R. Prešern, Slovenski čas: Privatizacija po tovarišijsko
Spletni Časnik

Nedelja, 23. Avgust 2015 ob 14:19

Proces lastninjenja Telekoma Slovenije je znova potrdil moč zakulisnih odločevalcev

Z razočaranjem sem spremljal ustavitev procesa lastninjenja Telekoma Slovenije, ki je posledica odstopa od nakupa edinega zainteresiranega kupca – britanskega sklada Cinven. Ne glede na vse pripetljaje in zaplete, ki smo jih v vseh letih doživljali zaradi prodaje Telekoma Slovenije ter drugih neposredno in posredno državnih podjetij, sem tokrat, ob vsaj up zbujajočih odzivih in informacijah slovenskega predsednika vlade, finančnega ministra ter Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so pricurljale v javnost, verjel (pravzaprav predvsem upal), da bo Telekom Slovenije nazadnje le prodan najboljšemu ponudniku v tem trenutku.

»Tovarišijsko« poslovno okolje

Hladen tuš, ki smo mu bili vsi priča, je s propadom procesa lastninjenja Telekoma Slovenije tako znova potrdil in izpostavil moč zakulisnih »tovarišijskih kapitalistov«, po večini zbranih okoli Foruma 21. Omenjeni prav tako lastniško ali interesno obvladujejo vse mainstream medije ter preko njim lojalnih članov programskega sveta tudi javno RTV, ki vedno bolj postaja trobilo tranzicijskih in ultralevičarskih političnih strank in interesnih skupin. Po 25 letih tranzicijskega procesa, ki naj bi nas popeljal iz komunizma v demokracijo in kapitalizem, ter na koncu še globalne finančne in gospodarske krize, ki je kljub vsemu le oslabila njihov vpliv, »tovarišijski kapitalisti« povsem očitno še vedno obvladujejo vse tri veje oblasti. Njihov primarni interes je popolnoma materialističen, s plenjenjem in izkoriščanjem vseh vrst javnih sredstev, državnih in javnih podjetij ter zavodov, želijo le gmotno korist zase. V ta namen so iznašli »nacionalni interes«, oblatili tuje lastnike in kapital, v določenih primerih celo slovenske lastnike in njihov kapital ter zasebni kapital kar na splošno. Pri zasledovanju svojega interesa jim ni pomembno in sveto prav nič: ne Slovenija, ne narod, ne demokracija, ne svoboda, ne pravna država …

Pod pretvezo solidarnosti in velike socialne države že ves čas podpihujejo vedno večje osebne in korporativne davke, da napolnijo skupno vrečo, iz katere lahko plenijo, hkrati pa s tem učinkovito poslabšujejo poslovno okolje in odganjajo morebitne tuje vlagatelje, ki bi jim lahko postali tekmeci pri prevzemanju in lastninjenju trenutno še državnih podjetij. Podobno razumem tudi vso čezmerno zakonodajo, ki izhaja iz popolnoma zgrešene predpostavke, da velika socialna država zmore vse, posameznik in podjetnik pa sta le goljufa, ki jima je potrebno onemogočiti goljufanje družbe kot celote. S tem le otežujejo preživetje vseh, tako delavcev kot podjetij, ki le stežka ostajajo konkurenčni na svojih trgih. Vedno večjemu številu niti to ne uspeva več. Da o uresničeni solidarnosti oz. njenega namena ter učinkoviti veliki socialni državi niti ne govorimo … V resnici bistveno ne dosega namena, velik del teče v smeri od davkoplačevalcev v korist »tovarišijskih kapitalistov«.

S svojim vplivom na množične medije prav tako sejejo strah, omalovažujejo in širijo laži o kapitalizmu, globalizaciji, prosti trgovini, prostotržnem sistemu, zasebni lastnini in o vsem, kar nasprotuje uresničevanju njihovega primarnega interesa. V Sloveniji ob skrbno načrtovanih medijskih spinih večina državljanov verjame, da je tuji lastnik in njegov kapital v resnici slab, da želi le izkoriščati delavce ter naše okolje – in to v najslabšem pomenu besede.

Za dosego svojih ozkih ciljev jim poleg množičnih medijev velikokrat strumno stojijo ob strani tudi kvazi strokovnjaki in njihova (cehovska) združenja, ki spretno obračajo besede, izkrivljajo podatke, javno interpretirajo aktualno dogajanje in na splošno skrbijo, da ima javnost neprestano njim primerno »naslikano virtualno resničnost«. Tako smo občasno in po potrebi priča čustvenim izpadom štrukljev, kovačev, mencingerjev, štiblarjev in drugih »vrlih branilcev« države, državljanov, državne lastnine in velike socialne države, ki skrbijo, da naše sindikalno, strokovno in družbeno življenje teče z njihovim miselnim tokom. Poslušali smo in še poslušamo o nacionalnem interesu, o izkoriščanju delavcev po tujcu in zasebniku, hlapčevski politiki in udinjanju tujcem, o velikih dobičkih podjetnikov, ki naj bi jih neradi »družbeno« razdelili, ipd. V isti sapi vse težave, ki še danes tarejo državo in njene državljane, mirne duše pripišejo neoliberalizmu, konkurenci, tujemu oz. zasebnemu kapitalu in njihovim interesom. Vse zato, da bi odgnali vse zainteresirane (tuje) kupce ter ohranili državno lastnino, ki prek vzvodov izvršilne oblasti omogoča visoke rente vsem vpletenim ali da poceni olastninijo ta podjetja.

Jim še nasedamo?

Ob težavah in včasih res težkih razmerah za dostojno življenje je povprečnemu državljanu laže prodati čustveno nabite floskule o izkoriščanju množic in bogatenju posameznikov v kapitalizmu in prostotržnem sistemu ter hkrati usmeriti kazalec v že zgoraj omenjene krivce za povzročene težave. Pa se kdaj vprašamo, ali je vse to res?

Več lahko preberete na strani priloge Družine Slovenski čas.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

R. Prešern, Slovenski čas: Privatizacija po tovarišijsko - Časnik

Sorodni prispevki: J. Tomažič, Finance: Privatizacija Telekoma po Mescu Luka Mesec v intervjuju za Nedeljski dnevnik, objavljenem 20. avgusta na 5. strani, med drugim primerja Telekom Slovenije (TS) in Hrvatski Telekom (T-HT). Ker želimo... Portal plus: Perverzija lastništva in ujetništva Ko smo januarja na Portalu […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

R. Prešern, Slovenski čas: Privatizacija po tovarišijsko