K. Jaklič na Radiu Ognjišče o arbitražnem sporazumu in begunski krizi
Spletni Časnik

Ponedeljek, 27. Julij 2015 ob 10:49

V petkovi oddaji „Spoznanje več, predsodek manj“ je bil naš gost predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič. Z njim smo se ustavili pri zadnjih dogodkih povezanih z arbitražnim sodiščem in uhajanjem informacij, zanimal pa nas je tudi njegov pogled na vse večjo begunsko krizo.

Jaklič je uvodoma spomnil, da se stranke v postopku med seboj lahko pogovarjajo, to je celo zaželeno, saj ni izključeno, da lahko še pred končno odločitvijo arbitražnega sodišča najdejo sporazum. A v primeru Sekolec-Drenik gre za nekaj povsem drugega: „V tem primeru ne gre za pogovor med strankama, ampak med eno od strank in enim od sodnikov, kar je problematično. Tukaj ne gre več za stranko, ampak za neodvisnega sodnika, in takšnih pogovorov ne bi smelo biti, razen v sklopu postopka, torej na obravnavi in zaslišanjih, ne pa zunaj tega. Tudi predstavnik, ki ga predlaga nacionalna država, je zavezan k temeljnemu postulatu nepristranskega sojenja, tako da teh stikov seveda ne sme biti. To je temelj prava, tudi mednarodnega, kajti nepošten postopek sploh ni pravni postopek, ampak je kar nekaj. To nima elementov pravnosti.“

Nadaljeval je, da je bilo v tem primeru zamajano zaupanje v pravo, predvsem pa v nepristranskost. Gre za večji problem, kot sprva zgleda, je dejal in dodal, da se pravni problem v tem hipu razteza predvsem na personalno sestavo sodišča. „Oba sta odstopila, kar je bilo seveda pravilno. Ampak nisem popolnoma prepričan, da sta s tem rešila ta problem. Predvsem zaradi vsebine, ki kaže na to, da je prišlo do poskusov vplivanja tudi na ostale člane sodišča. Zaradi tega hrvaška stran trdi, da je prišlo do okuženosti vse personalne sestave tega sodišča. Morda ne samega sporazuma, čeprav smo slišali tudi to.“

Zdaj je po besedah Jakliča na potezi Hrvaška. Upa, da ta od sporazuma ne bo odstopila, tudi zato, ker je Slovenija prav zaradi njega Hrvaški dovolila vstop v Evropsko unijo. „Nestrpno čakam nadaljnje korake Hrvaške, ker me zanima, kakšno smer bodo ubrali. Po eni strani razumem njihovo skrb, po drugi strani pa tudi njim ni v interesu, da bi razveljavljali ta sporazum, še posebej zato, ker je problem v personalni sestavi enega, več ali vseh sodnikov.“

Jaklič poudarja, da je personalna sestava le eden od elementov arbitraže. O ostalih elementih arbitražnega sporazuma ne ena in ne druga stran nimata težav. Prav zato bi bilo kar tako zavreči sporazum škoda tako za Slovenijo kot tudi za Hrvaško. V zvezi z novim arbitrom je dejal, da so po osmem členu ustave mednarodne pogodbe nad zakoni nacionalnih držav, zato lahko Slovenija tega imenuje tako, kot določa sporazum, v 15 dneh. Prepričan je, da tudi ob spremembi članov sodišča, rezultat arbitraže ne bo drugačen. „To se pravi dve tretjini oziroma vsaj večji del piranskega zaliva gre Sloveniji. Drugo vprašanje pa je iskanje tistega znamenitega stika z mednarodnimi vodami in kakšen naj bo ta stik. Ali je to teritorialni stik, da so te vode slovensko lastništvo vse do točke T5, to verjetno po mojem osebnem prepričanju ni verjeten scenerij. Potem gre za idejo, da bi mednarodne vode razširili višje, vse do slovenske razmejitvene točke, kar je mnogo višje od točke T5, kjer so danes mednarodne vode.“

Več lahko preberete in prisluhnite oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

K. Jaklič na Radiu Ognjišče o arbitražnem sporazumu in begunski krizi - Časnik

Sorodni prispevki: A. Salihović, Radio Ognjišče: Jaklič o odvzemu mandata Janši in koalicijskem sporazumu V petkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo gostili predavatelja na Harvardu dr. Klemena Jakliča. Z njim smo se ustavili pri odvzemu poslanskega mandata Janezu... K. Jaklič na Radiu Ognjišče o […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

K. Jaklič na Radiu Ognjišče o arbitražnem sporazumu in begunski krizi