob 20.00 uri, v domu krajanov Ajdovščina
(za Starim malnom, Prešernova 26)

Večer organizirajo Civilna iniciativa Čaven (Wajdušna), Socialna akademija (Ljubljana) in Goriška Mohorjeva družba. Pogovor bo vodil zgodovinar in novinar Tino Mamić, gostu pa bodo vprašanja lahko postavljali tudi obiskovalci.

Vstop je prost.

________________

Dogodki v Domu sv. Jožef v Celju

1.) Pogovori o življenju in smrti
Srečanja so ob ponedeljkih, vsakih štirinajst dni.
Septembrski termini:
– ponedeljek, 28. septembra ob 17. uri v Jožefovi dvorani
Voditeljici pogovorov: Metka Klevišar, dr. med. in Julka Žagar, dr. Med.

2.) Peta uprizoritev srednjeveškega misterija SLEHERNIK
v srednjeveškem okolju na Celjskem Starem gradu. V režiji Jožeta Planinška, jo pripravljajo mladi iz župnije Celje – sv. Jožef, v sodelovanju z zbori iz župnije, zborom zaposlenih Doma sv. Jožef Celje in instrumentalisti (nastopilo bo vsega skupaj približno sto sodelujočih).
Petek, 25. septembra 2015, ob 20. uri na Starem gradu Celje (v primeru dežja uprizoritev 26. septembra)
Vstop prost!

3.) Koncertni ciklus Večer v atriju – Godba na pihala Trbovlje in solist Jože Vidic
zadnji koncert iz sklopa ”Večeri v atriju” v letu 2015, ob godu sv. Vincencija z Godbo na pihala Trbovlje in solistom Jožetom Vidicem.
Nedelja, 27. septembra, ob 16. uri, v atriju Doma sv. Jožef Celje
Vstop prost!
________________

Maša ob godu sv. Hieronima v emonski krstilnici

V sredo, 30. septembra, ob 16:45 Patristični inštitut TEOF Victorinianum v parku “Zgodnjekrščansko središče” ob ostankih emonske krstilnice organizira mašo ob godu sv. Hieronima. Maševal bo predstojnik inštituta fr. Miran Špelič OFM.

Prvo poročilo, da je bila Emona tudi škofijski sedež, je iz leta 381, torej le nekaj let po obeh ohranjenih Hieronimovih pismih.

Hieronim je umrl 30. septembra, najverjetneje leta 420, in na ta dan je njegov god v cerkvenem koledarju.

________________

Pogovori v Rotundi svetega Elija

Hvaljen, moj Gospod
Laudato si’

V sredo, 7. oktobra ob 20. uri, v Rotundi svetega Elija (Dijaška ulica, Koper).
Predstavitev papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod (Laudato si’).
Gost večera bo dr. Igor Bahovec. Pogovor bo vodil Bogdan Vidmar.

· »Krik stvarstva«: kateri so simptomi in vzroki oziroma korenine sedanje ekološke krize? Zakaj moramo spremeniti smer ter si prizadevati za skupno dobro našega skupnega doma?
· Kakšen svet želimo zapustiti tistim, ki bodo prišli za nami? Kaj predlaga papež Frančišek? Kakšna je krščanska vizija glede človeškega odnosa do stvarstva?
· Kakšno gospodarstvo bi ustrezalo varovanju narave? Zakaj »tehnokratske paradigme« in »ekologizmi« ne morejo rešiti ekoloških problemov? Zakaj ni sprejemljiv predlog Jeffreya Sachsa, ki predlaga da socialne in ekološke probleme rešujemo z omejevanjem rojstev (kontracepcija, abortus…)?
· Zakaj je ekološko vprašanje tudi vprašanje antropologije in teologije?
· V čem je »ekološko spreobrnjenje« in nov življenjski slog? Katere so naloge vzgoje?

______________

Patristični večeri na Viču

Rdeča nit letošnjih srečanj bo Božje usmiljenje, ki mu bo posvečeno bližnje izredno sveto leto. Na vsakem večeru se bomo srečali z enim od cerkvenih očetov in pod vodstvom br. Mirana Špeliča OFM skupaj prebrali in premislili krajše besedilo na temo usmiljenja. Srečanja bodo enkrat mesečno v Dvorani Antonovega doma na Viču v Ljubljani:

– sreda 14. 10. 2015 ob 19.45

– sreda 11. 11. 2015 ob 18.45

– torek 15. 12. 2015 ob 18.45

________________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Vladavina prava in ekonomska kriza, Razstava Toneta Oblaka, Slomškov dan, Večer

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Papež Frančišek: Okrožnica Laudato si’ (Hvaljen moj Gospod) – shematski pregled Pogled na celoto »Kakšen svet želimo posredovati odraščajočim otrokom, ki bodo prišli za nami?« (160). To vprašanje je srce Laudato si, te tako pričakovane okrožnice... Okrožnica »Laudato si’« tudi v […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16500 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16460 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16525 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15920 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15881 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15826 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Vladavina prava in ekonomska kriza, Razstava Toneta Oblaka, Slomškov dan, Večer po