Sergij Pahor: “Vrstile so se odklonilne ocene in grobi besedni napadi ter ovire”
Spletni Časnik

Petek, 18. September 2015 ob 10:37

Odpri galerijo

Foto: M.J.


				Foto: M.J.

Objavljamo zahvalni nagovor Sergija Pahorja ob prejemu reda zaslug Društvu slovenskih izobražencev, 15. septembra 2015.

Visoko odlikovanje slovenske države, ki ste ga nam izročili, pomeni za nas veliko čast in obenem tudi javno priznanje, da je bilo naše polstoletno delo koristno in potrebno za ves slovenski narod. Dovolite, da ob tej priložnosti poimensko navedem tiste naše pogumne predhodnike, ki so povezani z Drago od njene začetne zamisli do njene realizacije v nelahkih razmerah. Za pobudo je bil v prvi vrsti zaslužen Jože Peterlin, kateremu so stali ob strani Martin Jevnikar, Laura Abrami, Stanko Janežič in Maks Šah, kasneje se je pridružil Alojz Rebula in vrsta mlajših iz mladinskih organizacij, ki so z resničnim čutom odgovornosti nadaljevali z delom ob spoštovanju postavljenih namenov in ciljev. To je bilo pravo služenje za ohranitev vrednot, ki so še vedno skupna podlaga vsakršne organizirane in zdrave družbe, še posebno slovenske, ki je dolgo čakala na izpolnitev svojih upravičenih teženj. Prosta izmenjava misli in besed, demokratična in socialno pravična ureditev družbe, iskanje resnice in zvestoba krščanskim načelom ter slovenskim kulturnim koreninam so bile osnove, ki smo jih z našo pobudo dosledno zasledovali v duhu utemeljevanja skupnega slovenskega prostora, ki naj bi slovensko govoreče in čuteče ljudstvo povezal v čim širše soglasje. Vztrajno smo iskali dialog, čeprav se nam ni posrečilo uresničiti tiste enotnosti, ki je pred stoletjem in več bila podlaga tržaške Edinosti. Draga je vsekakor postala priložnost za svobodno izmenjavo mnenj in kmalu tudi skoraj simbol prostega idejnega pretakanja. Dolgo časa niso naše zamisli bile deležne pravega razumevanja, prej nasprotno: leta in leta so se vrstile odklonilne ocene in celo grobi besedni napadi in ovire. Toda vztrajali smo z našo ponudbo, nič nismo vsiljevali – ponujali smo prostor svobodnega izražanja in diskusije. Čas nam je dal prav in pred petindvajsetimi leti smo doživeli tisto narodno samostojnost, ki smo jo stoletja lahko samo sanjali. Ni nam dano spoznati, v kolikšni meri je Draga prispevala k doseganju visokega cilja, toda z njim je gotovo povezana in s slovensko državnostjo in družbo ostaja še naprej povezana, saj iskanje dialoga in soglasja in z njima povezano prepotrebno spravo še ni izpolnjeno.

Draga je vsekakor postala priložnost za svobodno izmenjavo mnenj in kmalu tudi skoraj simbol prostega idejnega pretakanja. Dolgo časa niso naše zamisli bile deležne pravega razumevanja, prej nasprotno: leta in leta so se vrstile odklonilne ocene in celo grobi besedni napadi in ovire.

Gospod predsednik, tudi v imenu vseh, ki sodelovali in sodelujejo pri organizaciji Drage, hvala za visoko priznanje, ki ga razumemo tudi kot potrditev več kot 50-letnega delovanja našega društva.

Sergij Pahor

Sergij Pahor: “Vrstile so se odklonilne ocene in grobi besedni napadi ter ovire̶

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: Vrhunec 50. Drage: Že danes je jutri ali slovenska prihodnost Vrhunec Drage 2015 se je v nedeljo popoldan začel s predstavitvijo zbornika o Alojzu Rebuli, ki vsebuje prispevke lanskega simpozija, ki je na Opčinah potekal... Red za zasluge Društvu slovenskih izobražencev […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17372 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17324 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17384 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16750 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16709 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16646 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Sergij Pahor: “Vrstile so se odklonilne ocene in grobi besedni napadi ter ovire”